Real Madrid šampion sveta (Reuters)
Real Madrid šampion sveta (Reuters)

Madridska oluja oduvala hrabri Al Hilal! Planeta je Realova pozornica, svetska kruna osmi put na Bernabeuu! (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sub. 11.02.23. | 22:00

Kraljevski klub posle veličanstvene predstave od osam pogodaka došao do 100. trofeja u istoriji kluba

Ne stoji slučajno u fudbalskim almanasima, niti u javnosti uvrežena teza "Real Madrid - najveći klub na svetu." Evropom dominira, svet je njegova pozornica. Jer ni u kontinentalnim, a ni u interkontinantalnim okvirima niko nije ni blizu Kraljevskom klubu po broju trofeja. Blankosi su večeras, nakon što su u veličanstvenoj predstavi u marokanskom Rabatu spakovali pet lopti u mrežu Al Hilala zvanično i osmi put postali planetarni vladari - 5:3.

Borio se šampio Azije, hrabro je na mahove napadao španskog giganta, uspeo da mu i tri puta zatrese mrežu. Ali utisak je da je saudijski klub odigrao onoliko koliko mu je kraljevski dozvolio. A od sile kakva je koncentisana u veznom redu i napadu Ančelotijevog tima, ne bi se odbranili ni mnogo kvalitetniji defanzivci.

Izabrane vesti

Al Hilal je maltene konstantno tokom utakmice zaostajao dva, tri gola za rivalom i rekordni, 29. trofej Real Madrida u internacionalnim takmičenjima se nije dovodio u pitanje. Italijanski stručnjak nije dozvoli bilo kakvo opuštanje i bez namere da meša karte na teren poslao najmoćniju postavu što mu je bila na raspolaganju.

Nemaju u Al Hilalu često priliku da se odmeravaju sa fudablerima poput Luke Modrića, Karima Benzeme, Vinisijusa Žuniora, pa im je finale Svetskog klupskog prvenstva poslužilo da svate da Real Madrid predstavlja drugu fudbalsku dimenziju... Iako su utisak borbenog tima sa Bliskog istoka značajno popravili Musa Marega i dvostruki strelac Lusijano Vijeto.

Ipak, vetar koji je povremeno znao ozbiljno da trese Realovu odbranu ugušila je madridska oluja sa pečatom Vinisijusa, Fedea Valverdea i Benzeme. Brazilsko-urugvajsko.francuski trio je je radio kao satić konstantno razoružavajući defanzivce protivničkog tima. Benzema je namestio Vinisijusu gol za vođstvo u 13, pet minuta kasnije Valverdeov volej završio je u Al Majufovom golu, a gol Muse Marege malo nakon sredine prvog dela kao da je razjario Kraljeviće.

Razgoropadili su se dodatno u drugom poluvremenu i od 54. do 58. minuta samleli Al Hilal. Vinisijus je magičnim potezom počastio Benzemu za 3:1, a egzekucija Valverdea koji minut kasnije nije bila ništa manje atraktivna.

Vraćao se Al Hilal do kraja još dva puta zahvaljujući Vijetovim spretnim potezima između kojih je mrežu drugi put tresao Vinisijus. Da su tri gola Realu maksimum ovog tima protiv Kraljveskog kluba pokazuje i detalj da su Vijeto i saigrači tri puta tresli mrežu rivala iz isto toliko udaraca u okvir gola. Pritom, da je među stativama umesto Lunjina bio Tibo Kurtoa, verovatno bi se druga pesma pevala i pitanje je da li bi Real primio više od jednog gola.

Real je peti put osvojio Svetsko klupsko prvenstvo, ali je pre toga u tri navrata bio osvajač Interkontinentalnog kupa što je u zviru osam titula prvaka sveta. Grandiozan način da se stigne do 100. pehara u klupskoj istoriji.

Lista najtrofejnijih klubova Evrope (internacionalna takmičenja)

1. REAL MADRID 29 (trofeja) 4 (takmičenja)

2. MILAN 18 (trofeja) 4 (takmičenja)

3. BARSELONA 17 (trofeja) 4 (takmienja)

4. LIVERPUL 14 (trofeja) 4 (takmičenja)

5. BAJERN MINHEN 14 (trofeja) 5 (takmičenja)

6. JUVENTUS 10 (trofeja) 5 (takmičenja)

7. AJAKS 10 (trofeja) 5 (takmičenja)

8. INTER 9 (trofeja) 3 (takmičenja)

9. ČELSI 9 (trofeja) 5 (takmienja)

10. MANČESTER JUNAJTED 8 (trofeja) 5 (takmičenja)

11. PORTO 7 (trofeja) 4 (takmičenja)

12. FAJENORD 4 (trofeja) 3 (takmičenja)

13. NOTINGEM FOREST (trofeja) 2 (takmičenja)

14. BORUSIJA DORTMUND 3 (trofeja) 3 (takmičenja)

15. HAMBURGER 2 (trofeja) 2 takmičenja)

16. BENFIKA 2 (trofeja) 1 (takmičenje)

17. ASTON Vila 2 (trofeja) 2 (takmičenja)

18. PSV AJNDHOVEN 2 (trofeja) 2 (takmičenja)

19. STEAUA 2 (trofeja) 2 (takmičenja)

20. CRVENA ZVEZDA 2 (trofeja) 2 (takmičenja)

21. OLIMPIK MARSELJ 1 

22. SELTIK 1

NAPOMENA: U obzir uzeti klubovi koji su makar jednom postali šampioni Evrope kroz takmičenje u Kupu/Ligi šampiona

KLUPSKO SVETSKO PRVENSTVO

Subota

Za bronzu:

Al Ahli - Flamengo 2:4 (1:1)

/Abdelkader 38, 60 - Barbosa 11, 85, Pedro 77, 90+1/

Finale:

Real Madrid - Al Hilal 5:3 (2:1)

/Vinisijus 13, 69 , Valverde 18, 58, Benzema 54 - Marega 26, Vijeto 63, 79/

***Kvote su podložne promenama


tagovi

Real MadridVinisijus ŽuniorKarim BenzemaFederiko Valverde

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara