Borusija Dortmund (©Reuters)
Borusija Dortmund (©Reuters)

Milioneri moraju da pobede - milioni su u pitanju

Vreme čitanja: 3min | čet. 01.04.21. | 19:15

Pred Borusijom Dortmund dve utakmice koje bi mogle da odrede čitavu sezonu, ali i budućnost kluba

Kao uvertira derbiju za vrh Bundeslige, RB Lajpcig - Bajern Minhen, u subotu od 15.30 igraće timovi koji se bore za učešće u Ligi šampiona naredne sezone, Borusija Dortmund i Ajntraht Frankfurt.

Gosti su u boljoj poziciji jer trenutno imaju četiri boda prednosti, pa bi i u slučaju poraza ostali na četvrtom mestu, a žuto-crne opterećuje i činjenica da samo par dana posle ove utakmice (u utorak) igraju protiv Mančester sitija u gostima prvi duel četvrtfinala Lige šampiona.

Izabrane vesti

Te dve utakmice mogle bi da budu i prelomne za sezonu Milionera.

SUBOTA 15.30: (1.85) DORTMUND (3.70) AJNTRAHT (4.10)

Taman što je delovalo da se Borusija Dortmund stabilizovala u vrhu nemačkog fudbala sa pet uzastopnih plasmana u Ligu šampiona, dogodio se turbulentan period nalik na mnoge ranijih godina. Klub je zbog problema uzrokovanih pandemijom virusa korona upao u finansijsku krizu i trenutna rupa u budžetu iznosi oko 70.000.000 evra. Zbog toga će, ako ostane bez mesta koje vodi u najjače međunarodno klupsko takmičenje, žuto-crni morati da prodaju neke od svojih najboljih igrača. Prve svih Džejdona Sanča, a vrlo verovatno i Erlinga Halanda. Norvežanin bi, doduše, mogao svakako da ode, pošto ga menadžer Mino Rajola uveliko nudi.

Svesni su vrlo situacije na Signal Iduna Parku, što potvrđuju reči privremenog trenera Edina Terzića uoči duela sa Ajntrahtom.

"Ovo je utakmica od ogromne važnosti za nas, a na kraju sezone videćemo koliko nam je značila", izjavio je 38-godišnjak kom je poverena odgovornost da vodi tim posle otkaza Lusijanu Favru, čiji je bio pomoćnik.

Promena trenera, međutim, nije urodila plodom, a ima onih koji se pitaju i da li je bila opravdana, jer je Favr otpušten u periodu kada je ekipa bila bez najboljeg strelca. Haland je zbog povrede pauzirao skoro ceo decembar (27 dana), a Borusija je u tom periodu pobedila samo dve od pet utakmica (dvaput izgubila i jednom igrala nerešeno). Bez norveške gol-mašine žuto-crni su se mučili sa efikasnošću i od tog decembra počeli da padaju na tabeli.

Povratak Halanda doneo je pobede nad Volfsburgom i Lajpcigom, ali je onda usledio period sa samo jednom pobedom u šest utakmica.

UTORAK, 21.00: (1.47) SITI (4.40) DORTMUND (6.75)

Na pauzu zbog termina za reprezentacije Milioneri su otišli remijem sa Kelnom u gostima (2:2) i to izvojevanim pogotkom Halanda u 90. minutu. Dobra vest za Terzića je oporavak kapitena Marka Rojsa i važnog defanzivca Rafaela Gereira, a u konkurenciji za tim biće i mladi desni bek iz Španije, Mateu Morej.

Tokom reprezentativne dužnosti povredio se napadač Jusufa Mukoko, a zbog sudara glavama sa protivničkim igračem u duelu Nemačke i Severne Makedonije pod upitnikom je Emre Čan, dok je van stroja i dalje Džejdon Sančo, ali nadaju se u Dortmundu da će biti spreman za revanš sa Sitijem.

Prolaz u polufinale Lige šampiona doneo bi finansijsku injekciju od 12.000.000 evra, što u trenutnoj situaciji nije zanemarljivo, ali pitanje je koliko trenutno razmišljaju u klubu o tome. Sada je mnogo bitniji duel sa zahuktalim Ajntrahtom, koji stiže sa raspoloženim Filipom Kostićem i Lukom Jovićem posle dobrih rezultata Orlova u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali i raspucanim Andreom Silvom.

Jasno je da i gosti imaju ogroman motiv u predstojećoj utakmici.

"Plasirati se u Ligu šampiona sa Ajntrahtom bilo bi kao osvojiti titulu", iskren je trener kluba iz Frankfurta, Adi Hiter.

Ko će na kraju ostvariti cilj, u mnogome će zavisiti od ishoda sutrašnjeg meča. Ajntraht je trenutno na četiri boda prednosti.

SUBOTA, 18.30: (2.85) LAJPCIG (3.40) BAJERN (2.45)


tagovi

Borusija DortmundBundesligaAjntraht FrankfurtErling HalandLuka JovićFilip Kostić

Obaveštavaj me

Dortmund

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara