Luton - Sanderlend (©Reuters)
Luton - Sanderlend (©Reuters)

Luton ne luta, već ide na Vembli! Pre pet godina u četvrtom rangu, sad pred vratima Premijer lige (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | uto. 16.05.23. | 22:56

Šeširdžije nadoknadile 1:2 iz prvog meča sa Sanderlendom i pobedom 2:0 prošle u finale plej-ofa Čempionšipa

Mogla bi Premijer liga sledeće sezone da dobije i 51. učesnika od osnivanja 1992. godine. Na pravom putu da se nađe u najjačem rangu engleskog fudbala nalazi se Luton. Tim za koji je svojevremeno u preko 100 nastupa igrao Radomir Antić uspeo je da nadoknadi 1:2 iz prvog duela sa Sanderlendom i pobedom 2:0 na svom slikovitom Kenilvort Roudu plasira se u finale Čempionšipa. Svoje prvo ikada.

U prvom poluvremenu tempa na kakvom bi mogli pozavideti klubovi iz mnogo jačih liga od engleskog drugog ranga, domaćin je iskoristio dva kornera da preuzme vođstvo u ukupnom učinku. I, nije ga ispuštao do kraja. Štaviše, mogao je Luton da slavi i ubedljivije, ali su gosti u dva navrata intervenisali na gol-liniji, a uspeo je i 23-godišnji Entoni Paterson da s nekoliko fenomenalnih parada pokaže da je možda i prerastao klub u kojem je ponikao. Mada, mogao je i bolje da reaguje u 43. minutu na šut Toma Lokjera glavom, dok je bio nemoćan posle gužve u svom petercu iz 10. minuta, kada ga je savladao Gabrijel Ošo, takođe štoper.

Izabrane vesti

Mora se istaći i da je Luton imao sreću pri vođstvu 1:0, i to veliku, pošto arbitar Sajmon Huper nije pokazao na belu tačku nakon što je lopta pogodila u ruku Amariija Bela. Bilo je očigledno da je reprezentativac Jamajke igrao rukom, ali su u VAR sobi procenili da nakon oštrog centaršuta Pjera Ekvoa defanzivac domaćih nije mogao drugačije da reaguje, odnosno na vreme da skloni ruku koja je bila u prirodnom položaju.

Drugo poluvreme odigrano je s dosta manje uzbuđenja. Kako je vreme odmicalo, igrače je sve više stizao umor, ali koncentracija ekipe koju s klupe vodi 40-godišnji Velšanin Robert Edvards nije popuštala. Uspešno su momci u narandžastim dresovima neutralisali svaki pokušaj rivala, a nije ih bilo nešto mnogo. U poslednjim trenucima nadoknade desni bek Lidsa na pozajmici u Lutonu, 21-godišnji Kodi Drame, imao je priliku da iz kontranapada pogodi nebranjenu mrežu Sanderlendovog gola, pošto je Paterson zbog odlaska na korner ostao daleko na polovini domaćih, ali je uspeo da promaši.

Utisak je, svakako, da Šeširdžije zasluženo idu u finale, u kom će se sastati sa Midlzbrom ili Koventrijem. Njihov prvi duel završen je bez golova, a revanš je u sredu od 21.00 na Riversajdu.

Prethodno su mesto u Premijer ligi već izborili sjajni Barnli sa Vensanom Kompanijem na klupi i drugoplasirani Šefild Junajted.

Biće zanimljivo videti kako će se, ukoliko dođe do senzacionalnog plasmana u Premijer ligu, tamo snaći klub čiji kompletan igrački kadar vredi manje nego pojedini rezervni igrači u Sitiju, Čelsiju, Junajtedu, Liverpulu... (oko 35.000.000 evra), a stadion prima tek 10.356 gledalaca.

Pre samo pet godina Luton je igrao četvru ligu, a pre deset bio petoligaš. Tada im je, na pozajmicu iz Vest Hema, stigao Peli Radok Mpanzu, vezista poreklom iz Demokratske Republike Kongo, za čiju reprezentaciju je odigrao dve utakmice 2021. godine. I još je tu, ima 29 godina i večeras je odigrao ceo meč, a onda otišao kući da sanja o gostovanjima na Enfildu, Old Trafordu, Etihadu, Emiratima...

Ali, prvo Vembli 27. maja.

ČEMPIONŠIP - PLEJ-OF, POLUFINALE

Utorak

Luton - Sanderlend 2:0 (2:0) prvi meč 1:2

/Ošo 10, Lokjer 43/

Sreda

21.00: (1,90) Midlzbro (3,60) Koventri (4,50), prvi meč 0:0

***kvote su podložne promenama


tagovi

Luton TaunSanderlendČempionšip

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara