©Reuters
©Reuters

Od želje da pobegne od Rajkovića, do junaka Majorke: Baleari slave Greifov Mamba mentalitet

Vreme čitanja: 3min | sre. 28.02.24. | 10:45

Slovački čuvar mreže doneo klubu sa Baleara uspeh sanjan duže od dve decenije

Četvrti put u klupskoj istoriji Majorka se plasirala u finale Kupa kralja, te će se 6. aprila u Sevilji boriti za prvi trofej posle 21 godine. Klub sa ostrva u Sredozemnom moru uspeo je da zahvaljujući apsolutnom heroju Dominiku Greifu stigne na korak od trećeg trofeja u klupskoj istoriji. Odbranivši dva jedanaesterca, prvi u prvom poluvremenu, a drugi na otvaranju penal serije, slovački čuvar mreže postao je junak kluba u kojem već treću godinu provodi u senci konkurenata.

Đak Slovana iz Bratislave 2021. godine je stigao je u Španiju u transferu vrednom 2.500.000 evra, ali do danas nije uspeo da se izbori za konkretnu šansu. Bez ozbiljne minutaže u prvenstvu, ove, ali i prethodnih sezona, Greif je bio adut trenera uglavnom samo u kupu.

Izabrane vesti

Istu ulogu Slovak je dobio i u aktuelnoj sezoni, s obzirom na to da jedinica pripada Predragu Rajkoviću, a šansu na kašičicu iskoristio je na najbolji mogući način.

Od prvog kola do polufinalnog dvomeča Slovak je na četiri od šest utakmica sačuvao mirnu mrežu i tako nagovestio da bi klub mogao da razmilsi da li je čuvar mreže nepravedno zanemaren kao opcija već sezonama.

Uspeo je Greif da zaustavi niželigaša Borio na ovosezonskoj premijeri u kupu, a potom i Burgos i Tenerife, na koje su se nadovezali četvrtfinalni trijumf protiv Đirone i "nula" u prvom o dva susreta sa Sosijedadom, međutim u žižu interesovanja šire fudbalske javnosti stigao je juče maestralnim izdanjem u San Sebastijanu.

Nekadašnji golman Slovana iz Bratislave potvrdio je tokom prvog poluvremena susreta sa Real Sosijedadom da je odlučan u nameri da tim odvede u decenijama čekano finale. Odbranivši penal Braisa Mendesa neposredno pred odlazak na odmor Greif je ostavio goste u životu, a pošto je dva sata borbe završio sa osam odbrana pored imena, preuzeo je breme na pleća i u penal seriji.

Uspeo je Slovak da zaustavi već prvi jedanaesterac, i to ni manje ni više Mikelu Ojarsabalu, udarnoj igli Sosijedada, te je egzekutor 32 penala u karijeri tek peti put zaustavljen sa bele tačke. Ta odbrana prenela je teret na domaćina koji potom nije uspeo da anulira zaostatak, pa je golman koji još nema ni minut ove sezone u La Ligi i definitivno poneo epitet heroja Majorke.

Slovak je fenomenalnim izdanjem uspeo da pređe put od jedne do druge krajnosti na Balearima s obzirom da je danas junak svih pristalica kluba, a da je pre samo nekoliko meseci bez ustručavanja isticao nezadovoljstvo statusom i nagoveštavao rastanak.

"Ne želim da provedem treću sezonu po strani, pa ćemo videti... Neophodni su neki razgovori sa rukovodstvom kako bih promenio svoj status. Deluje da je jedini izlaz da pronažem klub u kojem ću dobiti konkretniju šansu", kazao je jesenas konkurent Predraga Rajkovića. Ostanak u aktuelnom klubu doneo je priliku da čelnike i strulni štab navede na preispitivanje odluka, te da se zapitaju da li je reprezentativac Slovačke ipak nepravedno zapostavljen.

Poslednji uspeh bio je povod da se golman Maljorke oglasi na društvenim mrežama gde je podelio snimak Kobija Brajanta iz finala NBA lige 2009. godine. Izjava Crne mambe: "Da li je posao završen? Mislim da nije", posle pobede za 2:0 u seriji protiv Orlanda, predstavljala je jasnu poruku Greifa koji očigledno vidno motivisan očekuje duel na La Kartuhi gde će rival Majorke biti bolji iz drugog polufinala u kojem se sastaju Atletiko Madrid i Atletik Bilbao.


tagovi

MajorkaKup kralja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara