FK Akademija Pandev Brera Strumica
FK Akademija Pandev Brera Strumica

Milano ima tri kluba, revolucija kod Gorana Pandeva

Vreme čitanja: 3min | uto. 27.06.23. | 17:02

Italijanski kapital ušao u Akademiju Pandev

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Skoplja)

Akademija Pandev, klub čiji je pokrovitelj Goran Pandev, doživljava revoluciju. Kompanija Brera Holding stavila je pod svoju kapu makedonskog prvoligaša i planira da ga pretvori u tim koji će redovno nastupati u evrokupovima, ali i brusiti fudbalske talente i lansirati ih u orbitu.

Izabrane vesti

Priča o Akademiji Pandev počela je pre 13 godina, kada je makedonska legenda odlučila da u rodnoj Strumici napravi tim za najmlađe. Iz godine u godinu projekat je napredovao, oformljen je i seniorski tim, te od najnižeg ranga stigao do najvišeg godine 2017. Goran Pandev sam je šefovao od prvih dana, povlačio poteze i za sve se pitao, a sada je dobio partnere.

Najuspešniji makedonski reprezentativac (122 nastupa, 32 gola u dresu sa državnim grbom) je kao prvi čovek kluba izgradio trening kompleks u rodnoj Strumici, i obezbedio dva učešća na međunarodnoj sceni(u sezoni2019/2020 kao osvajač Kupa Makedonije, što je bio prvi trofej u istoriji kluba, igrao je u kvalifikacijama za Ligu Evrope, dok je u sezoni 2022/2023 nastupio u kvalifikacijama za Ligu konferencije).

Brera Holding je kompanija sa sedištem u Irskoj, ali ima italijansko-američku vlasničku strukturu. Dolazi iz Milana, grada u kojem je Goran Pandev doživeo najveći uspeh u karijeri sa Interom. Brera, koja poseduje amaterski klub u Milanu i treći je klub u gradu posle Milana i Intera, kupila je 90 odsto akcija Akademije Pandev na berzi, a preostalih 10 odsto ostaje u vlasništvo Gorana Pandeva, koji će imati ulogu predsednika. Karika u celom projektu ostaje i Aco Stojkov, još jedan bivši makedonski fudbaler koji je generacija Gorana Pandeva, a zajedno su 2001. godine napustili Belasicu i prešli u Inter.

Glavna misija Brera Holdinga, koji se bavi afirmacijom sporta i drži nekoliko timova širom sveta, biće razvijanje omladinskog pogona, grušenje talenata i lansiranje mladih makedonskih asova u fudbalsku orbitu. Istovremeno, igrači iz škole kako budu rasli dobijaće šansu u prvom timu, a biće angažovano i nekoliko kvalitetnih pojačanja iz inostranstva, kako bi strumički prvoligaš bio konkurentan za mesta u Evropi. To je i misija Brere i Akademije Pandev, ili od skorije FK Akademija Pandev Brera Strumica, da bude tim sa ambicijama za najviše pozicije u makedonskom fudbalu, koje donose nastup u takmičenjima pod okriljem UEFA. Promenjen je i amblem kluba, ali su zadržani autentičnost i boje iz prošlih sezona.


Tim će ubuduće voditi italijanski stručni štab. Novi trener makedonskog prvoligaša biće Đovani Valenti, 47-godišnji strateg koji u Strumicu dolazi iz omladinskog kluba Parme, gde je vodio tim do 18 godina. A, 2019. i 2020. bio je asistent u reprezentaciji do 19 i 20 godina, dok je pre toga je radio u omladinskim kategorijama Juventusa, Breše i Milana. Valentiju će pomagati 56-godišnji Mikele Kavali, koji je u karijeri radio u Šahtjoru, Sasuolu i Juventusu. Trener golmana biće Alesandro Pegorari, koji je, kao i u Valentiju, do prošle sezone radio u Parmi. Sa ovom strukturom, Brera će označiti novi početak u kojem će uskoro promovisati pojačanja za sezonu 2023/24.

Ovo je prvi italijanski stručni štab u makedonskom fudbalu, nakon što je ranije bio trend u zemlji da rade treneri iz bivše Jugoslavije i iz Turske. Nova sezona u Prvoj makedonskoj fudbalskoj ligi startuje početkom avgusta, a do tada se očekuje da Akademija Pandev Brera Strumica (komercijalni naziv je FK Brera Strumica) formira dobar i kompetitivan tim.

Kompanija Mozzart i nadalje ostaje ekskluzivni beting-partner u FK Akademija Pandev Brera Strumica, tj. i u sezoni 2023/24.

PIŠE: Martin TANASKOVSKI


tagovi

Goran PandevAkademija PandevMakedonija 1ex-Yu fudbalEX-YU lige

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara