Nemanja Matić u dresu Rena (©AFP)
Nemanja Matić u dresu Rena (©AFP)

Matić: U Renu sam fudbaler i taksista, navijači me presreću na ulici da mi objasne kako stoje stvari

Vreme čitanja: 5min | ned. 01.10.23. | 11:08

Srpskog fudbalera ove nedelje od 20.45 časova čeka derbi Bretanje, Nant dolazi u goste u okviru 7. kola francuske Lige 1

Od početka sezone nova ekipa srpskog fudbalera Nemanje Matića, Ren, ima jednu pobedu i pet uzastopnih remija. Što bi se reklo, ni dobro, ni katastrofalno loše. Međutim, za navijače tog kluba eventualni remi ove nedelje bio bi ravan porazu, jer ne predstoji Renu bilo kakva utakmica već najveći derbi koji ima. Od 20.45 časova Matić i njegovi saigrači će ugostiti Nantu u derbiju Bretanje, koji se igra u okviru 7. kola francuske Lige 1.

Nekadašnji vezista Rome, Mančester Junajteda, Čelsija i Benfike je jedan od najzvučnijih imena koja su stigla ovog leta u francuski fudbal. Zato je novinare tamošnjeg lista Ouest France zanimalo šta Matić ima da kaže pred veliki derbi, ali i kako se snašao u Renu. Napravili su veliki intervju sa 35-godišnjim vezistom.

Izabrane vesti

Mislim da ekipa ima kvalitet da pruža bolje rezultate. Imali smo pet remija iz pet mečeva. Želimo da pobedimo, naravno, mada je s druge strane dobro što ne gubimo. Verujem u ovu ekipu. Idemo korak po korak, mali detalji nam nedostaju da počnemo da pobeđujemo. Imamo veoma mladu ekipu, nikada u karijeri nisam igrao sa tako mladim momcima. Sve su to igrači od 19 i 20 godina. Zanimljivo je pratiti kako napreduju“, izneo je Matić prve utiske.

On je jedan od najstarijih fudbalera u Renu. Stariji je samo golman Stiv Mandanda (38), dok je njegova rezerfa Žofri Lembet mlađi od Matića mesec i po dana. Sa njima trojicom prosek godina ekipe je 24 godine.

Mi koji smo iskusniji možemo da im pomognemo sa nekim savetima. Mene lično ako pitate, osećam se kao da sam deo tima. Običan igrač. Naravno, sa iskustvom koje može da pomogne ekipi. Posle mesec dana u klubu sada poznajem bolje i saigrače i ljude u klubu. Mislim da će pojedini fudbaleri uskoro početi da igraju na veoma visokom nivou. Naravno da mislim da im trebaju saveti. Kada imate 18, 19 ili 20 godina morate da gledate druge fudbalere, šta oni rade na terenu i izvan njega ako hoćete da napredujete. Morate da tražite savete od stariji i od trenera. To se ne odnosi samo na fudbal, već generalno na život“.

20.45: (1,55) Ren (4,30) Nant (6,75)

Na pitanje kako mu se dopala Liga 1 do sada, uporedio ju je sa italijanskim šampionatom.

Mislim da je otvoreniji fudbal u Francuskoj nego u Seriji A. Italijani se više bave taktikom, rigorozniji su. Drugačije je. Francuski šampionat me više podseća na Premijer ligu“.

O derbiju Bretanje Matić je već čuo mnogo. Prosto, nije mogao da to izbegne ni da je želeo.

Upoznat sam u istoriju između Rena i Nanta. Znam da je to posebna utakmica za navijače. Danima me već presreću navijači na ulici, kako bi mi objasnili zašto moramo da pobedimo. Jedva čekam, te velike utakmice su uvek nama fudbalerima posebno zanimljive, ali i navijačima. Poštujemo Nant, znamo da je dobra ekipa, ali verujemo u svoje kvalitete“.

Nemanja Matić protiv Bresta (©AFP)Nemanja Matić protiv Bresta (©AFP)

Ipak, za fudbalera koji je osvojio tri puta Premijer ligu, jednom bio šampion Portugalije i uz to ima pet pehara u kupovima lokalni derbi nije nešto čega će da se plaši.

Najveći derbi koji sam igrao u karijeri je onaj između Mančester Junajteda i Liverpula. To je poseban meč za celu Englesku, koji se prati verovatno svuda u svetu. U poslednjih 10 godina je velika stvar i derbi Mančestera između Junajteda i Sitija, kao i Čelsi – Totenhem. Igrao sam i Benfika – Portom, mada ipak je Junajted – Liverpul najveći“.

Navijačima su utakmice protiv najvećih rivala nešto specijalno. Fudbalerima, barem po rečima Matića, dani pre derbija ne donose neku preteranu razliku.

Razlika je u pristupu. Treniramo manje-više isto svake nedelje, ne pripremamo se ništa posebno za protivnika. Samo, atmosfera je drugačija i to se oseća u svlačionici. Postoji neka vrsta tenzije. Derbi je derbi, zato je interesantno“.

-------------------

Igraj novog Prognozzera - osvoji do 100.000 dnevno sa NULA dinara uloga

-------------------

Živeo je Matić u nekoliko velikih evropskih prestonica, u Lisabonu, Londonu i Rimu. Spram njih Ren sa populacijom od 222.000 stanovnika dođe kao seoce. Zanimalo je zato Francuze kako je se srpski fudbaler privikao i da li je uspeo da nađe kuću po želji.

Da, našao sam dve kuće. Sada mogu da biram. Deca su krenula u školu, sve je kako treba. Sve osim mog francuskog, moram mnogo da se popravim. Počeo sam malo da ga učim, ide dobro za sada

Na pitanje kakav mu je život u Renu posle dva meseca, Matić je odgovorio direktno:

Ispunjen. Fudbaler sam i taksista. Između vožnje dece u školu i treninga, pola dana provedem u kolima“.

Od dolaska iz Rome Matić je odigrao pet prvenstvenih utakmica i jednu u Ligi Evrope. Protiv Makabija iz Haife (3:0) je zabeležio prvu asistenciju u dresu Rena.

Mislim da sam za sada ok, mada naravno mogu da budem mnogo bolji. Komotnije mi je sada, kada sam malo bolje upoznao saigrače. Jasnije mi je kako mogu da igram sa njima. Na početku je uvek teže, dok ne kliknete. Nekoliko njih su mi prijatna iznenađenja. Desire Due poseduje ogroman potencijal. Kao i još nekoliko njih, čija imena neću sada da pominjem jer smatram da nije dobro za njih. Moraju da budu mirni, da rade svaki dan u miru kako bi napredovali“, zaključio je Matić.

-------------

Sve utakmice francuske Lige 1 možete da gledate uživo na sajtu mozzartbet.com. Dovoljno je da budete registrovani, a registracija je besplatna.

-------------

FRANCUSKA 1 – 7. KOLO

Petak

Strazbur - Lans 0:1 (0:1)

/Vai 16/

Subota

Klermon - PSŽ 0:0

Monako - Olimpik Marselj 3:2 (2:2)

/Akliuš 8, 52, Balogun 23 - Endiaje 1, Žigo 18/

Nedelja

13.00: (2,10) Rems (3,60) Lion (3,70)

15.00: (4,00) Avr (3,50) Lil (2,05)

15.00: (1,80) Nica (3,70) Brest (5,00)

15.00: (2,25) Tuluz (3,45) Mec (3,45)

17.05: (3,00) Lorijan (3,50) Monpelje (2,45)

20.45: (1,55) Ren (4,30) Nant (6,75)

***kvote su podložne promenama



tagovi

FK RenNantNemanja MatićFrancuska Liga 1Liga 1

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara