Mile Svilar (foto@Reuters)
Mile Svilar (foto@Reuters)

Mile junak Rome! Srbin odbranio dva penala i produžio Fajenordov košmar sa Vučicom (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 22.02.24. | 23:52

Galata u Pragu završila sa Evropom; odličan debi Žan-Luja Gasea na klupi Olimpik Marselja; Sporting odbranio Lisabon

Treću sezonu uzastopno na međunarodnoj sceni sastali su se fudbaleri Rome i Fajenorda. Nakon što su Rimljani slavili u finalu Lige konferencije (1:0), pa u četvrtfinalu Lige Evrope (nakon produžetaka), ovaj put penali su rešili putnika u osminu finala Lige Evrope. A, tamo će - Roma, zahvaljujući srpskom golmanu Miletu Svilaru!

Nakon 1:1 u Roterdamu, isti rezultat posle 120 i kusur minuta bio je i u Rimu. I to, nakon svega 15 minuta igre, pošto su gosti poveli preko Santjaga Himeneza u petom, a domaćini izjednačili sjajnim pogotkom kapitena Lorenca Pelegrinija deset minuta kasnije. Mora se istaći da je Meksikanac imao veliku sreću da ramenom skrene loptu iza leđa Mileta Svilara, koji uživa ogromno poverenje od dolaska nekadašnjeg kapitena Danijelea De Rosija na klupu Vučice.

Izabrane vesti

Sve do tridesetak sekundi pre kraja drugog produžetka to su bila najveća uzbuđenja večerašnjeg okršaja. Malo je nedostajalo da Romelu Lukaku spreči izvođenje penala, ali mu je prvo Velenrojter majstorski odbranio šut, a onda nakon kornera nije bio dovoljno precizan. Kao ni u drugoj seriji penala.

Slabo je šutirao Belgijanac, te je Nemac među stativama Fajenordovog tima uspeo da uhvati loptu. Ali, osvetio je Mile Svilar saigrača odbranivši šut Slovaku Davidu Hancku, pa Alirezi Jahanbahšu koji je ušao samo da bi šutirao sa bele tačke. Umalo da Srbin zaustavi i treći penal zaredom, pošto je zakačio loptu kod šuta Hartmana. Nije uspeo, ali to nije uticalo na konačan ishod jer je precizan bio Zalevski za ukupnih 4:2 u penal seriji i oduševljenje više od 67.000 navijača Rome, koji su u rekordnom broju došli na Olimpiko.

Prethodno su precizni za Romu sa 11 metara bili Paredes, Kristante i Auar, dok su za Fajenord pogodili Ueda i Hartman.

Sa ovom pobedom Roma je napravila veliki korak ka petom timu iz Serije A u Ligi šampiona sledeće sezone, a ko će biti sledeća prepreka Vučici u Ligi Evrope saznaćemo na žrebu u petak.

Večeras će se u Rimu slaviti prvi evropski skalp Danijelea De Rosija i pevati Miletu Svilaru. Nije ga uspavalo monotonih više od 90 minuta, uspeo je da zadrži koncentraciju i paradama u svoju desnu stranu odbrani šuteve igračima holandskog kluba.

Naredni ispit čeka ga protiv Torina u Seriji A za četiri dana.

Galatasaraj će uprkos bogatstvu uloženom prošlog leta u stvaranje tima do kraja sezone morati da se posveti samo takmičenjima na domaćoj sceni, što i nije tako loše za izabranike Okana Buruka koji vode žestoku bitku sa Fenerbahčeom za odbranu trona turskog prvenstva. Ipak, očekivalo se da bi klub iz Istanbula mogao da preskoči prepreku u vidu Sparte iz Praga. Posebno nakon što je u Češku doputovao sa 3:2 iz prvog meča.

Imali su gosti pozitivan rezultat sve do 70. minuta revanša, kada je Kan Ajhan napravio glupost, i nagazio Luku Haraslina, a engleski arbitar Entoni Tejlor mu pokazao crveni karton. U tom trenutku bilo je 1:1, a na kraju - čak 4:1 za Spartu.

Samo četiri minuta nakon isključenja Ajhana domaćini su poveli sa 2:1, da bi potom bili neumoljivi prema rivalu. Veljko Birmančević zbog žutih kartona nije mogao da igra za Spartu u ovom meču, ali su mu saigrači omogućili da nastavi sa nastupima u Ligi Evrope. Protiv koga sledećeg, saznaćemo u petak kada bude održan žreb.

Žan-Luj Gase je usred Afričkog kupa nacija napustio reprezentaciju Obale Slonovače i otišao u Marselj. Uspeli su Slonovi i bez njega da se popnu na kontinentalni tron, a u svom prvom meču na klupi nekadašnjeg šampiona Evrope Gase je upisao važnu pobedu. Olimpik je kao domaćin savladao Šahtjor sa 3:1 i nakon 2:2 u prvom meču izborio prolaz u osminu finala Lige Evrope. Nije Francuze poremetio pogodak Sudakova iz penala u 12. minutu, do odlaska na odmor su izjednačili preko Pjer-Emerika Obamejana, a onda u poslednjih 15 minuta golovima Sara i Kondogbije stigli do prolaza.

Obamejanu je to bio sedmi gol u Ligi Evrope ove sezone, a ukupno 31, čime je postao rekorder takmičenja.

Dalje će i Sporting iz Lisabona, koji je kod kuće rutinski sačuvao 3:1 iz prvog meča sa Jang Bojsom. Na svom Žozeu Alvaladeu Portugalci su odigrali 1:1, povevši već u 13. minutu preko Đekereša, da bi u 84. Ganvula iz penala doneo remi rivalu Crvene zvezde u grupi Lige šampiona ove sezone.

LIGA EVROPE, PLEJ-OF ZA OSMINU FINALA (REVANŠI)

Četvrtak

Frajburg - Lans 2:2 (0:2), posle produžetaka 3:2, prvi meč: 0:0

/Šalai 68, 90+3, Gregorič 99 - Da Kosta 28, Vahi 45+2/

Karabag - Braga 0:2 (0:0), posle produžetaka 2:3, prvi meč: 4:2

/Silva 102, Akundzade120+2 - Fernandeš 70, Đalo 83, Banza 112p/

Ren - Milan 3:2 (1:1), prvi meč: 0:3

/Burižo 11, 54p, 68 - Jović 22, Leao 58/

Tuluz - Benfika 0:0, prvi meč: 1:2

Marselj - Šahtjor 3:1 (1:1), prvi meč: 2:2

/Obamejan 23, Sar 74, Kondogbija 81 - Sudakov 12p/

Roma - Fajernord 1:1 (1:1), penalima 4:2, prvi meč 1:1

/Pelegrini 15 - Himenez 5/

Sparta Prag - Galatasaraj 4:1 (1:1), prvi meč 2:3

/Presijado 8, Tuči 74, Haraslin 80, Kuhta 90+6 - Bardakči 16/

Sporting Lisabon - Jang Bojs 1:1 (1:0), prvi meč 3:1

/Đekereš 13 - Ganvula 84p/


tagovi

RomaGalatasarajDanijele De RosiLiga Evrope

Obaveštavaj me

Roma

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara