Rožerio Seni (©Reuters)
Rožerio Seni (©Reuters)

Meč sezone za Sao Paulo: Rožerio Seni naredio juriš

Vreme čitanja: 4min | čet. 08.09.22. | 23:17

Kopa Sudamerikana: Trikolori na Morumbiju žele da stignu prednost Atletiko Gojaniensea iz Gojanije (1:3) i plasiraju se u finalu drugograngiranog takmičenja na tlu Južne Amerike

Atletiko Gojaniense noćas (02.30) ima priliku da se plasira u prvo finale Kopa Sudamerikane i uopšte prvo na nekom međunarodnom takmičenju. Prethodne nedelje u Gojaniji, Dragao je sa 3:1 savladao Sao Paulo, što mu daje veliku prednost pred revanš meč na Morumbiju.

Trikolori, da bi preokrenuli situaciju, moraće da pobede s najmanje tri gola razlike. Uspeh sa razlikom od dva gola će dvomeč dovesti do penal završnice. Predhodne noći dobili smo prvog finalistu, a to je ekvadorski Independijente del Valje, klub koji poseduje pehar namenjen osvajaču ovog takmičenja iz 2019. godine.

Izabrane vesti

Trener Sao Paula Rožerio Seni je na konferenciji za novinare posle polufinalnog duela Kupa Brazila i poraza od Flamenga sa 3:1, jasno stavio do znanja da je prioritet za 2022. godinu Kopa Sudamerikana. Za razliku od Kupa Brazila, u Sudamerikani, Sao Paulo ulazi kao favorit u polufinalu, a Atletiko Gojaniense je protivnik, za klasu ispod, trenutno zaista moćnog Flamenga.

02.30: (1,40) Sao Paulo (4,50) Atletiko Gojaniense (8,50)

Kopa Sudamerikana postao je spas sezone Sao Paula 2022. U brazilskoj Seriji A, Trikolori su počeli sa većim ambicijama, od samo toga sa se izbori mesto u Kopa Libertadores za narednu sezonu. Međutim, posle niza neuspeha na domaćoj sceni, tim sa Morumbija je promenio fokus na pehare, i sada je, sve što želi da ostane što dalje od zone ispadanja.

U nedelju na Areni Pantanal, Sao Paulo je postigao “značajan” rezultat u ovom pravcu, nerešenim ishodom od 1:1 protiv Kujabe, inače direktnog protivnika u borbi za opstaank. Domaći su poveli golom Dejversona posle samo sedam minuta igre. U drugom poluvremenu, iako je Velington isključen u 55. minutu, Sao Paolo je do izjednačenja stigao u 81. minutu preko Luizaa.

Tako su Trikolori došlo do 30 bodova iz šest pobeda, 12 remija i sedam poraza, što je dovoljno da zauzmu 14. poziciju na tabeli šampionata Serije A, pet bodova iznad Koritibe, koja se nalazi na 17. mestu i prvi je klub u zoni ispadanja.

Sao Paulo je odabrao jedan od najgorih mogućih trenutaka za popuštanje u Sudamerikani, pošto su u tom meču dozvolili da prime tri gola koliko i u svih šest utakmica grupne faze. Iako nikada nije pobedio u nokaut fazi na ovom takmičenju kada je zaostajao dva gola razlike, postoje neke ohrabrujuće stvari na kojima trosruki šampion Južne Amerike da se osloni. U dosadašnjem izdanju Kopa Sudamerikane, Trikolori su pobedili u svakoj utakmici kod kuće, primivši samo jedan gol u tih pet mečeva, dok su takođe pobedili u prethodna dva meča na svom terenu protiv Gojaniensea u domaćim takmičenjima.

Njihov vodeći strelacu domaćem prvenstvu, Džonatan Kaljeri, ima samo jedan gol u ovom trenutku u Sudamerikanskoj kampanji, iako je izjednačen sa Lusijanom, Patrikom i Igorom Vinicijusom sa najviše asistencija u timu. Posle javne opomena u prvoj utakmici prošle nedelje, vezista Igor Gomes će zbog nagomilavanja žutih kartona biti suspendovan za ovaj susret. Luan i Nikao imaju probleme sa mišićimama, dok bi Andre Anderson mogao da bude na raspolaganju posle oporavka. Vaa stroja je iskusni štoper Miranda.

Atletiko Gojaniense je nedavno doživeo veoma neprijatnu situaciju, a da je predhodno imao sličnu prednost kao pred noćašnji duel. U prvoj utakmici četvrtfinala Kupa Brazila, Zmajevi su imali prednost od 2:0 protiv Korintijansa, u Gojaniji. Međutim, na kraju su eliminisani sa turnira. Na Neo Kuimika Areni je Timao slavio sa 4:1. Ovaj poraz je na kraju doprineo otkazu trenera Žoržinja.

Eduardo Baptista je preuzeo poziciju šefa stručnog štaba upravo u meču protiv Sao Paula za Kopa Sudamerikanu. Postigao je dobar rezultat u prvoj utakmici polufinala. Međutim, nije uspeo da popravi situaciju Zmajeva u Seriji A. U nedelju, uprkos mogućnosti da ponovo igra kod kuće, ekipa je poražena od Atletiko Mineira sa 2:0. Tako je Atletiko ostao na 22 osvojena boda iz pet pobeda, sedam remija i 13 poraza, dovoljno taman toliko da zauzme 19. i pretposlednju poziciju na tabeli, četiri boda ispod Kujabe, koja zauzima šesnaesto mesto i prvi je tim van zone ispadanja.

Dok Sao Paulo daje prioritet Kopa Sudamerikani, Gojanienseu je, čini se prioritet ipak opstanak u Seriji A. Gojaniense je pobedio neke veoma iskusne timove iz Južne Amerike i završio na vrhu grupe u kojoj su bila dva bivša šampiona Defensa i Hustisija i LDU Kito. Ipak, Dragao je izgubio pet od poslednjih sedam mečeva u gostima u svim takmičenjima, a poražen je četiri od tih susreta sa dva ili više golova.

Vezista Gojaniensea, Horhe de Moura Gsavijer, poznatiji kao Žoržinjo, postigao je svoj treći gol na turniru prošle nedelje protiv Trikolora, izjednačivši se po broju pogodaka sa Luisom Fernandom i Šejlonom, dok su vezisti Dudu i Artur Enrike sakupili svoje prve asistencije na Kopa Sudamerikani u prvom meču. Ramon Menezes i Emerson Santos su van terena do kraja sezone, a golman Ronaldo de Oliveira je zadobio povredu ramena, dok druga dvojica, Renan i Dijego Lourerio imaju problema sa ahilovom petom, pa se očekuje da će među stative stati čuvar mreže iz mlađih kategorija Pedro Paulo.

--------------

Možeš li ti da budeš današnji pobednik i osvojiš put u Katar na Svetsko prvenstvo?

-----------------

KOPA SUDAMERIKANA - POLUFINALE, REVANŠI

Četvrtak

Melgar - Independijente del Valje 0:3 (0:1), prvi meč 3:0

/Diaz 28, 53, Segovia 88/

Petak

02.30: (1,40) Sao Paulo (4,50) Atletiko Gojaniense (8,50), prvi meč 1:3

PišeĐorđe RADONJIĆ


tagovi

Južna AmerikaKopa SudamerikanaSao PauloAtletiko Gojanense

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara