@SaudiNT
@SaudiNT

Magnetna privlačnost petrodolara ne jenjava ni kada ste na pragu sedme decenije: Manćini novi selektor Saudijske Arabije

Vreme čitanja: 2min | ned. 27.08.23. | 23:13

Miljarde su uložene u klupski fudbal, sada je red došao i na nacionalni tim, 59-godišnji stručnjak prvi put će raditi izvan Starog kontinenta

Samo dve sedmice po napuštanju mesta selektora Italije, Roberto Manćini postao je novi selektor Saudijske Arabije. Ovakav razvoj situacije nimalo ne iznenađuje s obzirom na pisanja apeninskih medija da će iskusni stručnjak inkasirati čak 120.000.000 dolara u naredne četiri godine.

Manćinijev mandat na klupi Azura bio je isprepletan velikim usponima i velikim padovima. Sredine nije bilo. Sve je izgledalo idilično u leto 2021. kada je odveo Italiju do prve evropske krune još od 1968. godine i pokorio Englesku nasred Vemblija. Svega osam meseci kasnje, u martu 2022. doživeo je hladan tuš, kada je Makedonija izazvala muk i nevericu na stadionu u Palermu i ostavila Italiju bez šansi za plasman na Mundijal. Usred kvalifikacija za EURO 2024. napustio je kormilo državnog tima, čime je itilijansku javnost učinio prilično gnevnom. Naveo je nekadašnji trener Intera, Mančester Sitija, Zenita i mnogih drugih evropskih klubova lične razloge kao ključne za odlazak sa mesta šefa stručnog štaba reprezentacije, ali mu malo ko veruje. Čini se da su zamerke na Manćinijevu odluku dobrim delom opravdani, imajući u vidu da je ostalo još samo devet i po meseci do početka evropskog prvenstva.

Izabrane vesti

Debitovaće novi selektor Saudijske Arabije već osmog septembra, na Sent Džejms parku protiv Kostarike u prijateljskoj utakmcii. Biće to i generalna proba Zelenih sokolova pred novembarski start azijskih kvalifkacija za Mundijal 2026. godine. Prvi veći ispit imaće Manćini već u januaru kada se održava Azijski kup u Kataru, na kom su ambicije Saudijske Arabije šampionske. Čeka najveća zemlja Bliskog istoka titulu kontinentalnog prvaka od 1996. godine, pa će na krilima zvučnog imena na klupi i dobrog nastupa na Mundijalu u Kataru prošle godine pojuriti vredan trofej.

„Izuzetna mi je čast što mi je ponuđeno mesto menadžera reprezentacije Saudijske Arabije. Verujem da je ovo odlična prilika za mene, da iskusim fudbal u novoj zemlji, posebno sa rastućom popularnošću fudbala u Aziji. Čvrsto verujem da su strastvena fudbalska kultura Saudijske Arabije i suštinski kvalitet saudijskih igrača ključni sastojci za uspeh. Prisustvo vrhunskih igrača u Saudijskoj Pro ligi ukazuje na potencijal za rast na nacionalnoj fudbalskoj sceni." rekao je Manćini u prvom obraćanju medijima po stupanju na novu funkciju.


tagovi

Roberto Manćinireprezentacija Saudijske ArabijeSaudijska Arabija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara