Greifo slavi sa saigračima (©Reuters)
Greifo slavi sa saigračima (©Reuters)

Maljorkin tekila fudbal zamena za šampanjski: Kako su Neš i Ker doneli pobedničku kulturu

Vreme čitanja: 6min | ned. 03.03.24. | 11:56

Američki vlasnici su sanirali klub sa Baleara, a Havijer Agire preneo je meksički mentalitet igračima

(Od dopisnice Mozzart Sporta iz Madrida)

„Divno bi bilo putovati na Maljorku“, kaže popularna španska pesma od pre pola veka. Plaže, uvale, litice koje se strmoglavljuju u more, ribarska naselja, borovina, palme, ugodna temperatura cele godine i lepo staro jezgro prestonice Palme. A da je divno sigurno se slažu tri srpska fudbalera koja odnedavno žive u ovom turističkom raju, kao i meksički trener koji je ponovo prešao okean da širi veselje po Španiji.

Izabrane vesti

„Jedan mali viski i na spavanje“, izjavio je Havijer Agire kada su ga upitali kako će proslaviti prolazak u polufinale Kupa Kralja. Ali nakon pobede na Real Sosijedadom se sigurno točila tekila. Nije šala - nakon 21 godinu Maljorka će zaigrati u finalu, 6. aprila u Sevilji, protiv Atletik Bilbaa. Četvrti put u celoj istoriji postojanja.

Imajući u vidu kako igraju Baski, neće biti nimalo jednostavno, ali tim sa Baleara je već pobednik. Dovoljno je pogledati snimke pripreme za izvođenje jedanaesteraca na Anoeti koja je delovala više kao slavlje, nego kao koncentrisanje za ključni trenutak. „Svi su se dobrovoljno javili da šutiraju“, opisao je Agire trenutak u kojem je shvatio da je polufinale njihovo.

Priče o iznenađenjima, timovima koji prevazilaze svoje mogućnosti i neočekivanim plasmanima su zaštitni znak Kupa Kralja, pa ni ova ne zaostaje. Od 2013. do 2017. Maljorka je nastupala u drugoj ligi, a sezonu 2017/2018 čak u drugoj B, koje se dobro sećaju igrači kao Abdon Prats i Antonio Hose Railjo.

Vraćaju se u Primeru sa Visenteom Morenom, zatim, nakon ponovnog ispadanja, 2021. sa Luisom Garsija Plasom. Ali se Maljorka muči na poslednjim pozicijama na tabeli i uprava dovodi Agirea, već pred kraj sezone 2021/2022, da bi potom na letnjoj pijaci uložila dvostruko više u odnosu na prethodnu godinu.

Treći najskuplji pridošlica to leto je bio Predrag Rajković, kupljen od Remsa za 2.000.000 (više od njega su koštali samo Murići i Mafeo), a u istom prelaznom roku stiže i Matija Nastasić, po završetku ugovora sa Fjorentinom. Sa pojačanjima, sezonu 2022/2023 Maljorka završava na devetom mestu, na samo 3 boda od evropskih takmičenja.

Radost Maljorke (©Reuters)Radost Maljorke (©Reuters)

Na „užase“ druge B lige podsetio je nedavno direktor kluba, Alfonso Dijas, osvrćući se na drugi deo priče o uspehu – upravu. Klub 2016. godine kupuje Robert Karver, američki milioner i vlasnik Feniks Sansa, sa svojim partnerima – bivšom NBA zvezdom Stivom Nešom i Andijem Kolbergom, nekadašnjim teniserom. Upravo je Kolberg, koji je već neko vreme zaista i upravljao klubom, otkupio Karverove akcije kada je ovaj pao u nemilost zbog rasističkih i seksističkih skandala i kada je bio prinuđen da proda prvo Sanse, a zatim i Maljorku. A paralelno s tim, ulagačima se pridružila i još jedna košarkaška legenda - Stiv Ker.

Novi vlasnici, po rečima Dijasa, odlično razumeju situaciju, jer su i sami bili sportisti, pa su tako „započeli posebno putovanje ulaganjem u klub sa 107 godina istorije, na ovom prelepom ostrvu“. Američki vlasnici su učinili mnogo toga na saniranju kluba, kao što je na primer kompletna reforma stadiona Son Moiš čiji je kapacitet 23.000 mesta i trenutno broji 21.000. Ali sportski uspesi još uvek izostaju.

Agire je, u svom stilu, ambicioznom Kolbergu objasnio da je španska liga kao Formula 1 – neki bolidi su uvek na vrhu, a neki nikada. Lako je imati pobedničku kulturu kada si Real Madrid sa 600.000.000, i malo teže kada si Maljorka sa 60.000.000.

I što se budžeta tiče, nije slagao. Honorari u Maljorki – ako izuzmemo Murićija sa „čak“ 4.500.000, su daleko od plata velikog broja klubova Primere. Primera radi, Nemanja Radonjić, treći najplaćeniji igrač trenutno, godišnje vredi oko 1.700.000, a još su znatno manje plate Predraga Rajkovića – 840.000, i Matije Nastasića – 550.000 evra. Plasman u finale Kupa Kralja i posebno mogućnost nastupanja u Superkupu u Saudijskoj Arabiji iz ove perspektive deluju i kao unosan finansijski uspeh.

Ali nije tačno baš da Maljorka nikada nije bila na vrhu. U poslednjem finalu Kupa – makar bilo i pre 21 godinu, predvođena Samjuelom Etoom, pobedila je Uelvu. A koju godinu pre toga, 1998, „Paklena ensajmada“, kako su tada zvali tim Ektora Kupera, aludirajući na tipični ostrvski slatkiš, dobila je Barselonu u Superkupu Španije.

Nešto od tog pobedničkog mentaliteta Agire sigurno prenosi svojim fudbalerima, jer je Meksikanac prvenstveno poznat kao dobar psiholog. Iskusni i namazani trener je od 1996. godine nakupio 850 utakmica u elitnom fudbalu, i glavni mu je adut prilagođavanje nezgodnim situacijama.

To, i neverovatna prirodnost izražavanja zasejana nebrojenim psovkama, spreman odgovor u svako vreme. Nedavno je tako progovorio i o zvezdi polufinala, Dominiku Greifu kojeg je pre dve godine zatekao povređenog. „Hodao je sa štapom, sedeo u ćošku, nisam znao šta ću s njim... A, eto, vidi ga sad“.

Meksikanac nije veliki strateg. Sistem sa kojim igra je skoro uvek isti: 5-4-1, gde je prioritet snažna odbrana bez pukotina. A na golu, bez obzira što je Greif junak Kupa, Rajković je, ipak, neprikosnoven. Nedavno je, piše madridski portal blizak Realu, Defensa Sentral, dobio posebnu pohvalu od Florentina Peresa koji je navodno pitao i za cenu srpskog golmana. Za sada, Rajković je zadovoljan na ostrvu, klubom i kvalitetom života.

Matija Nastasić i Robert Levandovski (©Reuters)Matija Nastasić i Robert Levandovski (©Reuters)

Još jedan od stubova odbrane je Matija Nastasić koji takođe nije imao ništa protiv da na kraju ostane na ostrvu. Ima poverenje trenera, a nakon nedavnog gola protiv Alavesa balearski mediji ne štede reči hvale. „Jedan od najboljih, ako ne i najbolji odbrambeni igrač tima“, objavio je Diario de Mallorca, nazivajući ga tihim liderom i pozivajući upravu da mu što pre obnovi ugovor.

O Radonjiću tek počinje da se priča. Za sada, odlična utakmica protiv Alavesa i realizacija četvrtog penala u Kupu. Stigao je, objašnjavaju španski mediji, na nagovor Rajkovića, koji mu je Maljorku opisao kao klub u kojem može da preporodi svoju fudbalsku karijeru. Pretpostavljamo da je ponešto dodao i o kvalitetu života. Španci hvale njegovu brzinu, viziju igre i svestranost. I upozoravaju na temperament koji ga je već sukobio sa navijačima na Anoeti.

Trojica Srba, kao i svi ostali, deo su fizički snažne i kompaktne ekipe, od koje Agire traži da uvek bude intenzivna i energična. I ne libi se da pošalje na klupu svakoga ko ne ispuni ove uslove, uz nezaobilazne „komplimente“. Interno želi da svi budu spremni i svesni da u svakom trenutku mogu dobiti priliku da zaigraju.

Ostalo je odbrana, kontranapad, trka po krilima i dugi pasovi prema napadačima – jedini način na koji se slabiji timovi mogu suočiti sa skupim bolidima. Nasuprot „šampanjskom fudbalu“ – „tekila fudbal“. Po mogućnosti uz ostrvski zalazak sunca.

PRIMERA – 27. KOLO

Petak

Selta - Almerija 1:0 (0:0)

/Mingeza 73/

Subota

Sevilja - Sosijedad 3:2 (2:1)

/En Nesiri 11, 13, Ramos 66 - Andre Silva 45+5 penal, Mendez 90+2/

Rajo Valjekano - Kadiz 1:1 (0:0)

/Ležen 88 - Ernandez 90+12/

Hetafe - Las Palmas 3:3 (3:1)

/Mata 11, Grinvud 14, Maksimović 45 - Ramirez 35, Kardona 50, El Hadadi 57/

Valensija - Real Madrid 2:2 (2:0)

/Ugo Duro 27, Jaremčuk 30 - Vinisijus 45+5, 76/

Nedelja

14.00: (1,65) Viljareal (3,70) Granada (5,60)

16.15: (1,60) Atletiko Madrid (4,10) Betis (6,25)

18.30: (3,25) Majorka (3,35) Đirona (2,40)

21.00: (3,00) Bilbao (3,50) Barselona (2,45)

Ponedeljak

21.00: (2,40) Osasuna (3,10) Alaves (3,20)

***kvote su podložne promenama



tagovi

MajorkaPrimeraKup kraljaPredrag RajkovićMatija NastasićNemanja Radonjić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara