Milajn Škrbić i Nemanja Kojičić (©Starsport)
Milajn Škrbić i Nemanja Kojičić (©Starsport)

Miljan Škrbić najproduktivniji napadač Mozzart Bet Superlige u 2023. godini

Vreme čitanja: 4min | sre. 17.05.23. | 11:51

Za, prosečno, poluvreme na terenu po utakmici, postigao pet golova posle duge pauze, od kojih su četiri bila odlučujuća za pobede Radničkog

(Od dopisnika Mozzart Sporta iz Niša)

Radnički je pobedom nad Javorom (3:2) došao nadomak luke spasa u Mozzart Bet Superligi. Već u ponedeljak, protiv Spartaka na domaćem terenu, imaće prvu meč-loptu za opstanak – pobeda mu to garantuje, bez obzira na rezultate svih ostalih mečeva poslednja dva kola.

Izabrane vesti

Partija Aleksandra Pejovića u ovoj pobedi već je „opevana“ i nagrađena priznanjem za igrača kola, Nemanja Belaković takođe je direktno zaslužan za dva gola, bio je neuhvatljiv za protivničkog desnog beka, prvi put još od priprema u Turskoj opravdao je epitet velikog zimskog pojačanja, pa se i on našao u idealnoj postavi kola. Ali, obrni-okreni, pobedu je doneo gol Miljana Škrbića iz 73. minuta.

Čak peti ove polusezone, a četvrti kojim je direktno doneo trijumf svom timu. Moglo bi se reći da je na taj način rođeni Crvenčanin Radničkom doneo osam bodova. Da se sad ne vraćamo na već prežvakanu, toliko puta na ovim stranicama ispričanu priču o svemu što ga je pratilo pred početak prolećnog dela sezone, o teškoj povredi, pauzi od 14 meseci, neodlasku na pripreme u Tursku zbog nesporazuma sa upravom kluba oko potpisivanja novog ugovora...

Tek, podsetimo, na svojoj prvoj utakmici posle svih tih nedaća, na ovogodišnjoj premijeri na Čairu protiv Mladosti za Lučana, ušao je u igru u 76. minutu, a u sudijskoj nadoknadi vremena postigao gol za pobedu Radničkog od 2:1. Za pogodak protiv Voždovca bilo mu je potrebno mnogo manje – 94 sekunde po ulasku u igru izjednačio je na 1:1, ali to je, ujedno, i jedini njegov ovosezonski pogodak koji u rezultatskom smislu nije značio ekipi – Zmajevi su slavili na Čairu sa 3:2.

Onda je Škrbić postigao jedini gol u pobedi nad Javorom u Nišu 12. aprila, pa svoj jedini ove sezone na gostovanjima - u Kruševcu protiv Napretka za 0:2 (na kraju bilo 1:2), da bi pre par dana, svojim prvim pogotkom glavom ove sezone, slomio otpor žilavih Ivanjičana, koji se se prethodno dva puta vraćali iz rezultatskog minusa. Zapravo, trijumf nad Spartakom u Subotici (1:0) jedini je Radničkog ovog proleća koji nije, svojim golom, doneo 28-godišnji napadač.

Čak se može reći da je već dostigao svoj učinak iz jesenje polusezone 2021/22, pre tog kobnog 11. decembra i užasne povrede protiv Čukaričkog. Tada je, doduše, u 19 kola postigao devet golova, ali četiri iz penala, za koje je tada bio zadužen u ekipi. I to nije sve!

Gledajući minutažu provedenu na terenu, Škrbić je daleko najproduktivniji napadač Mozzart Bet Superlige u 2023. godini. Naime, od klasičnih špic igrača, efikasniji od njega ovog proleća su samo Rikardo i Ratkov, strelci po sedam golova, dok je Majdevac isto postigao pet. Ali, iako je nastupio na svih 16 utakmica, upravo zato što se vraćao iz pomenute povrede, Škrbić je dugo ulazio sa klupe u finišu, samo četiri je odigrao od početka do kraja i, sve skupa, sakupio je 744 minuta, odnosno 46,5 minuta po utakmici. U prevodu, gol je postizao na svakih 149 minuta.

Rikardo je, recimo, iako je propustio dva meča zbog crvenog kartona u večitom derbiju, svojih sedam golova postigao igrajući 1.236 minuta, ili 88 po meču (gol na svakih 176,5 minuta), Ratkov je odigrao 1204 minuta, 80 po utakmici (po gol na 172 minuta), Majdevac 1249 minuta, 83 po meču (gol na svakih 250 minuta)...

Bilo je još efikasnijih igrača u ligi ovog proleća – Katai i Bukari pogađali su po osam, Saša Jovanović i Marko Docić po sedam, Nikola Čumić i Uroš Nikolić po šest puta, ali reč je o fudbalerima koji igraju na drugim pozicijama, u daleko efikasnijim ekipama, pa su to, ipak, neuporedive kategorije.

Nije sve samo pesma kod Miljana Škrbića. Njegov pristup obavezama, koji sa strane vrlo često deluje nonšalantan, ume da ubode u oko. Paradigma je kadar u TV prenosu iz Surdulice, kada ulazi u igru u 75. minutu, pri minimalnom vođstvu rivala i očajnoj igri svog tima, sa osmehom od uva do uva. Ali, to je on. Da nije tih kao bubica, da je sve samo do suvog talenta i urođenog osećaja za gol, doduše i zdravlja – kroz čitavu karijeru pratili su ga ozbiljni pehovi – odavno bi on igrao u nekoj od jačih evropskih liga.

Ko zna, možda još nije kasno za to, ali prethodno ima neka neobavljena posla u Nišu. Radničkom treba još pobeda za opstanak, a to, praksa pokazuje, ovog proleća teško ide bez njegovih golova...



tagovi

Miljan ŠkrbićRadnički Niš

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara