Bundesligaški scenario: Nema ispadanja, prvenstvo sa 20 timova, Rumenige kontrira i traži da se igra i na jesen

Vreme čitanja: 2min | uto. 31.03.20. | 11:08

Danas bi trebalo da bude jasnije šta će biti sa nemačkim fudbalom

Bundesliga na prekretnici. Sudbina nemačkog prvenstva mogla bi da bude poznata već danas. Izvršni direktor takmičenja Kristijan Zajfert zakazao je video-konferenciju na kojoj će predstavnici svih 38 klubova (Bundesliga i Cvajta) pokušati da usaglasile smernice za prevazilaženje krize nastale pandemijom COVID-19.

Prvi i osnovni zahtev koji će Zjafert izneti pred klubove jeste da ne bude prekida sezone po uzoru, recimo, na hojek na ledu gde je prvenstvo završeno, a mesto za šampiona ostalo upražnjeno. Jedino što može da spreči nastavak aktuelnog prvenstva jeste odluka vlasti da nema javnih skupova, po uzoru na sve države u Evropi i svetu. Već tu se javlja tačka sporenja, jer su klubovi za to da se igra. Bilo kad i bilo kako. Makar i pred praznim tribinama, pošto je procena da bi ukupan gubitak u slučaju nasilnog predkifa iznosio 750.000.000 evra, kad se obračuna novac od televizijskih prava, ulaznica, sponzorskih ugovora...

Izabrane vesti

Ako se zabrane čak i utakmice pred praznim tribinama, čelnici razmišljaju da i Bundesligi i Cvajtu prošire za po dva kluba, pa bi od takmičarske 2020/2021 prva dva ranga takmičenja u Nemačkoj brojala po 20 timova. Niko ne bi ispao. Postojećih 18 članova elitnog ranga bilo bi prošireno za Arminiju iz Bilefelda i Štutgart, dok bi se u Drugu ligi plasirali Duizburg i Majnhajm. Naravno, četiri prvoplasirana tima u trenutku prekida (Bajern, Borusija Dortmund, RB Lajpcig i Borusija iz Menhengladbah) bi se plasirali u Ligu šampiona, a Leverkuzen i Šalke bi išli u Ligu Evrope.

Naravno, ovo je samo scenario ako ne bude dozvoljeno odigravanje utakmica tokom leta. Štaviše, u Bajernu, aktuelnom prvaku i lideru, kome bi po ovom planu titula sledovala ako se prvenstvo okonča, zalažu se da se igra. Makar i tokom jeseni, čime bi se kalendar naredne sezone totalno pretumbao, pa bi takmičarska 2020/2021 u tom slučaju počela tek na zimu.
Ako se ne razlikuju procene zdravstvenih radnika i političara, trebalo bi razmotriti scenario po kome bi naredna sezona mogla da počne tek na zimu. Definitivno prvo moramo da završimo sezonu, makar igrali i tokom jeseni. Razlog je sportska pravda. Ujedno, umanjenje ekonomske štete na što je moguće manju meru. U ovom trenutku ne znamo koliko će virus korona biti još prisutan, ali će se svakako odraziti i na letnji prelazni rok“, obrazložio je Karl Hajnc Rumenige, prvi operativac Bajerna.

(FOTO: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara