De Ketelar se danas radovao samo pogotku, ne i pobedi (© Reuters)
De Ketelar se danas radovao samo pogotku, ne i pobedi (© Reuters)

Malo iskustva, malo mladosti, ali nikako radosti: Briž ispustio 2:0 u derbiju

Vreme čitanja: 2min | ned. 07.11.21. | 15:29

Iako mu ove sezone ne ide, Standard odoleo u domu šampiona

Rojal Union ne posustaje – u subotu veče je zabeležio petu uzastopnu pobedu i učvrstio se na čelu tabele – zato Klub Briž gubi korak u šampionskoj trci. Iako je imao dva gola viška, nije uspeo da slomi otpor Standarda u velikom derbiju belgijskog fudbala – 2:2.

Zbog ovakvog epiloga, tim Filipa Klemena ostvario je čak šesti remi u početnih 14 kola i odavno nije bio u težoj situaciji, jer mu lider pred odlazak na reprezentativnu pauzu beži četiri koraka.

Izabrane vesti

Iako je ne tako davno odoleo Pari Sen Žermenu, a onda savladao RB Lajpcig u Nemačkoj, dokazujući da je sposoban da se takmiči na najvišem nivou, izgleda da je devet primljenih golova u dva susreta sa Mančester Sitijem uticalo na pad samopouzdanja, pa je Briž pokazao psihološku nestabilnost.

A sjajno je počeo derbi. Najpre je iskusni špic Bas Dost (32 godine) ranio odbranu gostiju iz Liježa i potvrdio sjajnu formu (peti pogodak na tri poslednja susreta), da bi nova senzacija belgijskog fudbala, Šarl de Ketelar utemeljio sve hvalospeve koje na njegov račun sipaju stručnjaci širom Evrope. U 32. minutu je postigao golčinu – peti put u aktuelnom prvenstvu – i tad se činilo da Klub Briž hita na trijumfu.

Problem je u saznanju da se Standard profilisao kao izuzetno težak rival Brižu. Čak i u godinama njegove dominacije. U četvrtfinalu kupa slavio je 1:0 marta ove godine, pre toga zabeležio jednu pobedu i tri remija u minulih šest prvenstvenih mečeva. I opet se isprsio na stadionu „Žan Brajdel“.

Ruku na srce, pomogao mu je malo Simon Minjole. Iskusni gol je samo četiri minuta posle pogotka Ketelara istrčao ispred kaznenog prostora i omogućio novajliji iz Valerenge, Aronu Donumu, da postigne prvenac za novi klub, da bi početkom drugog Noe Dusen uspešno realizovalo penal.

I tako popravio raspoloženje u Liježu. Ovaj tim nikog u borbi za bodove nije dobio od 12. septembra (1:0 na gostovanju Seringu), sad je sebi omogućio dve sedmice spokoja, ali ga još više raduje što je uskočio velikog rivala. I otvorio put Rojal Unionu, jer lider sad ima još komotniju poziciju na vrhu.

BELGIJA 1 – 14. KOLO

Petak

Leven – Ostende 1:0 (0:0)

/Mersije 65/

Subota

Epen – Varegem 1:1 (1:1)

/Nuhu 40 – Fosen 35/

Mehelen – Sint Trojden 0:1 (0:1)

/Bajker 34/

Kortrajk – Beršot 1:1 (0:0)

/Selemanije 89 – Holžauser 56pen/

Union – Šarlroa 4:0 (3:0)

/Undav 29, Nojvkup 34, Undav 39, Kajembe 78a.g/

Nedelja

Klub Briž – Standard 2:2 (2:1)

/Dost 16, De Ketelar 35 – Donum 39, Dusen 52 pen/

16.00: (5,50) Seren (3,80) Gent (1,65)

18.30: (4,10) Antverpen (3,50) Anderleht (1,92)

21.00: (1,60) Genk (4,00) Serkl Briž (5,70)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Standard LiježKlub BrižBas DostŠarl de Ketelar

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara