(©MN Press)
(©MN Press)

Makar zbog golmana glava ne boli

Vreme čitanja: 2min | čet. 16.11.23. | 09:33

Rajković pokazao da Piksi ima široku lepezu čuvara mreže na raspolaganju

Bekova za bližu budućnost nemamo. Ni desnog ni levog. Doduše, desnog nemamo ni sada. Jesu talentovani Kosta Nedeljković (Zvezda) i Stefan Bukinac (Vojvodina), ali dug je put pred njima dok stignu do dresa A reprezentacije.

Strepe sve više i u Fudbalskom savezu Srbije šta će biti, kako će reprezentacija izgledati kada Dušan Tadić kaže da je dosta. A svi naslućuju da će se to dogoditi narednog leta, nakon Evropskog prvenstva. Prosto, bez kapitena na terenu i kada je on tu, među 11, Orlovi izgledaju potpuno drugačije. Uostalom, čovek je sa 22 gola i 39 asistencija na 103 nastupa kreator svakog drugog gola srpskog državnog tima.

Izabrane vesti

Ali ako za neku poziciju ne moramo da brinemo, onda je to – golman. Pokazao je to Predrag Rajković, ubedljivo najbolji član srpskog tima na prijateljskoj utakmici sa Belgijom u sredu veče (0:1). Da nije bilo njega, Crveni đavoli bi dobili meč daleko pre kraja, jer je odbranio tri zicera i još nekoliko dobrih pokušaja protivničkog sastava. Istrčavao je Rajković pravovremeno, postavljao se maestralno, zatvorio Opendi sve uglove, izgledao kao hobotnica pred mrežom.

Uostalom i na minulom Mundijalu, na kojem se Srbija slupala u grupi i završila ga bez ijedne pobede i sa osam primljenih golova, najbolji igrač je bio – golman. Vanja Milinković Savić je u jednom momentu bio čuvar mreže sa najviše odbrana na prvenstvu sveta. Sve što je bilo do njega, odradio je za visoku ocenu.

Interesantno je da Dragan Stojković Piksi poprilično „meša“ sastav golmana od okupljanja do okupljanja. Recimo, sada su pored VMS-a i Rajkovića poziv da obuku dres najdražih boja dobili Đorđe Petrović, član Čelsija i sigurno srpska „jedinica“ u perspektivi, kao i Filip Stanković, koji nastupa za Sampdoriju.

Prošlog meseca, pre Stankovića, poziv u A tim dobio je Boris Radunović iz Kaljarija. A, ako krenemo da se vraćamo još unazad, videćemo da su se na spisku reprezentacije nalazili i Dragan Rosić iz niškog Radničkog, Mile Svilar iz Rome, pa Milan Ilić, tada iz Kortrajka, sada u MLS timu Kolorado Rapids. Do skoro je deo reprezentacije bio i Marko Dmitrović, golman Sevilje, a poziv je dobio i Aleksandar Kovačević iz poljskog Rakova, samo što zbog papira nije dobio dozvolu FIFA da zaigra za Srbiju.

Veliki potencijal je i Veljko Ilić, golman TSC-a i mlade reprezentacije Srbije, koji je eksplodirao prošle sezone u Mozzart Bet Superligi, a ove jeseni je najsvetlija tačka u nastupu Topolčana na evropskoj sceni.

Poseban deo priče je što nijedan od pomenutih golmana nema ni 30 godina. Osim Dmitrovića, koji se povukao iz državnog tima. Uz to, zna se da golmani generalno imaju najduži staž u ekipama. Ali ima sve to i jednu svoju lošiju stranu, makar kada su ambicije ovih momaka u pitanju, jer su približnih godina, a „jedinicu“ može da obuče samo jedan...


tagovi

Predrag RajkovićVanja Milinković SavićMarko DmitrovićMarko IlićMile SvilarFilip StankovićĐorđe PetrovićBoris RadunovićDragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara