Maldini opet vidi veliki Milan: Hoćemo "skudeto", treba postaviti utopijske ciljeve, Pioliju se ovde nešto desilo…

Vreme čitanja: 4min | uto. 08.12.20. | 14:22

Direktor Rosonera analizirao i mlada otkrića Ernandeza, Salemakersa, Gabiju, Leaa…

Milan je najlepša priča italijanskog fudbala u prvom delu sezone. Mimo svih očekivanja, Rosoneri od starta sezone sigureno drže prvo mesto i nastavili su sa sjajnim partijama iz postkorona perioda prošle sezone. Nemaju nijedan poraz, ruše rekorde po broju postignutih golova i osvojenih bodova, pobeda u gostima…

Predvođeni neuništivim Zlatanom Ibrahimovićem uz još nekoliko iskusnijih igrača, mladi igrači Milana su zasad nadmašili sva očekivanja. Pa čak i očekivanja onoga koji ih je sklapao u aktuelni tim, tehničkog direktora Paola Maldinija.

Izabrane vesti

Legendarni kapiten Milana i jedan od najtrofejnijih igrača u istoriji fudbala je opovrgao prognoze da kao neiskusan funkcioner neće moći da se uhvati u koštac sa problemima u Milanu i da vrati posrnulog velikana gde mu je i mesto.

“Ne tražimo statistiku da bismo napredovali već želimo uspeh. Iskreno, nisam očekivao ovakav niz rezultata u ligi. Ali neki pozitivni znaci su se videli već u januaru pre nego što je svet stao. Rezultati u 2020. godini kažu da smo napredovali. Postavili smo visoke ciljeve. Minimum je da budemo bolji nego prošle sezone kada smo izborili Ligu Evrope. Bilo bi apsudrno da nismo zacrtali plasman u Ligu šampiona iako nas vlasnici kluba nisu primoravali na to”, kaže Maldini u velikom intrevju za Gazetu.

Priznaje da u Milanu sada sanjaju o "skudetu".

“Sanjamo i ne želimo da prestanemo. Pre svih, igrači neće odustati od tog sna. Uvek od njih zahtevam da budu ambiciozni. Treba postaviti utopijske ciljeve da biste izborili realne”.

Maldini kaže i da strahuje od Interovog napretka tokom sezone i da Juventus postaje sve više naviknut na metode Andree Pirla. Kao i da je Napoli u krugu kandidata za "skudeto".

“Očekujem da Inter poraste. Juve ima mladog trenera i treba vremena da prihvati njegove ideje. I Napoli će biti kandidat za 'skudeto'. Ali ni mi nećemo odstupiti. Za mene nema nikakve razlike. Nastavićemo svojim putem i gledati sebe. Ambicija i entuzijazam su ključne reči”.

Direktor je priznao i da Milan neće odustati ni od Lige Evrope.

Toliko žestoko smo se borili da uđemo u nju, pa bi bilo suludo da je sada ignorišemo”.

Posebno iznenađenje je trener Stefano Pioli koji do sada nije imao uspeha u klubovima poput Lacija, Fjoirentine ili Intera gde ja radio pod pritiskom.

“On ima posebnu ulogu. Donosi mirnoću, balans i fudbalsko znanje. Ima senzibilitet, ali i intenzitet. Vama sa strane deluje da je miran, ali nije tako. Uveravam vas, Pioli je neverovatan trener. Zna kako da pogura igrače na svoj način. Ovo je za sve nas velika prilika za iskorak, pa tako i za njega kao trenera. Svi zajedno rastemo. Zavarničio je u Milanu što mu se u ranijim klubovima nije desilo. Teško je reći kako se to desilo, ali kada sam ja bio igrač, uvek sam osećao razliku između ovog i drugih klubova u Evropi. Milan zahteva poštovanje jer je osvojio toliko toga i još će da osvaja“.

Naravno, Zlatan Ibrahimović je neizbežna tema.

„Važan je za napredak mlađih i oseti se da sada imaju veće samopouzdanje nego pre četiri meseca. Za mlade igrače ja jako važno da osete da mogu da pobeđuju i bez lidera poput Ibrahimovića i Kjera ili bitnih igrača kao što su Benaser i Leao. Tako raste samopouzdanje“.

A upravo su ti mlađi Maldinijev najveći kapital. Dovodio je skromna i jeftina pojačanja koja su eksplodirala na San Siru. Takav primer su Aleks Salemakers i Teo Ernandez.

„Često kada se dovode igrači, navijači su pod utiskom imena tih igrača i klubova iz kojih dolaze. Salemakers je dobra priča. I nije jedina u Milanu. Pogledajte Tea Ernandeza. Milan mu je bio poslednja šansa posle neuspeha u Real Madridu, uputio sam mu poslednji poziv i prihvatio je. Teo je jako dobar momak”.

Slična priča je i Rafael Leao.

„Mislim da ima veliki potencjal. On nije samo Milanova opklada, već i sopstvena. Kvalitet je tu i enorman je”.

Iz omladinske škole je stasao štoper Mateo Gabija.

“Njegov uspon je delimično iznenađenje. Donedavno nije bilo lako zamisliti ga u startnom štoperskom tandemu Milana jer je igrao na pozajmici u Lukezeu. Plivao je između dve pozicije i niko nije mogao ni da sanja da će ovoliko da napreduje”.

Frank Kesi je postao lider tima posle dve sezone u kojima je pretrpeo mnogo kritika.

“Kao igrač i kapiten sam bio beskompromisan čovek. Ali mnoga od mojih fudbalskih shvatanja su se promenila kada sam postao funkcioner. Nekim igračima je potrebno drugačiji prići i pristupiti. Naučio sam to prethodnih meseci. Frank Kesi je pokazao ogromnu ljubav prema Milanu. Želi da vrati ovaj klub na sam vrh”.  


tagovi

Paolo MaldiniAleks SalemakersStefano PioliFrank KesiTeo ErnandezRafael LeaoMateo Gabija

Obaveštavaj me

Milan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara