Maruan Felaini (©Reuters, ©AFP)
Maruan Felaini (©Reuters, ©AFP)

Maruan Felaini podvukao crtu: Klinč sa Milanom Jovanovićem i ludaci u Standardu

Vreme čitanja: 6min | sub. 10.02.24. | 13:05

Nekadašnji as tima iz Liježa, Evertona, Mančester Junajteda i Šandunga odnedavno je penzioner

Telefon stalno zvoni. Stižu čestitke. Dolaze iz Kine, Engleske, Belgije, zapravo iz celog sveta. Među najprestižnijima, Žoze Murinjo. Specijalni, kao i hiljade drugih igrača i trenera, želi da oda priznanje i zahvali čoveku koji je upravo završio 18-godišnju karijeru. On je Maruan Felaini, i u razgovoru za belgijski DH prisetio se početaka, raznih zavrzlama, klinča sa Milanom Jovanovićem...

Rođen u briselskom Eterbeku od marokanskih roditelja, Maruan je igrao omladinski fudbal za Anderleht, Mons, Frans Boren i Šarlroa pre nego što je prešao u Standard Lijež. Pošto je osvojio Pro ligu preselio se u Englesku i pet godina nosio dres Evertona. Narednih šest sezona igrao je za Mančester Junajted, pomažući klubu da osvoji četiri trofeja, uključujući FA kup, Liga kup i Ligu Evrope. Posle više od decenije u Engleskoj, Felaini se pridružio kineskom Šandungu u februaru 2019. i sa njim bio nacionalni prvak i pride uzeo tri Kupa.

Izabrane vesti

U međuvremenu, visoki vezista sa specifičnom frizurom uniformu reprezentaciju Belgije oblačio je 87 puta, i postigao 18 golova. Igrao je na Olimpijskim igrama 2008, Svetskom prvenstvu 2014, EURO 2016. i Svetskom prvenstvu 2018, kada je sa Crvenim đavolima osvojio treće mesto.

Maruan je, inače, sticajem okolnosti rođen u Briselu 1987. Njegov otac Abdelatif je bivši golman Radža Kazablanke i Hasanije Agadir koji je potpisao za Mehelen, ali nije mogao da igra pošto bivši marokanski klub nije hteo da mu da ispisnicu. Umesto da se vrati kući, odlučio je da postane vozač autobusa u briselskom gradskom prevozu.

16.00: (2,00) Standard Lijež (3,50) Leven (3,70)

Porodica je uvek bila ključna za uspeh.

"Znam odakle dolazim. Otac je radio 32 godine u gradskom prevozu. Roditelji su podneli ogromne žrtve i preselili su se u Lijež da bi me pratili. Moj otac je stalno dolazio, gledao treninge", počeo je priču doskorašnji as kineskog Šandunga.

Na šta ste najviše ponosni?

"Na to da sam ostvario svoj san. Borio sam se. Kada se setim svog oca, sa kojim sam vežbao čak i na parkingu supermarketa, ispod Atomijuma, a stigao sam da igram na dva Svetska prvenstva. To je to".

Da li je bilo teško doneti odluku o povlačenju?

"Razmišljao sam o penziji dva meseca. U nekom trenutku morate znati kako da kažete stop. Više nemam onu motivaciju i pošto nisam varalica, odlučio sam da prestanem. Nedelju dana sam sebi govorio: samo napred, treniraj svaki dan, odradi još jednu godinu. Ali sutradan sam se već predomislio. Rekao sam roditeljima, braći, prijateljima i agentu. Ne kajem se".

U karijeri ste igrali samo za četiri kluba.

"Bio sam stabilan i dosledan, kao u svojoj igri. To se desilo prirodno. Moji treneri i moji klubovi su me cenili. Osim u Standardu, uvek sam ostajao mnogo godina u klubovima".

Statistika kaže da je Felaini odigrao 580 klupskih utakmica, postigao 118 golova i zabeležio 60 asistencija.

"To dobro zvuči, ali nikad nisam bio statističar. Nije mi to trebalo da znam da li sam dobar ili ne. U današnje vreme sve izračunate. Čak i kada odem da trčim, ne gledam koliko sam kilometara prošao. Ja sam stara škola".

Ilustracija (©Reuters)Ilustracija (©Reuters)

Krajem decembra prošle godine Klub Briž je izrazio želju da angažuje Maruana, i maltene je sve bili dogovoreno. Ali...

"Bilo je mnogo interesenata. Recimo, iz Turske, Kine, Dubaija. Bilo je i iz Belgije. Klub Briž me je želeo. Čak sam se i rukovao sa predsednikom Bartom Ferhegeom. Standard je takođe opipavao puls, ali ne žalim".

Kada je reč o Standardu, to je specijalno mesto za bivšeg asa Crvenih đavola. Te 2006. kao devetnaestogodišnjak je delio svlačionicu sa Rikardom Sa Pintom, Seržom Konseisaom, Milanom Rapaićem, Ogučijem Onjevuom, Milanom Jovanovićem...

"Samo jake osobe, poput mene. Nisam otvarao usta jer sam bio mlad, ali sam pokazao ko sam u posvećenosti, u intenzitetu. Nisam se plašio. Tako sam napravio svoje mesto i stariji su cenili moj mentalitet".

Legenda kaže da je Lusijan D'Onofrio zamolio trenera Standarda Johana Boskampa da vas pusti da igrate. Između 1998. i 2011. D'Onofrio je bio potpredsednik kluba, a ujedno i agent igrača kao što su Zinedin Zidan, Didije Dešan i Kristof Dugari.

"Ah, nikad neću saznati. Znam da je Lusijan dolazio da gleda mečeve rezervnog tima i da su mu se svideli neki igrači".

U to vreme, u Liježu su se pojavila još dvojica mladih talenata - Stiven Defur i Aksel Vitsel.

"Bilo je dobro odrastati zajedno. Napravili smo lep, komplementarni trio. Samo Aksel još igra na najvišem nivou. Kapa dole njemu, to je klasa".

Milan Jovanović (©AFP)Milan Jovanović (©AFP)

U redovima tima iz Sklesina, dela Liježa, ponekad je bilo trenutaka velike napetosti. Izdvaja se frka Milana Jovanovića i Felainija tokom priprema u Portugaliji.

"O da. Na sreću, Oguči Onjevu je bio tamo... Svi su mi bili na leđima, čak i trener Mišel Prudom. Ali pokazao sam karakter, kao i Jovanović. I zahvaljujući tome smo osvojili prvenstvo. Tada su u timu bili samo ludi igrači, a da bi igrao Standard, moraš biti lud. Da su se sadašnji igrači 'kačili' kao mi tada, pobedili bi više mečeva".

Debi u Premijer ligi sa Evertonom.

"Teško. Jezička barijera, težina transfera i Everton u lošoj poziciji. Upravo nas je Standard izbacio iz Kupa UEFA. U tom trenutku sam sebi rekao: 'Šta sam uradio, bio si u najboljem timu Belgije.' Naravno da sam sumnjao. Ali završili smo peti i igrali u finalu FA kupa protiv Čelsija".

U redovima Karamela stavljen je na novu poziciju - broj 10.

"Dejvid Mojes me koristio kao desetku i ja sam postigao devet golova. Sledeće sezone sam ga pitao 'gde ćeš da me teraš da igram sada?'. On je tada rekao 'ne znam još, ali ćeš sve da igraš'. Ali povreda je završila moju sezonu u decembru".

Nekoliko godina kasnije, Felaini je stigao u Mančester Junajtedu sa Dejvidom Mojesom, ali počeci nisu bili laki.

"Brzo sam kritikovan jer sam prvi transfer posle ser Aleksa Fergusona. Šok je već bio ogroman kada sam prešao iz Standarda u Everton, ali korak Everton-Mančester Junajted je i dalje drugi svet. U Junajtedu morate da pobedite sve, to je mašina. Bio sam malo zgrožen fudbalom tokom prve godine u klubu. Mnogi igrači bi bacili peškir. Svi su me napadali. Nismo igrali dobro i često smo gubili. Bilo je teško".

Da li žalite zbog kraja avanture u timu sa Old Traforda?

"Ne nikako. Otišao je Žoze Murinjo, stigao je Ole Gunar Solskjer i ja nisam bio deo njegovih planova. Bez Murinjinog odlaska verovatno ne bih išao u Kinu. Ali ne žalim ni za čim jer smo osvojili Ligu Evrope, završili drugi 2018. iza Sitija koji pet godina kasnije i dalje dominira prvenstvom".

Opredelili ste se za Kinu iako su vas želeli veliki evropski klubovi.

"Bili su tu Bešiktaš i Galatasaraj. Ali takođe i PSŽ i Monako. Međutim, Šandung mi se već udvarao dve godine".

Kina je novi šok. Kulturni pre svega, ali i fudbalski.

"Šandung je kineski Real Madrid. Ljudi ne zamišljaju infrastrukturu tog kluba. Imali smo i odlične igrače. Imao sam sreće što sam naišao na Gracijana Pelea koji mi je pomogao i postao prijatelj".

Kako je protekao život u Kini u vreme pandemije virusa Covid-19.

"Tokom zatvaranja sam mogao da se vratim u Belgiju da vidim svoju porodicu. Ali Covid je sve promenio i ja sam patio u tom periodu. Sazreo sam i odrastao tokom ovih godina i meseci u karantinu. Mogao bih da napišem knjigu o svemu tome", poručio je za kraj Maruan Felaini, igrač čupave frizure i sređene karijere.

--------------------

Sve utakmice belgijskog šampionata možete da gledate i da se kladite na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

--------------------

BELGIJA 1 – 25. KOLO

Petak

Sint Trojden - Kortrajk 1:0 (1:0)

/Fudži 40ag/

Subota

16.00: (2,00) Standard Lijež (3,50) Leven (3,70)

18.45: (1,28) Union Sen Žiloaz (5,90) Vesterlo (9,50)

20.45: (1,25) Klub Briž (6,50) Epen (10,0)

Nedelja

13.30: (5,50) Molenbek (3,90) Antverpen (1,63)

16.00: (3,90) Mehelen (3,50) Genk (1,95)

18.30: (3,60) Šarlroa (3,45) Anderleht (2,05)

19.15: (2,15) Gent (3,45) Serkl Briž (3,35)

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Maruan FelainiStandard LiježMilan JovanovićŽupiler Pro ligaBelgija 1Žoze MurinjoDejvid MojesEvertonMančester JunajtedŠandung

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara