Ilustracija (©FK Škupi)
Ilustracija (©FK Škupi)

Makedonija: Šestorica Srba, mnogo promena i derbi

Vreme čitanja: 3min | ned. 13.02.22. | 09:32

Nastavlja se šampionat duelima 19. kola, a najzanimljiviji je obračun Škupija i Akademije Pandev

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Skoplja)

Prolećni deo sezone u makedonskom fudbalu nije mogao da počne bolje. Odmah na startu derbi između Škupija i Akademije Pandev na Čairu (14.00), odnosno duel koji može da pruži mnogo odgovora o tome da li je domaćin spreman za šampionsku titulu, jer je kao apsolutni lider dominirao tokom jeseni.

Izabrane vesti

Lider PMFL-a predvođen trenerom Goceom Sedloskim imao je solidan zimski prelazni rok. Doveo je osam novih igrača i oslobodio se onih na koje nije računao. Đorđi Stoilov i Omar Imeri pojačali su vezni red, a došli su i stranci poput Mensaha iz Gane, Kuevena Inasija iz Brazila, Margvelašvilija iz Gruzije, Danfe iz Senegala... Najveći hendikep je odlazak Mateja Cvetanoskog koji se preselio u Mađarsku.

Na suprotnoj strani, Akademija Pandev je pretrpela veliki udarac. Ostala je bez trenera Aleksandra Vasoskog koji je preuzeo Sarajevo, ujedno i bez najboljeg igrača i strelca lige Martina Mirčevskog koji je stigao u TSC iz Bačke Topole. Strumičani nisu imali baš atraktivan prelazni rok, Pepi Đorđijev je novina u napadu, dok će za kreaciju biti zadužen Dimitar Mitrovski. Tu je i Viktor Angelov, nekadašnji omladinski reprezentativac Makedonije koji je na krilnu poziciju stigao kao zamena za Martina Mirčevskog. Novi trener Đorđe Stojčev zajedno sa svojim novim stručnim štabom imaće zadatak da uvede ekipu u evropske kupove.

14.00: (1,55) Škupi (3,60) Akademija Pandev (6,25)

Kada govorimo o međusobnim susretima, tradicija je na strani Škupija. U poslednja tri duela ekipa sa Čaira je neporažena (dve pobede, jedan remi). Poslednji međusobni susret ove sezone završen je trijumfom Škupija u Strumici (1:3), ali zbog činjenice da su prvi dueli u polusezoni uvek teški, ovoga puta ne očekujemo previše golova.

TROJICA NAJBOLJIH NAPUSTILI LIGU

Prva makedonska fudbalska liga počeće proleće bez trojice lidera svojih timova. Tri kvalitetna imena napustila su zemlju i otišla da grade karijere u inostranstvu. Martin Mirčevski, Matej Cvetanoski i Luka Stankovski su imena koja su obeležila ovaj prelazni rok i ostvarila transfere u jača prvenstva. Sva trojica su transferom obezbedila prvi međunarodni izazov, ako se ima u vidu da su do sada igrali samo u Makedoniji. Mirčevski kao najbolji strelac lige sa 16 pogodaka napustio je Akademiju Pandev i otišao u TSC u Srbiji.

Matej Cvetanoski iz Škupija odlučio se na korak u Mađarsku, gde je pojačao Đirmot i brzo se nametnuo kao jedan od startera. Luka Stankovski je otišao u Tursku i potpisao za Gazijantep. Rabotnički je naplatio ovaj transfer, nezvanično, reč je o sumi od 600.000 evra. Od ostalih međunarodnih transfera, Andrej Stojčevski (Akademija Pandev) je potpisao za slovačku Žilinu. Tu je i transfer golmana Rista Jankova iz Rabotničkog koji je prešao u Kazahstan gde je zauduzio dres Kaspija.

ŠEST NOVIH SRPSKIH FUDBALERA, ČETVORICA OTIŠLA

U minulom prelaznom roku makedonski fudbal je dobio šest novih igrača iz Srbije. Andrija Sekulić je pojačao Akademiju Pandev, Uroš Damnjanović potpisao za Bregalnicu, Anes Rušević i Draško Đorđević prešli su u Rabotnički, dok su Adnan Islamović i Aleksandar Milić došli u Borec. Makedoniju su napustili Uroš Đurić iz Struge, Mirza Idrizović i Uroš Mirković iz Tikveša i Miloš Rnić iz Boreca. Sava Radić je promenio klub – dres Akademije Pandev zamenio je dresom Struge.

ČETIRI SMENE TRENERA

Prolećni deo sezone počinje sa četiri nova trenera. Vicešampion jesenjeg dela sezone Akademija Pandev morala je da traži novog stratega posle odlaska Aleksandra Vasoskog u Sarajevo. Tim će predvoditi Đorđe Stojčev. Novi kormilari su u Bregalnici (Ilčo Đorđioski, inace bivši predsednik FS Makedonije), Pelisteru (Marjan Sekulovski) i Borecu (Blagoja Levkov). Ostale timove predvode Goce Sedloski (Škupi), Bruno Akrapović (Škendija), Ćatip Osmani (Renova), Muarem Bajrami (Makedonije ĐP), Srđan Zaharievski (Struga), Borče Hristov (Rabotnički), Ljupčo Markovski (Skoplje) i Vlatko Kostov (Tikveš).

MAKEDONIJA 1 – 19. KOLO

Subota

Bregalnica – Renova 1:2 (0:1)

Nedelja

14.00: (1,85) Skoplje (3,30) Borec (4,20)

14.00: (1,63) Makedonija Đorče Petrov (3,60) Tikveš (5,30)

14.00: (3,45) Pelister (3,00) Rabotnički (2,20)

14.00: (1,48) Škendija (3,70) Struga (7,50)

14.00: (1,55) Škupi (3,60) Akademija Pandev (6,25)

*** kvote su podložne promenama

Piše: Martin TANASKOVSKI


tagovi

Makedonija 1EX-YU ligeex-Yu fudbalAkademija PandevŠkupi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara