Hose Mendilibar (©Reuters)
Hose Mendilibar (©Reuters)

Mendilibarov legat trenerima "malih klubova": Ima ih još kao ja

Vreme čitanja: 3min | pet. 19.05.23. | 10:08

Bask plasman Sevilje u finale Lige Evrope posvetio kolegama

Navikli smo već da Sevilja pobeđuje četvrtkom. Otud i konstatacija da bi Liga Evrope mogla da se preimenuje u ligu andalužanskog kluba, koji je rekorder sa šest trofeja bilo da se radi o aktuelnom takmičenju ili nekadašnjem UEFA kupu.

I ove sezone fudbaleri Sevilje boriće se za tron, ali će ovoga puta za rivala u meču koji dosad nisu gubili imati tim predvođen trenerom koji, takođe, nikada nije poražen u nekom finalu. Žoze Murinjo i njegova negledljiva, ali efektna Roma, žele drugi evropski trofej uzastopno i sigurno je da nas čeka žestoka borba 31. maja na budimpeštanskoj Puškaš areni.

Izabrane vesti

Iako je na domaćoj sceni tek desetoplasirana, Sevilja je uspela da nakon ispadanja iz Lige šampiona odlično odradi popravni ispit i pokaže da se najbolje snalazi u drugom po važnosti UEFA takmičenju. Eliminisani su PSV, Fenerbahče, Mančester Junajted i Juventus, a uspon Andalužana poklapa se sa dolaskom Hosea Luisa Mendilibara. Uspeo je 62-godišnji Bask da probudi pobednički mentalitet u svojim igračima i od zone ispadanja iz najjačeg ranga španskog fudbala dovede ih do jednog boda zaostatka u trci za evropsku vizu, a onda i do finala Lige Evrope.

Nakon eliminacije Juventusa golom Erika Lamele u produžecima, iskusni strateg došao je u priliku da se bori za prvi trofej u svojoj karijeri. Dosad mu je najveći uspeh bio uvođenje Valjadolida u Primeru sa prve pozicije Segunde.

Posle školovanja u mlađim kategorijama Atletik Bilbaa, Mendilibar je dugo radio kao trener španskih niželigaša, da bi 2005. posle dobrog rada u finansijski limitiranom Eibaru i umalo ostvarenog plasmana u Primeru preuzeo klupu voljenog kluba iz Bilbaa. Nije se dugo zadržao na njoj, ali jeste potom u Valjadolidu, koji je pored uvođenja u najjači rang doveo i do četvrtfinala Kupa kralja. Isti rezultat u tom takmičenju ostvario je i kasnije tokom svog drugog mandata u Eibaru, a od poznatijih imena u španskom fudbalu vodio je još Osasunu, Levante i Alaves.

Kako ekipa, tako je i Mendilibar doživeo procvat dolaskom u Sevilju.

"Kada se sezona završi i budem na odmoru, moći ću da se osvrnem i kažem: 'Bože, napravio sam veliku stvar sa ovim sjajnim timom'. Ovo je tehnički najbolja ekipa koju sam ikada imao, nikada nisam vodio tako dobar tim", blistao je iskusni strateg posle plasmana u finale Lige Evrope.

Pobedu nad Juventusom Bask je posvetio kolegama sa karijerama kao što je bila njegova do nedavno.

"Ovo je nagrada za trenere koji vode timove koji se ne bore za trofeje. Moj primer pokazuje da i među njima postoje oni koji bi mogli da prave velike rezultate ako bi na raspolaganju imali vrhunske igrače. Zato je ova pobeda posvećena trenerima koji rade u takozvanim 'malim klubovima'", naglasio je Mendilibar.

Pored igrača, pohvale su dobili i navijači Sevilje.

"Atmosfera je bila spektakularna! Nikada nisam osetio tako nešto. Tokom utakmice ne znam šta se dešava oko nas, ali kada smo izašli na teren i dobili aplauz sa tribinama bio sam prijatno iznenađen. Komentarisao sam sa kolegama iz stručnog štaba da nikada pre nismo doživeli tako nešto. Bilo je baš lepo".

Finale u Budimpešti biće u neku ruku i susret učenika u učitelja, pošto je svojevremeno, iako dve godine stariji, Mendilibar išao da gleda kako radi Murinjo.

"Dok je bio u Realu išao sam sa svojim pomoćnicima na nekoliko njegovih treninga. Imali smo par razgovora, ali više sam pričao sa Karankom i njihovim kondicionim trenerom. Čeka nas duel sa trenerom koji je jako dugo na sceni, baš kao i ja, s tim da je on uradio mnogo više toga", iskren je Bask.

Podsećamo, finale Lige Evrope je 31. maja u Budimpešti. Možda neće biti spektakl od utakmice, ali biće jako zanimljivo ispratiti sudar dvojice trenerskih majstora.


tagovi

Hose Luis MendilibarSeviljaLiga Evrope

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara