Nemanja Matić i Marko Asensio (©AFP)
Nemanja Matić i Marko Asensio (©AFP)

Matić i drugovi bi da pokvare Embapeov oproštaj

Vreme čitanja: 3min | sub. 25.05.24. | 14:56

Lion u klinču sa PSŽ-om u finalu Kupa Francuske u Lilu

Pari Sen Žermen još jednom nije uspeo da ispuni svoj glavni cilj, a to je trijumf u Ligi šampiona. Sastav iz francuske prestonice doživeo je tešku promenu dolaskom trenera Luisa Enrikea, dok se ekipa relativno dobro snašla. Sada se bori za drugi trofej, izazivajući Lion u finalu Kupa Francuske.

Parižani su bez većih poteškoća osvojili prvenstvo u Ligi 1. Deluje da taj obavezan zadatak zapravo nije bio problem za Svece. Istovremeno, na domaćoj sceni žele da jasno potvrde da su oni ti koji već nekoliko godina vladaju scenom u zemlji Trikolora.

Izabrane vesti

Pred njima je finale Kupa Francuske, u kojem su veliki favoriti protiv Liona. Ako uspeju da savladaju Olimpik, pobediće na ovom frontu 15. put u istoriji. Niko nema više pehara u ovom takmičenju.

U svakom slučaju, Lion bi trebalo da predstavlja u najmanju ruku veoma opasnog protivnika za PSŽ. On je tokom ove godine doživeo sasvim druge probleme. Dugo vremena Les Gones nije mogao da se sastavi, i skoro da je dotakao dno. Najpre je otpušten trener Loran Blan, a zatim se posle kratkog vremena pridružio još jedan legendarni fudbaler Fabio Groso. Kormilo je potom preuzeo Pjer Saž, koji je do tada bio na čelu omladinskih selekcija kluba. Ispostavilo se da je to bio veliki džekpot za tim.

21.00: (5,00) Lion (3,90) PSŽ (1,67)

Poklopilo se da ju u klub stigao i iskusni srpski vezista Nemanja Matić, koji je zategao vezni red, pa se situacija u Lionu značajno promenila nabolje. Ekipa je iz donjeg dela tabele stigla do plasmana na međunarodnu scenu za sledeću sezonu. Olimpik je završio na šestom mestu u prvenstvu i igraće u Ligi Evrope, a odličnu formu u 2024. godini Matić i drugovi žele da potvrde trijumfom u Kupu, kao nagoveštajem povratka kluba na staze slave.

-------------

Koji je tvoj navijački san?

Da li maštaš o tome da gledaš Real Madrid na Santjago Bernabeuu, Mančester Junajted na Old Trafordu ili možda Borusiju Dortmund na Vestfalenu?

Mozzart ti ovog proleća ispunjava želje.

Učestvuj!

-------------

Odjednom je tim koji je izgledao kao da se bori za goli opstanak počeo redovno da uzima bodove. Penjao se sve više i više dok konačno nije stigao do pozicija koje su garantovale evropske kupove.

"Njegov dolazak u Lion je sve promenio", pohvalio je Luis Enrike rad kolege Saža. "Njegova statistika je neverovatna. Preokrenuo je celu komplikovanu situaciju na pravu stranu. Usuđujem se da kažem da ovaj protivnik može da se bori za titulu sa nama sledeće sezone. Moraćemo da budemo oprezni".

Istina je, međutim, da ako je nešto zaista pošlo po zlu za vreme Saža na klupi Olimpika, to je pre svega bio međusobni meč sa Parižanima. Pre mesec dana na Parku prinčeva Sveci su se radovali sa 4:1. Isti rezultat bio je u prvo sukobu u kampanji početkom septembra.

Susret u Lilu, u finalu Kupa, biće oproštajni za Kilijana Embapea. Najbolji strelac u istoriji kluba poslednji put će nastupiti u dresu PSŽ-a.

Predstojeći test biće pikantan i za Bredlija Barkolu, koji je na leto iz Liona prešao u Pariz. Možda malo iznenađujuće, 21-godišnji krilni fudbaler etablirao se kao važna ofanzivna figura krunisanog šampiona Lige 1.

"Uvek je teško igrati protiv matičnog kluba. Govorim iz sopstvenog iskustva", rekao je Luis Enrike. "Pokazao je mnogo pozitivnih stvari od svog dolaska. Ispunio je naša očekivanja. I možda se ponovo pojavi u subotu".

Poslednji put kada je Lion stavio vredan trofej u svoju vitrinu bila je davna 2012. Tada je osvojio Kup Francuske i potom Superkup. Poslednji put se pojavio u finalu Kupa 2020, a u sada već nevažećem Liga kupu izgubio je na penale od aktuelnog protivnika.

KUP FRANCUSKE - FINALE (LIL)

Subota

21.00: (5,00) Lion (3,90) PSŽ (1,67)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Kup FrancuskeLionPari Sen ŽermenKilijan EmbapeNemanja Matić

Obaveštavaj me

PSŽ

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara