Luka Jović (Reuters)
Luka Jović (Reuters)

Luka Jović za Mozzart Sport: Mi smo Piksijeva besprekorna mašina sposobna da ispiše istoriju

Vreme čitanja: 6min | sre. 02.11.22. | 08:00

„Izvukao sam određene lekcije iz prošlosti, čovek se uči na sopstvenim greškama. I da, želim da od ove sezone izvučem što je više moguće“.

Danas je Aleksandar Mitrović najpopularniji srpski napadač, „do juče“ je to bio Dušan Vlahović, „prekjuče“ je to bio Luka Jović...

Život napadača je takav. Zavise samo od golova. Možeš da se trudiš koliko hoćeš, da daješ dubinu i širinu, odigravaš, čuvaš loptu, igraš presing... Ali ako nema golova, onda to ništa ne vredi. Luka Jović najbolje zna kakav je život napadača.

Izabrane vesti

Zvezdino čudo od deteta, Benfikina neuspešna investicija, Ajntrahtova haubica, Realovo veliko pojačanje koje nije proradilo i velika opklada Fiorentine da će se toskanski klub vratiti u vrh italijanskog fudbala. Toliko uspona i padova ne prođu ljudi ni za „tri života“, a on je sve pregurao iako su mu samo 24 godine. I što je najvažnije, opet daje golove! Prethodnog meseca pet komada u Serija A i Ligi konferencije. Nije loše iako se zna da on to može još bolje.

Talenat Luke Jovića i natprirodna veština postizanja golova nikada nisu bili sporni. Samo voljni momenat i osećaj poverenja koje je negde bilo veće, a negde manje. Jović je u Firenci na dobrom putu razradi golgetersku mašinu, pomalo zarđalu u senci Karima Benzeme i nesnađenosti u Realu iz Madrida. Bilo mu je potrebno vremena da se navikne na novu ligu, novi stil fudbala i da povrati samopouzdanje i sada deluje da je uhvatio zalet. Za srpski fudbal u najboljem mogućem momentu.

Sa dva gola protiv Istanbula posto si najefikasniji napadač u Italiji tokom oktobra meseca. Možda najava da si spreman da se vratiš na nekadašnji nivo iz Ajntrahta?

„U svoje kvalitete nikad nisam sumnjao. Oduvek sam znao koliko vredim i da fudbal mogu da igram na najvišem mogućem nivou. Idem iz utakmice u utakmicu. Po dolasku u Fjorentinu istakao sam i naglašavao da će biti potrebno vreme da se vratim u formu. Rekao bih da sam na dobrom putu da se tako nešto dogodi“, kaže Luka Jović za Mozzart sport.

Kako ti je bilo da prevaziđeš period od 12 utakmica bez gola, mada je trener Vinčenco Italijano stalno pričao da veruje u tebe i tvoje golgeterske sposobnosti

„Podrška trenera mnogo znači. Njegova, rukovodstva, saigrača kao i navijača. Porodica i prijatelji su uvek tu za mene, ma koliko da je teško. Ako vam napadač kaže da mu je lako kad nema golova, verujte mi da ne govori istinu. Bilo je teško, ali nijednog trenutka nisam sumnjao da će seriji bez gola doći kraj“.

Da li utakmica sa Interom može da bude prekretnica u sezoni, posebno što si postigao pogodak u tvom stilu?

„Bio je to pogodak sa mnogo emocija. I zbog načina na koji je postognut i situacije na terenu. Nažalost, izgubili smo utakmicu u završnici koja se dešava jednom u milion situacija“.

Kako si se prilagodio na fudbal u Italij i koliko ti je značilo što si imao pomoć od strane Terzića i Milenkovića?

„Navikavam se i dalje, svi znamo da je Serija A taktiči najzahtevnija liga i sigurno je da svakom igraču treba izvesno vreme da se prilagodi. Terzić i Milenković su mi od samog starta mnogo pomogli, šta god mi je trebalo. Bili su tu i naravno da mi je to pomoglo da se što pre uklopim u ekipu“.

Kada možemo da očekujemo onog Luku Jovića koji rešeta u seriji?

„Pa evo imali smo sad miniseriju, ha-ha-ha. Što se mene tiče, ne želim da budem od onih koji daju krupna obećanja. Moje je da radim, da idem ka formi koja će za ekipu i za mene dati pozitivan rezutlat. I u svemu tome očekujem broj golova zbog kojih će svi imati razloga za zadovoljstvo“.

Mnogo se u Italiji prethodnih dana pričalo o načinu na koji proslavljaš golove, kao i želji da ućutkaš kritičare?

Proslava gola je takođe delo emocija. Nemam nameru da bilo koga uvredim. Ponašam se u skladu sa trenutkom. Tražim strpljenje i očekujem razumevanje. A ja cu se odužiti kako se od mene traži, u to niko ne mora da sumnja“.  

Kako sada gledaš na period u Realu, i da možeš da vratiš vreme šta bi promenio kod sebe?

„Igram u Fjorentini, želim da sa ovim klubom ostvarim zacrtane ciljeve i što bolje rezultate. Nije trenutak da se govori o onome što je bilo u proslosti. Bez obzira na ime kluba. Jedino što mogu da kažem jeste da sam ponosan sto sam bio deo jedne takve fudbalske institucije kao što je Real Madrid“.

Priča se da si ovo prethodno leto shvatio kao prekretnicu karijere i mnogo individualno trenirao kako bi rehabilitovao karijeru?

„Opet bih morao da duboko ulazim u tu priču i objašnjavam ko sam i šta sam, ali to je po meni nepotrebno i suvišno. Da pričam o okolnostima u klubovima, povredama... Da sam izvukao određene lekcije iz prošlosti, jesam. Čovek se uči na sopstvenim greškama. I da, želim da od ove sezone izvučem što je više moguće“.

Verovatno si svestan da je Srbiju hvata polako mundijalska euforija i da su velika očekivanja?

„Kako ne, sve više i više se priča o tome. Pa ostalo je samo dvadesetak dana do početka takmičenja i prve utakmice“:

Forma srpskih igrača obećava veliki rezultat u Kataru, posebno kada je reč o igračima iz Italije. Ti si počeo da daješ golove, Sergej pomera granice, Vlahović je jedina svetla tačka Juventusa, Ilić gazi u Veroni, Lukić i Vanja u Torinu...

„Imamo odličan tim. Selektora Dragana Stojkovića koji nas je uklopio u besprekorno funkcionalnu fudbalsku mašinu koja ima kvalitet da napravi istorijske rezultate. Svetsko prvenstvo je najveći mogući izazov za svakog igrača. Imao sam već to iskustvo. Nema većeg zadovoljstva nego da sa reprezentacijom učiniš nešto zbog čega će nacija biti ponosna“.  

Da li čestitaš Vlahoviću na golovima, kao i on tebi?

„Čujemo se povremeno, pogotovo zato što je i on bio u klubu, pa onda imamo zajedničkih tema. Drago mi je zbog Ducija, zaslužuje sve što postiže u ovom trenutku i nadam se da će nastaviti u istom ritmu“.

Svi će se složiti da Srbija nikada nije imala jači napad u istoriji, Mitrović je rekorder, pogađa u seriji, Vlahović igra dobro, ti si počeo da pogađaš. Kakvu ulogu očekuješ u Kataru?

„Tu sam da doprinesem timu. Uloga zavisi od selektora Stojkovića. I šta god da proceni, biću zadovoljan i trudiću se da opravdam poverenje. U prvom planu je uspeh reprezentacije. To je jedino važno“.

Ovo će ti biti drugi Mundijal, koliko će tebi, ali i ostalim reprezentativcima, iskustvo iz Rusije pomoći da znate šta treba, a šta ne treba da radite?

„Svakom igraču znači, a mislim da smo sada svi stariji i zreliji u odnosu na Mundijal u Rusiji. Ovoga puta očekujemo bolji rezultat i siguran sam da ćemo ga i ostvariti ukoliko budemo igrali kao u prethodnom periodu“.

Ispratiš li formu reprezentativaca Švajcarske i Brazila?

„Mi otprilike sve znamo o njima i načinu na koji igraju, ali kao što sam rekao mnogo puta do sad, mislim da od nas sve zavisi. Ako budemo igrali onako kako šef traži od nas, ostvarićemo dobar rezultat“.

Šta ti je tokom poslednje posete rekao selektor Dragan Stojković Piksi?

„Pričali smo o različitim temama, on je čovek sa kojim možete da pričate o svemu, kakav god problem da imate. Može da vam da savet i da vam pomogne. Bio je jedan od najvećih igraca tako da veoma dobro zna šta je potrebno za dobru igru“.

Dok si bio na margini dešavanja u Realu, u reprezentaciji je Dragan Stojković uvek imao poverenje u tebe, čak se i šalio da će da zove Ančelotija da mu kaže kako bolje da te iskoristi? Koliko ti je u tim teškim trenucima značila njegova podrška?

„Selektor Stojković je neko ko ume da brine o timu, o igračima. Za njega nema tajni. Odlično nas razume, prošao je mnogo toga, bio jedan od najboljih igrača sveta. Njegova podrška mi je mnogo značila kao što znači i danas. Zahvalan sam na tome i moje je da se na terenu, ali i van njega kad god je moguće odužim na adekvatan način“.

Šta su tvoji planovi za budućnost?

„Trenutno se jako dobro osećam u Fiorentini, potpuno sam fokusiran na svoju igru ovde i ne pamtim da sam bio srećniji i ispunjeniji. Što se tiče planova, jedino što mogu da kažem jeste da ću nastaviti da dajem svoj maksimum kako bismo ostvarili ciljeve u ovoj sezoni i nadam se da ću ostaviti veliki trag za sobom“.


tagovi

Luka JovićKatar2022fudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara