Vladan Milojević
Vladan Milojević

Milojević ne voli da igra sa trojicom pozadi, ovog proleća će ponekad morati

Vreme čitanja: 3min | uto. 20.02.24. | 17:11

U prvom mandatu Zvezdin Supermen samo dva puta igrao sa trojicom centralnih defanzivaca

Protiv Voždovca – zadovoljavajuće. Slična konstatacija važi i posle prvog, teškog gostovanja Crvene zvezde u Novom Pazaru. Bio je domaćin u egalu sa srpskim šampionom u mnogim segmentima igre, imao čak više kompletiranih pasova i veći posed lopte, ali je Crvena zvezda delovala taktički prilično zrelo i znala da kažnjava individualno slabijeg rivala.

Dobio je Vladan Milojević ono što je očekivao uoči nastavka Mozzart Bet Superlige, lake pobede koje bi trebalo da jesenas izranjavanom timu napumpaju mišiće samopouzdanja. Kada su se utisci slegli posle trijumfa u Raškoj oblasti, pažnja zvezdaške javnosti usmerena je ka odluci Zvezdinog šefa stručnog štaba da Novom Pazaru suprotstavi tim sa trojicom centralnih defanzivaca. Sada već standardnom paru Spajić-Dragović, priključio se mladi Naser Điga, posle učestvovanja na Kupu afričkih nacija.

Izabrane vesti

Ne bi to bila ništa čudno da tokom rada na Kipru, kada je imao manjak igračkog kadra, Vladan Milojević nije uigravao formaciju 4-2-3-1. Tom sistemu ostao je veran u sudaru sa Voždovcem, ali je promena rasporeda igrača na terenu uslovljena manjkom kvaliteta na bekovskim pozicijama. Povreda Koste Nedeljkovića naterala je čelnike Crvene zvezde da u finišu prelaznog roka pregovaraju sa članom Notingem Foresta Ričijem Larejom. Čak su i postigli dogovor sa članom Premijer lige, ali reprezentativac Kanade nije bio voljan da po minute dođe u Srbiju. Kao i članovi njegove familije.

U PRVOM MANDATU SAMO PROTIV PARTIZANA I VOJVODINE SA TROJICOM POZADI

Kosta Nedeljković sigurno neće biti u kombinaciji za tim do reprezentativne pauze, možda i duže... Tako je Vladan Milojević ostao na Lazaru Nikoliću i mladom Ognjenu Mimoviću. I na suprotnom boku situacija je prilično delikatna. Gotovo kritična. Prvi izbor Milan Rodić nije prošao kompletne pripreme posle povrede ramena, veći duži vremenski period kuburi sa sitnim povredama. I plan je bio da ima doziranu minutažu, ali crveno-beli i na poziciji levog beka nemaju adekvatnu alternativu. Pregovori sa Pohangom oko reprezentativca Južne Koreje Seol Jong Vuna nisu imali srećan kraj za srpskog šampiona. Ostao je na toj poziciji Viktor Radojević, ali i pored mekanih centaršuteva nije ubedio stručni štab da može da predstavlja ozbiljno pojačanje.

Unakrsni problemi na oba boka naterali su Vladana Milojevića da posegne za alternativnim sistemom. I na poziciji fulbekova postavi Pitera Olajinku i Osmana Bukari. Viđeno je to već u mandatu Baraka Bahara, ali se takvi eksperimenti nisu baš isplatili. Posebno što je i Olajinki i Bukariju na taj način ubijen ofanzivni doprinos.

ŠARAO SAMO U ČUKARIČKOM, NA KLUPI PANIONIOSA UVEK 4-2-3-1

Gledajući karijeru Vladana Milojevića jasno je da on baš i ne voli da igra sa trojicom igrača u poslednjoj liniji. U prvom mandatu vodio je 149 zvaničnih utakmica kao trener Crvene zvezde. Na samo dve se odlučio za sistem sa trojicom centralnih defanzivaca. Prvi put septembra 2019. godine (dakle više od dve godine po imenovanju) u večitom derbiju na stadionu Partizana. Bila je to jedna od retkih taktičkih grešaka Zvezdinog Supermena, o čemu svedoči pobeda crno-belih od 2:0.Drugi put Vladan Milojević je igrao sa trojicom štopera na gostovanju u Novom Sadu, neposredno pre pomernutog meča u Humskoj. Zvezda je slavila strašnim pogotkom Matea Garsije (2:1).

Uglavnom je Vladan Milojević igrao u formaciji 4-2-3-1, ponekad 4-4-2 sa duplom šesticom. Posle Crvene zvezde Vladan Milojević je najveći trag ostavio u Čukaričkom. Tamo je, gledajući početne formacije, bio mnogo fleksibilniji u izboru sistema i formacije. Predvodio je Čuku na 124 meča. Na njih 20 odlučivao se za sistem sa trojicom klasičnih štopera.

Formacija 4-2-3-1 bila je zakucana kod Vladana Milojevića na 39 mečeva u grčkom Panioniosu. Slično je bilo i u Apoelu iz Nikozije gde se Vladan Milojević do poslednjeg kola borio za šampionsku titulu. Tamo su bile viđene samo varijacije na osnovnu ideju postavke sa klasičnom odbranom, i četvoricom igrača u poslednjoj liniji.


tagovi

Vladan Milojević

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara