©Reuters
©Reuters

Melburn Siti postavlja rekorde i gazi ka drugoj šampionskoj tituli

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.05.23. | 17:33

U revanšu polufinala A-lige, Sidnej nemoćan s igračem manje (4:0). U meču za trofej Siti čeka pobednika subotnjeg duela Central Koust - Adelajd

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Sidneja)

Lakše nego što su verovatno i sami očekivali, fudbaleri Melburn Sitija eliminisali su Sidnej i plasirali se u četvrto uzastopno finale A-lige. U revanšu polufinala, pred domaćom publikom, pokazali su bar za klasu veći kvalitet od velikog rivala i slavili zasluženu i ubedljivu pobedu od 4:0.

Izabrane vesti

Nada gostiju da će posle obećavajućih 1:1 iz prvog meča uspeti da u revanšu naprave čudo, gorela je samo do 20. minuta, kada im je isključen plejmejker Sem Burdžis. Za start s leđa na Marka Tilija, koji se ustremio ka golu, sudija Šon Evans mu je prvo pokazao žuti karton, ali je posle pregledanja VAR snimka preinačio odluku i poslao mladog vezistu direktno u svlačionicu.

Od tog trenutka se samo čekalo kada će Siti načeti mrežu Sidneja. Posle dve propuštene kolosalne prilike, samo četvrt časa posle isključenja Burdžisa, štoper domaćih Kurtis Gud dobro se izborio za poziciju posle kornera i glavom poslao loptu u mrežu za 1:0.

"Isključenje je bilo prelomni momenat meča. Pokušali smo da s igračem manje izdržimo do kraja poluvremena, da odemo na odmor s 0:0, ali nas je taj gol iz prekida potpuno ubio", lamentirao je nad sudbinom trenera Sidneja Stiv Korika, ne štedeći ni Sema Burdžisa za kojeg je rekao da je "očigledno ostavio ekipu na cedilu".

Ako je kod gostiju ipak postojao poslednji tračak nade, i taj žar se ugasio posle deset minuta igre u nastavku, kada je Džek Rodvel, nekadašnji igrač Evertona i Mančester Sitija, matirao svog golmana i doneo nedostižnu prednost ekipi trenera Rada Vidošića.

Do kraja su pobedu Melburn Sitija začinili Marko Tilijo u 67. i Ričard van der Vene u 82. minutu.

"Uočili smo greške koje smo pravili u prvom meču u Sidneju, kada nismo igrali kako smo želeli. Sada smo bili strpljiviji u građenju napada, duže smo držali loptu i primorali rivala da se brani dublje na svojoj polovini", prokomentarisao je trener Sitija Rado Vidošić.

Tim iz Melburna se ovom pobedom upisao u istoriju A-lige kao prvi koji se plasirao u četiri uzastopna velika finala. Sve u Sitiju i dalje boli prošlogodišnji poraz od autsajdera Vestern Junajteda, koji im je predvođen srpskim napadačem Aleksandrom Prijovićem odneo trofej ispred nosa i sprečio ih da potvrde apsolutnu dominaciju u australijskom fudbalu.

Sada će imati priliku da isprave propust iz 2022. i da osvoje drugu titulu šampiona u klupskoj istoriji. Poslednja prepreka na tom putu biće im pobednik subotnjeg polufinala (11.45) između Central Koust Marinersa i Adelajd Junajteda.

Marinersi u revaš ulaze sa kapitalom od 2:1, stečenim pre sedam dana na gostujućem terenu. Ove godine igraju kao preporođeni, predvođeni iskusnim golmanom Denijem Vukovićem. Čuvar mreže srpskog porekla brani kao u najboljim danima i pravi je lider ekipe koja je rešena da posle pune decenije ne samo vrati Marinerse u veliko finale, već i da donese u Gosford trofej koji nije osvajao upravo od tog poslednjeg učešća 2013. godine.

Kada je reč o gostima, ove sezone su oduševili efikasnom i atraktivnom igrom, ali su se isto tako pošteno naprimali golova. Na ruku im ne ide ni loš međusobni bilans sa Marinersima i forma koja im je trenutno u padu. Zato je jedino pitanje uoči ovog meča: ima li njihov super kapiten Kreg Gudvin, koji igra sezonu života, još jednog dovoljno jakog aduta skrivenog u rukavu?

Piše: Branko CVETOJEVIĆ


tagovi

Melburn SitiSidnej FC

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara