Savo Milošević (©Star Sport)
Savo Milošević (©Star Sport)

Milošević: Da igramo u “ligama petice” bili bismo u gornjem delu tabele

Vreme čitanja: 5min | pet. 31.07.20. | 14:01

Aleksandar Popović definitivno prvi golman, Banjak preskače Kruševac, velika očekivanja od Lazara Markovića

Trpeo je Partizan poraze od nominalno slabijih ekipa (Mladost, Čukarički, Voždovac, Spartak), sve velike utakmice igrao kvalitetno (AZ oba puta, Mančester u Beogradu, bez primljenog gola završio četiri poslednja okršaja sa Crvenom zvezdom) i verovatno je ovaj drugi argument poslužio Savu Miloševiću kao inspiracija da projektuje crno-bele u gornji deo tabela najboljih šampionata Evrope.

Trener Parnog valjka ne samo da je uveren da se njegov tim ne bi obrukao u Engleskoj, Španiji, Italiji, Nemačkoj ili Francuskoj, već ceni da bi u “ligama petice” bio visoko plasiran. Možda se borio za mesto u UEFA takmičenjima.

Izabrane vesti

“Teško mi je da procenim, ali verujem da bismo bili u gornjem delu tabele u svakoj od tih liga. Da li među prvih pet ekipa? To ne bih mogao da procenim”, uzvratio je nekadašnji golgeter na novinarsko pitanje iz kategorije “šta bi bilo kad bi bilo”.

Stvarnost je drugačija. Partizan igra Superligu i posle tri sezone bez titule želi da vrati šampionski pehar u Humsku. Prva stanica je Kruševac, u pomalo neubičnom terminu (subota, 17.30, TV Arena sport 1), jer se sve druge utakmice istog dana igraju dva sata kasnije.

“Igrači moraju da se navikavaju na vrućine. Verujem da smo se dobro spremili, momci su na pripreme došli u boljem fizičkom stanju nego kad su imali dužu pauzu. Po logici stvari, prve utakmice su uvek teške, dok se ne uhvati takmičarki ritam, ali verujem da smo spremni da odgovorimo izazovima”.

Da li remi u Kruševcu prošlog leta, porazi u Humskoj i na vašem debiju pod Bagdalom mogu da posluže u pripremi premijere novog prvenstva?

“Ti rezultati pozivaju na oprez i podižu koncentraciju na maksimum. Svaki protivnik je nezgodan u prvim kolima, a nas čekaju dva tradicionalno teška gostovanja. Napredak nam je najteži rival otkako sam u Partizanu, više smo imali problema s Kruševljanima nego sa svim drugim superligašima. Samo ako izađemo na teren motivisani kao da je u pitanju meč sa Zvezdom ili neki evropski rival možemo da se nadamo dobrom rezultatu”.

Lane su vas dosta koštali kiksevi u „malim“ utakmicama, a prvih pet kola igrate sa četiri ekipe iz donjeg dela tabele minulog prvenstva i jednim novajlijom. Možete li do derbija sa Vojvodinom da ostvarite maksimalni bodovni učinak?

“Verujem da možemo, kao što verujem da smo izvukli pouke iz svega što se dešavalo prošle sezone, uz napomenu da ću se truditi da objasnim igračima kako ovo nisu “male” utakmice”.

Za to potrebno smanjiti broj grešaka. Posebno na svom delu terena.

“Tokom priprema fokus je bio stvarima iz defanzive detektovanim kao problem prethodne sezone. Radili smo tako da ne oduzmemo ništa našoj ofanzivnoj igri. Uz korekciju, da bude stabilnija pozadi”.

Kad je o napadačima reč, hoće li Lazar Marković napokon da pokaže ono što zna i zbog čega ste ga doveli prošlog leta, u svetlu činjenice da je dao gol i namestio dva na generalnoj probi?

“Iskreno se nadam. Posle zimskih priprema, koje je dobro prošao, Lazar je još digao nivo fizičke spreme. Daj Bože da bude zdrav, u ovom prvenstvu od njega očekujemo mnogo. Učestale povrede su cena koju Markec plaća, nije mnogo igrao poslendje tri, četiri sezone, teško se vraća u takmičarski ritam, sve su to nuspojave. Najavio sam da mu da će povratak biti dug i težak, raduje me što vidim da je spreman da istraje”.

Kad će Maki Banjak biti spreman za takmičarski fudbal u Srbiji, praktično nije imao pauzu, dok su se crno-beli spremali na Zlatiboru igrao je prvenstvo Slovenije?

“Za prvu utakmuicu nije u kombnaciji, ali brzo navijači mogu da ga očekuju u ekipi. Prezadovoljan sam Kameruncem, došao je sa motivom i željom da se dokaže u velikom klubu, na njemu je da se što pre prilagodi. Taj period će biti kratak, inteligentan je momak i školovan fudbaler, brzo “hvata” stvari”.

GURAMO DECU NESPREMNU ZA SENIORSKI FUDBAL

Filip Stevanović (©Star Sport)Filip Stevanović (©Star Sport)

Velika tema u fudbalskoj Srbije je pravilo o bonus igračima. Partizan se opredelio da na početku sezone dva startera mlađa od 21 godine budu golman Aleksandar Popović i krilni vezista Filip Stevanović

“I pre ovog pravila smo bili prisiljeni da guramo mlade igrače. Jedino, kad nešto radite silom, po slovu zakona, onda to nije dobro, Predočio sam mladim igračima moje ekipe da će neki od njih dobiti nešto što još ne zaslužuju, moraju da budu obazrivi, da to poštuju. Nije poenta samo gurnuti mladog igrača, već ga pripremiti za seniorski fudbal, a da ne sagori. Bonus pravilo smo prinuđeni da ih forsiramo, a da možda neki nisu spremni za to. Bitno je da shvate da dobijaju nešto što bi tek trebalo da zasluže. Na primer, Fića Stevanović je godinu i po s nama i još nije izboiro status, a neki momci će ga bez muke dobiti”.

Dodatni razlog da se istaknu, da učinkom na terenu vrate poverenje na “neviđeno”.

“Naša deca su školovanija od drugih, zato smo se opredelili da ne jurimo bonuse po Srbiji, već da ih sve prebacimo iz omladinskog tima ili Teleoptika, verujući da su veći potencijal od momaka sa strane. Moraju da budu svesni da su u period kad je bitno da napreduju u razvoju, neće biti lako, prelaze iz omladinskog u seniorski fudbal. Pritom, nije lako spremiti mladog igrača da igra za prvi tim Partizana”.

Za početak, Aleksandar Popović (21) definitivno je prvi izbor među stativama za početak nove sezone, umesto Vladimira Stojkovića.

“Po logici stvari se nameće to rešenje. Naš kapiten je zbog povrede propustio dobar deo priprema, a Popović je “bonus”, najlakše nam je da to tako uklopimo tim. Za početak sezone nije loše da imamo golmana za “bonus”.

S druge strane, špic Savo Aramašić je prosleđen u Gornji Milanovac na zajam.

“S obzirom na profil igrača u špicu saglasili smo se da bi veću minutažu imao u Metalcu. Apsolutno verujem u njega, neka odigra šest meseci i vrati se, možda bude u prednosti na momke koji su s nama, baš zbog broja utakmica”.

BIĆU MIRAN U PRVENSTVU

Planuo je Savo Milošević prošle srede u Užicu, uleteo na teren, psovao sudije tokom kontrolnog susreta sa Zlatiborom i obećao da će tokom sezone biti – miran.

“Kad počne prvenstvo vraćam se ponašanju iz prethodnog. Reakcije na pripremnim utakmicama su logične, nepotrebno je da ulazim u bilo kakav rat na mečevima bez takmičarskog značaja. Moje reakcije su bile usmerene samo da sačuvamo igrače. Rezultati mi ništa ne znače na pripremama”, objasnio je trener Partizana.



tagovi

Lazar MarkovićSavo MiloševićFilip StevanovićAleksandar Popović

Obaveštavaj me

FK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara