Neki novi vetrovi na Alijanc Areni
Neki novi vetrovi na Alijanc Areni

Mia San Geld

Vreme čitanja: 5min | pet. 29.03.19. | 18:00

Šta se krije u pozadini najvećeg investicionog programa u istoriji Bajerna iz Minhena. Ko su mete i kako se finansira rekordna šoping tura u nemačkom fudbalu vredna čak 300.000.000 evra

"Nisam se nikada nikome uvlačio. Zasukao sam rukave i naporno radio. Želeo sam da odvedem Bajern u sam fudbalski vrh. Po svaku cenu. I uvek sam poštovao pravila igre", tvrdi Uli Henes, čovek koji je izazvao tektonske potrese u nemačkom i svetskom fudbalu u sredu popodne. Bilo je to naizgled obično, dosadno popodne posle reprezentativne pauze, kada je negde oko 17 časova vest lansirana iz Minhena - kupljen je Lukas Ernandez.

Svetski šampion s Francuskom i istaknuti prvotimac Atletika iz Madrida postao je i najskuplji fudbaler u istoriji šampiona Nemačke za 80.000.000 evra. Ujedno, Lukas je i najskuplji fudbaler kojeg je Uli Henes doveo na Alijanc Arenu, i to u mesecima koji će verovatno predstavljati i njegov kraj na čelu velikog kluba.

Izabrane vesti

Punih 40 godina je prošlo otkako je odmah iz kopački her Uli uskočio u direktorsku fotelju. Bio je svedok najvećih uspeha i osvajanja velikih trofeja, ali i tuge kao recimo na Marakani posle autogola Augentalera... Izgleda da se i zasitio vođenja najboljeg nemačkog kluba u ovoj deceniji, pa je za maj najavio odlazak u penziju i posetu Bajernovim utakmicama isključivo navijački. Oliver Kan je spreman da ga zameni, sve je dogovereno, a aminovao je i Nadzorni odbor...

Pa, kada je već tako, rešio je Henes i da se oprosti u velikom stilu, a Bajern i njegovi navijači moći će zaista da slave ono što mu u amanet ostavlja kontroverzni šef. Nikada ranije Bajern nije potrošio 300.000.000 evra u jednom prelaznom roku, a posle debakla u osmini finala i glatke eliminacije od Liverpula svima je Bavarskoj postalo jasno da je neizbežno veliko ulaganje kako bi se tim pojačao i pripremio za najveće ciljeve. Odavno su Bajernu "salatara" i pehar Kupa Nemačke postali nedovoljni, treba im Liga šampiona "kao lebac", kako bi učvrstili poziciju jednog od najboljih klubova sveta. 

A to je moguće samo uz najkvalitetnija pojačanja za koja mora da se plati i veliko obeštećenje. Prva dva velika koraka su napravljena i to tamo gde je najviše škripelo protiv Liverpula. U odbrani. Pomislili su sigurno i sami Henes i Rumenige, gledajući kako Mane razbija bavarsku mašinu u paramparčad - ne daj bože da nam se ikada više ponovi neki Rafinja menja Džošuu Kimiha. Zato su i ovu ekskluzivnu rekonstrukciju počeli od defanzive u koju su već uložili 115.000.000 evra.

Posle svetskog šampiona Benžamina Pavara, desnog beka (po potrebi i štoper) koji za 35.000.000 evra stiže 1. jula iz Štutgarta, obezbeđen je i dolazak Lukasa Ernandeza iz Atletika za 80.000.000 evopskih novčanica. Radi se o igraču sličnih karakteristika kao i Pavar, samo na suprotnoj strani, i njih dvojica, inače u najboljim godinama (23) doneće treneru Niki Kovaču veću mogućnost kombinacije. Ko zna, možda hrvatski trener zaigra od leta i u omiljenoj mu formaciji s trojicom pozadi u kojoj bi glavnu ulogu imao nemački reprezentativac Niklas Zile.

Nove face: Pavar i Ernandez

Takođe, dolazak Pavara i Ernandeza mogao bi da znači pomeranje Alabe i Kimiha u ofanzivne role na sredini terena, a dolascima francuskih asova jedino se ne raduju Džerom Boateng i Mats Humels. Ovaj prvi već nekoliko meseci traži novu sredinu (letos ga Bavarci nisu pustili kod Tuhela u PSŽ), dok bi za Humelsa trebalo da bude mesta, osim u slučaju da Bavarci ne iskeširaju rekordnu svotu i za Matijsa de Lihta (Ajaks), pošto u tom slučaju i nekadašnji štoper Borusije može lagano da pakuje prnje...

Ali, ove dve kupovine neće moći da reše Bajernu ofanzivne probleme. Nakon što je čitav fudbalski svet video da je za defanzivca plaćeno 80.000.000 evra niko više nema iluzija da će neki novi napadač ili vezista koji stignu na Alijanc Arenu biti jeftiniji. Za sada je klub samo potvrdio kupovinu talenta iz HSV-a Jana Fite Arpa koji sam odlučuje da li će preći u Minhen ovog ili sledećeg leta, a kako je na leto spreman rastanak s "oldtajmerima" Riberijem i Robenom (a ni Hames Rodrigez neće biti otkupljen od Reala), jasno je da će ofanzivne pozicije biti prioritet Bavaraca tokom ove jedinstvene šoping ture Henesa i Rumenigea.

Puno se ofanzivnih imena dovodi u vezu s Bajernom poslednjih nedelja - Timo Verner (Lajpcig), Kalum Hadosn Odoji (Čelsi), Nikola Pepe (Lil), Kai Haverc (Leverkuzen), pa i naš Luka Jović, za čiji se dolazak zalaže lično trener Kovač koji ga je lansirao i u Ajntrahtu. Trener koji je preživeo sve ovogodišnje bure i oluje i koji sigurno uživa poverenje uprave dobiće nezahvalan zadatak da skupocena pojačanja ukomponuje u snažan tim sledeće sezone. Jedini problem je što će na drugoj strani i Bajern naići na tvrde pregovarače. Znajući da su za beka dali 80.000.000 evra, druge klubove ništa ne sprečava da traže i po 100.000.000, kao recimo Bajer iz Leverkuzena u nedavnim pregovorima oko prodaje supertalntovanog Haverca.

Bajern je s ponosom i glasno cele godine najavljivao ovo što je pre neki dan i započeo. Nema iznenađenih, iako su mnogi mislili da blefira "jer Švabo je to". Uli Henes je na nedavnoj skupštini dao znak za početak "najvećeg ivesticionog programa" u istoriji kluba, a nakon sezone u kojoj su jedina dva pojačanja stigla za džabe - Leon Gorecka (kao slobodan iz Šalkea) i Serž Gnabri (vraćen s pozajmice iz Hofenhajma) - bilo je jasno da će odgovor biti žestok.

Pare nisu problem...

Para za ovo planinarenje ima. Dugoročno, Bajern je finansijski osiguran unutar tradicionalnog nemačkog sistema rukovođenja fudbalom (pravilo 50+1), a nedavno je i automobilski gigant BMW najavio da ulazi u klub sa čak 800.000.000 evra, što će samo pojačati ionako čvrste finansijske temelje ovog kluba i omogućiti mu da još besomučnije troši pare u budućnosti.

Znamo i da sve u Nemačkoj ima svoju cenu, a deo žrtve u ovoj letnjoj fudbalskoj revoluciji u Minhenu podneće i navijači Bajerna pošto je posle mnogo godina klub odlučio da povisi cene sezonskih karata za sezonu 2019/20. za 10-15 evra. Do sada je sezonska za Bajern koštala 130 evra.

Nema pravog ljubitelja fudbala koji ne zna za moto Mia San Mia (mi smo mi), koji je proslavio Bavarce širom sveta. U gomili slogana kojima se veliča ponos navijača bavarskog kluba (mi smo ambasadori, mi smo uzori, mi smo tradicija, mi smo fudbal, mi smo radost...), nikada se nije s ponosom isticala deviza: Mi smo novac. Izgleda da je kucnuo čas i za to i da na Alijanc Areni mora konačno da se uzvikne glasno: Mia San Geld.

Foto: Reuters


tagovi

Uli Henes

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara