(©Starsport)
(©Starsport)

Maki Banjak upalio alarm na Marakani: Zvezda opasno visi (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sre. 21.07.21. | 17:51

Crveno-beli izgubili u Almatiju

Na otvaranju superligaške sezone protiv Vojvodine Crvena zvezda je imala igru, ali je rezultat izostao (0:0). Pet dana kasnije, niti igre, niti rezultata.

Crveno-beli se vraćaju iz Kazahstana poraženi, pošto je Kairat stekao prednost pred revanš 2. kola kvalifikacija za Ligu šampiona - 2:1.

Izabrane vesti

Pre šest godina tim iz Almatija bio je nagazna mina u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Sada bitka još nije gotova, ali moraće četa Dejan Stankovića za nedelju dana u Beogradu da odigra mnogo, mnogo bolje nego ove srede na dalekom gostovanju. Posebno u odnosu na ono što je viđeno u prvom poluvremenu.

Podsećamo, od ove sezone ne važi pravilo gola u gostima, tako da je Zvezdi potrebna pobeda s dva gola razlike za prolaz u narednu rundu.

Možda ih je dug put poremetio, možda nesanica zbog petosatne razlike u vremenskoj zoni, ali igrači srpskog šampiona veći deo meča delovali su bezidejno, sporo i neuigrano, posebno u odbrani. Oslikava se to i u činjenici da je strelac za crveno-bele bio Hrvat Dino Mikanović, nekadašnji desni bek splitskog Hajduka, koji je zakucao loptu u svoju mrežu posle centaršuta Milana Gajića.

Bilo je to u 57. minutu, čime je anulirano vođstvo domaćina iz 24. kada je Hose Kante ostao potpuno sam na centaršut iz kornera. Delovalo je u tim trenucima da bi Zvezda mogla i do preokreta, bio je to period dobre igre srpskog šampiona, ali je usledio nokaut. Nesporazum posle kornera za Kairat i zakasnela reakcija na ofsajd zamku, koju je iskoristio doskorašnji igrač Partizana, Maki Banjak, za lepu prednost svog tima pred put u Beograd.

Sada je ekspedicija Kazahstanaca ta koju čeka naporan put, a crveno-beli će u subotu protiv Mladosti na svom stadionu probati da uhvate ritam posle slabog starta sezone i pronađu izlaz na pobednički kolosek.

Ne bi smela Crvena zvezda da ponovi partiju kao iz prvog poluvremena današnje utakmice ukoliko misli da nastavi sa fantastičnim evropskim rezultatima iz prethodne četiri sezone.

Prvi deo meča u Almatiju protekao je u mučenju srpskog šampiona da organizuje iole ozbiljniji napad. Najopasniji po gol rivala gosti su bili u 43. minutu kada je Krstičić presekao akciju Kairata, ali je Kataijev šut pravovremenim uklizavanjem blokirao Mikanović.

Poptuno odsečen od saigrača bio je najistureniji igrač Crvene zvezde, Milan Pavkov. Bez šanse, gotovo bez kontakta sa loptom proveo je na terenu prvi deo meča, posle čega ga je Stanković zamenio i uveo debitanta Loisa Dionija. Ispostaviće se, takođe bezopasnog po gol rivala.

Pokušavali su crveno-beli da pronađu prostor za šut, imali su posed lopte, međutim, bezidejno je delovala igra srpskog šampiona. Dodavanja s jednog na drugi kraj terena bila su ono što je domaćinu odgovaralo da čuva prednost stečenu u 24. minutu posle očajne reakcije Zvezdinih igrača na centaršut iz kornera. Zaspao je Ivanić i ostavio reprezentativca Gvineje Hosea Kantea. Snažan udarac glavom bio je neodbranjiv za Borjana. Pre svega - neočekivan.

Zvezdin kapiten je, inače, jedan od retkih koji je na pravi način ušao u meč. Već u 2. minutu bio je na iskušenju, posle prodora Jermena Hovhansijana pored Dragovića.

Nisu domaćini često pretili, ali su - posebno u prvom delu meča - pokazali da su vrlo opasni iz kontranapada. Upravo na to je upozoravao Dejan Stanković uoči utakmice, vodeći se viđenim u duelu Kairata i Makabija iz Haife. Iako u poznim fudbalskim godimana, nekadašnji reprezentativac Brazila, Vagner Lav, zajedno sa pomenutim Kanteom, zadavao je dosta problema štoperskom paru Dragović - Pankov.

Disciplinovanu igru gostiju nisu poremetile čak dve prinudne izmene, Kosovića već u 12. minutu i Sujumbajeva u finišu prvog poluvremena, ali je Zvezda po povratku sa odmora uspela da preuzme kontrulu i stvori nekoliko dobrih prilika. Dve je imao Nenad Krstičić, ali se u 51. minutu okliznuo prilikom šuta i prebacio gol, a u 74. je bio blokiran. U odličnoj šansi bio je i rezervista Kanga, koji je nešto ranije zamenio Ivanića, ali je Pokatilov uspeo da odbrani njegov pokušaj petnaestak minuta pre kraja.

Upravo na tu odbranu usledila je kontra u kojoj je Dragović blokirao Kantea, ali onda i pomenuta dekoncentracija prilikom postavljanja ofsajd zamke, koju je iskoristio Maki Banjak.

Alarm na Marakani je upaljen, eliminacija već na startu kvalifikacija stvorila bi veliku tenziju u redovima srpskog šampiona. A, za prolaz su potrebna dva gola razlike... Pritom je revanš u Beogradu bez publike.

Neće biti lako. Pred Dejanom Stankovićem je verovatno najveći izazov od kada je seo na trenersku klupu.

PRVA UTAKMICA 2. KOLA KVALIFIKACIJA ZA LIGU ŠAMPIONA

KAIRAT - CRVENA ZVEZDA 2:1

/Kante 24, Banjak 79 - Mikanović ag 57/

Centralni stadion u Almatiju

Sudija: Hamit Umit Meler (Turska)

Žuti kartoni: Šušunačev, Burančijev (Kairat), Katai (Zvezda)

KAIRAT (4-3-3): Pokatilov - Mikanović, Dugalić, Alip, Sujumbajev (od 46. Burančijev; od 76. Aljukov) - Poljakov, Kosović (13. Vorogovski), Hovhanlsjan - Šušenačev (od 68. Banjak), Lav, Kante.

CRVENA ZVEZDA (4-2-3-1): Borjan - Gajić, Dragović, Pankov, Rodić - Sanogo, Krstičić - Ben (89. Falko), Ivanić (68. Kanga), Katai (84. Bakajoko) - Pavkov (46. Dioni)


tagovi

FK Crvena zvezdaDejan StankovićKairatkvalifikacije za Ligu šampiona

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara