Miloje brani Dejanovu i Miloševu tvrđavu: Partizan bez gola na Marakani skoro pet godina

Vreme čitanja: 3min | čet. 07.03.24. | 16:34

Crno-beli poslednji put zatresli mrežu u prvenstvenim okršajima 25. aprila 2019. godine

Mnogo puta je pisano da je Vladan Milojević, ostvarenjima na svim frontovima, previsoko podigao lestvicu i nasledincima dao u ruke delikatan zadatak. Tu su Lige šampiona, proleća u Evropi, titule, ali imaće ispred sebe Zvezdin šef stručnog štaba, sada jednačinu koju su zajedničkim snagama iskreirali Dejan Stanković i Miloš Milojević. Više Dejan, nego Miloš, ali pokušaće Vladan Milojević da zadrži standard koji su mu prethodnici stavili u amanat. A on glasi: Crvena zvezda je poslednjih godina Neosvojiva Tvrđava za večitog rivala.

Imala je Crvena zvezda, tokom šestogodišnje dominacije, i vrlo skromne partije u večitom derbiju. Posebno na stadionu u Humskoj, ali je najveći srpski stadion poslednjih sezona bio neokrnjen kada god je u goste dolazio Partizan. Ne govorimo samo o pobedama, već činjenici da su crno-beli prethodni put zatresli mrežu Crvene zvezde u prvenstvenim okršajima 25. aprila 2019. godine, u 160. večitom derbiju. Strelac je bio Rikardo Gomeš iz jedanesterca, u dubokoj sudijskoj nadoknadi, kada su crveno-beli golovima El Fardu Bena i Alekse Vukanovića već osigurali pobedu – 2:1.

Izabrane vesti

Od tog 25. aprila Crvena zvezda je još pet puta gostila večitog rivala, zabeležila tri pobede dok su dva meča završena bez golova.

Imao je Dejan Stanković, naslednik Vladana Milojevića, slab ulaz u susretima sa crno-belima. Ozbiljnu karijeru počeo je remijem sa ekipom Sava Miloševića 1. marta 2020. godine. Nije bilo golova u Ljutice Bogdana, uz vrlo opreznu igru sa obe strane i Zvezdine šanse u prvom poluvremenu. Potom je Stanković doživeo Kup poraza u junu iste godine, da bi 18. oktobra u Humskoj izborio remi pogotkom Kataija u finišu.

Pred naredni večiti derbi Dejan Stanković je i pored viđene titule bio pod strahovitim pritiskom. Znao je da samo trijumf može da da legitimitet kompletnom klubu, čak i evropskom proleću i pored sjajnih partija u dvomeču sa Milanom. Na kraju je presudio pogodak Mirka Ivanić, mada su crno-beli, tada pod vođstvom Aleksandra Stanojevića, bili blizu vođstva u prvom poluvremenu. Dok je Milan Borjan u samom finišu odbranio zicer Sejdubi Sumi.

Još dva puta Dejan Stanković je vodio Crvenu zvezdu u večitim derbijima kao domaćin. Partija iz februara 2022. godine smatra se jednom od najboljih tokom boravka bivšeg reprezentativca na Zvezdinoj klupi. Suočen sa velikim bodovnim minusom (čak pet), Stanković je vrlo ofanzivnom partijom u prvom poluvremenu rešio pitanje pobednika. Golove su postigli Ohi i Aleksandar Katai.

Mnogo drugačija slika viđena je dva meseca kasnije, u prvom kolu plej-ofa. Praktično bio je to duel za titulu. Bio je to duel sa malim brojem prilika, crno-beli su imali meč loptu preko Nikole Terzića. Njegov udarac je završio preko gola – 0:0.

Na taj način je Stanković nastavio uspešan trend duela sa Aleksandrom Stanojevićem.

Spisak večitih derbija, bez Partizanovog gola, zaključan je 3. marta prethodne sezone. Tada je na klupi Crvene zvezde sedeo Miloš Milojević. Prosečna utakmica, mali broj prilika, i pogodak Aleksa Viga u četvrtom minutu rešili su pitanje pobednika.

Od aprila 2019. godine crveno i crno-beli su još dva puta igrali na Marakani. Mečevi u Kupu Srbije nemaju zvanje večitog derbija. Partizan je tada uspeo da stigne do pogotka preko Slobodana Uroševića, ali je trijum 2022. godine odnela Crvena zvezda preko Kataija – 2:1. Sezonu pre toga bilo je 0:0, ali se Stanković radovao posle penal serije.


tagovi

Dejan StankovićVladan MilojevićMiloš Milojević

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara