Mali saveti velikog majstora Rikelmea: Nije poenta da trčiš, nego da ti pasovi imaju smisla! Šta će im ta igračka na leđima?

Vreme čitanja: 2min | pet. 26.10.18. | 21:21

Čuveni Argentinac o potrebi da se fudbal igra jednostavno i bez uticaja tehnologije

Kome verovati ako ne onima koji su uver terali loptu napred i igrali za publiku? Punili oči navijačima. Ljudima čiji je fudbal očaravajući i koji, čak ni kad su u penziji, ne mogu da se pomire sa inovacijama od kojih neke podrazumevaju uvođenje tehnologije.

Otuda se Huan Roman Rikelmesložićemo se da je pripadao samom kremu svetskog loptanja – oštro usprotivio takvim trendovima, te u prvi plan stavlja smisao za igru, a ne kompjuterizaciju ili sirovu snagu.
Čak i ako uradite 1.000 čučnjeva, čak i ako vam zakače ono malu spravicu za telo, iako pojma nemam čemu služi, neće vam garantovati da ćete postati bolji fudbaler“, počeo je legendarni Argentinac goastovanje u televizijskoj emisiji pre nego što ga je voditelj prekinuo odgovorom da je reč o GPS uređaju, kako bi u stručnom štabu, pre svega kondicioni treneri, znali ko je koliko pretrčao i pod kojim opterećenjem. „Rekoh vam, pojma nemam koji će im to k... Ako odigrate pas tako da lopta završi kod rivala i ako vam ekipa deluje loše, čemu onda služi taj đavo što visi na leđima. Ne mogu da razumem šta će im pomenuta stvarčica“.

Izabrane vesti

Voditelj je bio uporan, posetivši da podaci sa GPS-uređaja mogu da posluže analizi učinka pojedinca.
„Shvatam to, ali ako igraš loše, nema pametovanja. Onda igračka ničemu ne služi. Ako svaki pas odigraš smislenio, a trčiš manje od drugih znači li to da si lošiji od drugih, jer nisu trčao kao oni? Znači li to da kad predam loptu protivniku u noge, a preterčim, primera radi, 34 kilometra na utakmici, da sam bio najbolji na terenu. Ta stvarčica koju pominješ kaže – jesam“.

Na opasku kako u svakom timu moraju da postoje trkači, nekadašnji prvotimac Boke juiniors, Barselone i Viljareala uzvraća:
„To je nešto drugo. Nemojte da mešamo babe i žabe. Daj da pričamo o fudbalu bez zamene teza. Ne mogu da razumem potrebu za GPS-om, pošto ni običan zavoj nisam mogao da vežem oko stopala. Smetao mi je, nerviroa me, sprečavao da igram najbolje što znam. Mogu samo da zamislim na šta bih ličio s GPS-om na leđima. U moje vreme niko nije nosio nešto slično“.

Umesto zaključka, još tri rečenice bivšeg reprezenatativca Argentine:
Ne pričamo o tome da smo morali da jedemo žitarice. Ne, nije u tome poenta, već je caka da pas bude ispravan, loptu držiš kod sebe, telo pozicioniraš tako da si uvek spreman da daš ili prihvatiš pas. To je suština fudbala, a ne GPS“.

FOTO: Action images


tagovi

Boka juniorsHuan Roman Rikelme

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara