Najnovije vesti

Najviše komentara

Kladionica vesti

/ Izvor: mozzartsport.com

Bundesligaški scenario: Nema ispadanja, prvenstvo sa 20 timova, Rumenige kontrira i traži da se igra i na jesen

Vreme čitanja teksta: 2 minuta

Danas bi trebalo da bude jasnije šta će biti sa nemačkim fudbalom

Bundesligaški scenario: Nema ispadanja, prvenstvo sa 20 timova, Rumenige kontrira i traži da se igra i na jesen

Bundesliga na prekretnici. Sudbina nemačkog prvenstva mogla bi da bude poznata već danas. Izvršni direktor takmičenja Kristijan Zajfert zakazao je video-konferenciju na kojoj će predstavnici svih 38 klubova (Bundesliga i Cvajta) pokušati da usaglasile smernice za prevazilaženje krize nastale pandemijom COVID-19.

Prvi i osnovni zahtev koji će Zjafert izneti pred klubove jeste da ne bude prekida sezone po uzoru, recimo, na hojek na ledu gde je prvenstvo završeno, a mesto za šampiona ostalo upražnjeno. Jedino što može da spreči nastavak aktuelnog prvenstva jeste odluka vlasti da nema javnih skupova, po uzoru na sve države u Evropi i svetu. Već tu se javlja tačka sporenja, jer su klubovi za to da se igra. Bilo kad i bilo kako. Makar i pred praznim tribinama, pošto je procena da bi ukupan gubitak u slučaju nasilnog predkifa iznosio 750.000.000 evra, kad se obračuna novac od televizijskih prava, ulaznica, sponzorskih ugovora...

Ako se zabrane čak i utakmice pred praznim tribinama, čelnici razmišljaju da i Bundesligi i Cvajtu prošire za po dva kluba, pa bi od takmičarske 2020/2021 prva dva ranga takmičenja u Nemačkoj brojala po 20 timova. Niko ne bi ispao. Postojećih 18 članova elitnog ranga bilo bi prošireno za Arminiju iz Bilefelda i Štutgart, dok bi se u Drugu ligi plasirali Duizburg i Majnhajm. Naravno, četiri prvoplasirana tima u trenutku prekida (Bajern, Borusija Dortmund, RB Lajpcig i Borusija iz Menhengladbah) bi se plasirali u Ligu šampiona, a Leverkuzen i Šalke bi išli u Ligu Evrope.

Naravno, ovo je samo scenario ako ne bude dozvoljeno odigravanje utakmica tokom leta. Štaviše, u Bajernu, aktuelnom prvaku i lideru, kome bi po ovom planu titula sledovala ako se prvenstvo okonča, zalažu se da se igra. Makar i tokom jeseni, čime bi se kalendar naredne sezone totalno pretumbao, pa bi takmičarska 2020/2021 u tom slučaju počela tek na zimu.
Ako se ne razlikuju procene zdravstvenih radnika i političara, trebalo bi razmotriti scenario po kome bi naredna sezona mogla da počne tek na zimu. Definitivno prvo moramo da završimo sezonu, makar igrali i tokom jeseni. Razlog je sportska pravda. Ujedno, umanjenje ekonomske štete na što je moguće manju meru. U ovom trenutku ne znamo koliko će virus korona biti još prisutan, ali će se svakako odraziti i na letnji prelazni rok“, obrazložio je Karl Hajnc Rumenige, prvi operativac Bajerna.

(FOTO: Reuters)

Komentari 0

Veličina slova

Ostale vesti

Uživo
Najava mečeva