Trofej Premijer lige i potencijalni nosioci prava (©Reuters)
Trofej Premijer lige i potencijalni nosioci prava (©Reuters)

Megalomansko nadmetanje za prenose Premijer lige, traži se prihod od 4.600.000.000 evra godišnje

Vreme čitanja: 2min | ned. 01.10.23. | 12:09

Tri televizije u konkurenciji

Premijer liga odavno važi za najbolju, najveću i takmičenje u kojem se obrće najviše novca... Planovi rukovodstva Premijer lige da radikalno promeni način prodaje televizijskih prava, lokalno i internacionalno, počev od 2025. godine mogao bi da dovede do prihoda većih od 4.600.000.000 evra godišnje!

Vrednost trenutnog ugovora je oko četiri milijarde evra i ubedljivo je najveći od svih fudbalskih liga na svetu. Skoro dve milijarde dolaze od prenosa Skaja, TNT Sporta (nekadašnji BT), Amazon Prajma i BBC “Match of the Day“, plus još toliko kroz ugovore svih televizijskih emitera širom sveta. Zato će se u narednom periodu voditi megalomansko nadmetanje najvećih medijskih kuća za prava na najbolji ostrvski fudbal.

Izabrane vesti

Britanski mediji najavljuju da će se Amazon Prime povući, dok je DAZN najnoviji kandidat i ozbiljan takmac Skaj Sportu i TNT Sportu.

Kako se najavljuje, Premijer liga će poslati dokumentaciju sa svim detaljima potencijalnog novog ugovora za period od 2025. do 2029. godine domaćim emiterima do kraja oktobra. Na tenderu će se naći minimum 250, a maksimalno 270 utakmica, dok je ponuda za aktuelnu saradnju bila za 200 mečeva. U opciji će biti pet paketa, za dva manje od dosadašnjih sedam, ali sa više utakmica u istim, između 50 i 54. Ideja je da TV emiter sa samo jednim kupljenim paketom pruži više sadržaja gledaocima.

Prema trenutnim informacijama, biće izbačen paket kojim trenutno raspolaže Amazon Prime, sa 20 utakmica po sezoni za šest godina. Ova platforma je za pomenuti paket platila “siću“, odnosno nešto više od 100.000.000 evra za 60 utakmica u trogodišnjem ciklusu iliti 1.670.000 evra po meču. Suprotno tome, Skaj trenutno plaća nešto više od 11.200.000 evra za svaku od 128 utakmica iz živog prenosa u Velikoj Britaniji, dok TNT izdvaja oko 7.200.000 evra.

Zanimljivo, Premijer liga je pomenuti paket prodala platformi Amazon Prime kako bi je privukla da uđe u klub držalaca prava. Ovaj poduhvat se ispostavio kao uspešan za obe strane, što je verovatno najbolja pozivnica za druge “striming“ servise da takođe zaplivaju u ovim vodama.

Pominjalo se da je kompanija Epl (Apple) zainteresovana, mada to nikada nije zvanično potvrđeno, dok je DAZN i te kako spreman da baci džakove para na sto i bude konkurent Skaju i TNT. Podsetimo, DAZN je međunarodni servis za prenošenje programa, koji je počeo sa radom 2016. godine i pokriva sportove poput košarke, boksa, bejzbola, a u poslednje vreme sve više i fudbal svetske klase.


tagovi

Premijer ligaTV prenosiSkaj Sports

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara