Birmančević slavi sa Riskom i Čolakom (© AFP)
Birmančević slavi sa Riskom i Čolakom (© AFP)

Malme gazduje Švedskom – šesta titula u devet godina: Veljko Birmančević prvak zbog osam golova razlike

Vreme čitanja: 2min | sub. 04.12.21. | 17:06

Ništa se ne menja na severu Evrope

Nastavlja Malme da dominira švedskim fudbalom. Opet je to uradio. Još jednom je pokorio teritoriju na severu Evrope i pokazao da igra najbolje. Ili da se najbolje takmiči.

U poslednjem kolu Alsvenskana u 2021. sastav Jona Dala Tomasona je na svom terenu odigrao bez golova sa Halmštadom što mu je bilo dovoljno da prvi prođe kroz cilj. Ostao je neuhvatljiv za glavnog konkurenta AIK, bez obzira što je tim iz Stokholma savladao Sirijus 3:2 i bodovno stigao lidera. Presudila je gol-razlika, u korist Malmea, na kontu ima osam pogodaka više.

Izabrane vesti

Malme je do titule stigao oslonivši se na čvste živce. Skoro tri četvrtine sezone je gledao u leđa Đurgardenu, ali ga je pet rundi pre kraja obišao na tabeli – i to tako što je savladao AIK, a dočekao poraz tadašnjeg lidera u Geteborgu – na kraju uspeo da izdrži njihove nalete i prvi prođe kroz cilj. Veliki doprinos slavlju dao je srpski internacionalac Veljko Birmančević. Angažovan proletos iz Čukaričkog, postigao je devet golova, dodao dve asistencije, usput bio važna karika za plasman u Ligu šampiona, pa i njemu slede čestitke za sve urađeno. Prvi ime ekipe je još jedan Balkanac, Antonio Čolak, autor 13 golova, mada je veliko pitanje hoće li Malme iskoristiti opciju da hrvatskog napadača kupi od PAOK-a, koji ga je početom marta prosledio na pozajmicu.

Malme je odbranio titulu osvojenu prošle godine, ovo mu je ukupno 22. kruna u 111 godina dugoj istoriji, čak čak šesta u poslednjih devet sezona.

Kao prvak će igrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona, od drugog kola kvalifikacija za Ligu konferencije kreću AIK i Đurgarden, iz lige su ispali Ostersunds i Erboro, a u baražu za opstanak će Halmštad igrati protiv Helsingborgsa, dok su novi članovi elitnog ranga Varnamo i Sundsval.



tagovi

MalmeMalmeVeljko BirmančevićŠvedskaŠvedska 1Alsvenskan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara