Nemanja Matić i Luis Enrike (©AFP)
Nemanja Matić i Luis Enrike (©AFP)

Matić spreman da napiše otkaz Luisu Enrikeu

Vreme čitanja: 4min | ned. 08.10.23. | 11:29

Trener Pari Sen Žermena na veoma teškom ispitu, Sveci gostuju Renu u nedelju od 20.45 časova u derbiju 8. kola francuske Lige 1

Luis Enrike, čovek koji je sa Barselonom osvojio Ligu šampiona, Klupsko svetsko prvenstvo i dve titule, letos je preuzeo Pari Sen Žermen sa ciljem da te uspehe ponovi i sa Svecima. Međutim 10. utakmica na klupi Parižana, ova koja je na programu ove nedelje od 20.45 časova protiv Rena, lako bi mogla da mu bude i poslednja na toj funkciji.

Španskom strategu visi mač otkaza nad glavom. Razumljivo, jer rezultati ubedljivo najskuplje francuske ekipe su katastrofalni ove sezone. U domaćem prvenstvu Sveci imaju samo tri pobede iz prvih sedam kola, a ono što je neoprostiviji greh u Ligi šampiona su prošle srede doživeli debakl na gostovanju Njukaslu (4:1).

Izabrane vesti

Posle utakmice sa Renom Parižanima sledi dvonedeljna pauza za mečeve reprezentacija, koja bi mogla da posluži idealno čelnicima kluba da pronađu novog trenera. Zato svi mediji, kako francuski tako i španski, najavljuju susret u Bretanji kao Enrikeovo prvo finale sa PSŽ-om. Ako rezultat ne bude zadovoljavajuć, zna se šta mu sledi.

Deluje da je i sam 53-godišnjak rodom iz Hihona izgubio živce i da puca pod pritiskom. Pokazuje to i njegova burna reakcija na konferenciji za medije posle meča sa Njukaslom, kada je ušao u klinč sa jednim od prisutnih novinara. Na pitanje zašto je PSŽ na Britanskom ostrvu igrao sa netipičnim sistemom i Kilijanom Embapeom, Usmanom Dembeleom, Kolom Muanijem i Gonsalom Ramosom u startnoj postavi, ljuto je reagovao:

Zašto taj sistem? Zato što sam ja trener i donosim odluke kako ćemo da igramo”!

20.45: (4,00) Ren (3,60) PSŽ (2,00)

Ta nervoza je samo mogla još da naraste od srede do meča sa Renom, jer francuski mediji nisu bili nimalo blagi prema Parižanima prethodnih dana. U brojnim analizama rastavili su čitav tim na najsitnije detalje, a nekako se uz Enrikea uglavnom provlači Embape kao najveći krivac za loše rezultate.

Istina, postigao je napadač PSŽ-a šest golova na sedam prvenstvenih mečeva, i jedan u Ligi šampiona protiv Borusije iz Dortmunda iz penala. Međutim, to nije dovoljno za prelaznu ocenu čak ni kod selektora Francuske Didijea Dešana.

Evidentno je da Kilijan nije u svojoj najboljoj formi”, iskren je iskusni stručnjak.

I nekako, sve se namestilo srpskom internacionalcu Nemanji Matiću da bude u prilici da lično napiše Enrikeov otkaz. Svima je jasno da će baš nekadašnji vezista Benfike, Čelsija, Mančester Junajteda i Rome da bude vođa Renovog otpora pred skupocenim zvezdama iz Pariza.

Uz golmana Stiva Mandandu Matić je ubedljivo najiskusniji fudbaler Rena. Za njega ovakvi derbiji nisu novost, naprotiv. Najbolje igra kada je pod pritiskom, što je pokazao i prošle nedelje u lokalnom derbiju Bretanje protiv Nanta. Ren je trijumfovao sa 3:1, a po mnogim ocenama Matić je bio najbolji akter na terenu. Priznao je to i strateg tog tima Bruno Ženesio.

Imali smo problem na početku sezone sa veznim redom. Enco Le Fe je povredio ruku i to ga još muči. Fabijan Rider je došao posle napornog leta, praktično bez odmora. I onda nam je stigao Matić, koji se veoma brzo uklopio. Nemanja diktira tempo, što je mojoj ekipi bilo malo teško u prošlosti. Mlad je tim, oni žele uvek sve brzo da završe. Matić ume da stane na loptu kada je to potrebno. On i Stiv Mandanda su fudbaleri koji su nekada igrali na najvišem nivou, navikli su na pritisak. Znaju šta je pobednička kultura”, objasnio je Ženesio.

Ren i Nica su jedini preostali neporaženi timovi u Ligi 1. Međutim, Ženesiovi izabranici su na čak pet od sedam mečeva remizirali, pa su sada šesti, sa poenom manje od petoplasiranog PSŽ-a.

Prošle sezone su crveno-crni bili nepremostiva prepreka za Parižane, savladali su ih na oba prvenstvena meča. U Bretanji sredinom januara sa 1:0, a u martu u francuskoj prestonici sa 2:0.

Matiću će ovo da bude šesti susret sa Pari Sen Žermenom, protiv kojeg je do sada igrao isključivo u Ligi šampiona. Sa Benfikom je 2013. godine ostvario po pobedu i poraz, sa Čelsijem 2015. dva remija, dok je sa Mančester Junajtedom poražen 2018. godine na Old Trafordu sa 2:0. Na svih pet utkamica srpski fudbaler je bio starter.

-------------

Sve utakmice francuske Lige 1 možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-------------

FRANCUSKA 1 – 8. KOLO

Petak

Strazbur - Nant 1:2 (0:0)

/Dijon 90+1 - Koko 50, Mutusami 58/

Subota

Mec - Nica 0:1 (0:1)

/Boudi 14/

Rems - Monako 1:3 (0:1)

/Teuma 58 pen - Jakobs 42, Balogun 46, Ben Jeder 49/

Nedelja

13.00: (1,53) Olimpik Marselj (4,30) Avr (7,00)

15.00: (1,85) Brest (3,50) Tuluz (4,40)

15.00: (1,85) Monpelje (3,50) Klermon (4,40)

15.00: (1,80) Olimpik Lion (3,60) Lorijan (4,60)

17.05: (2,35) Lans (3,45) Lil (3,20)

20.45: (4,00) Ren (3,60) PSŽ (2,00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Francuska Liga 1Liga 1Luis EnrikeNemanja MatićFK RenPari Sen Žermen

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara