Misli da je bolji od ostalih, mnogo galami, a ništa ne kaže!

Vreme čitanja: 3min | uto. 28.03.23. | 15:29

Holandskim legendama preko glave “arogantnog” Van Dajka

Ne tako davno hvaljen toliko da su ga poredili i sa Nemanjom Vidićem, ali Virdžil van Dajk proživljava jedan od težih perioda u karijeri. Kako na klupskom nivou u dresu Liverpula, tako još više kada sa kapitenskom trakom oko ruke nastupa za Holandiju. Posle teškog poraza od Francuske (0:4) legende holandskog fudbala Marko van Basten i Rud Gulit nisu štedeli kapitena Lala.

Van Dajk je istina imao očajnu utakmicu, ali još veći problem su, navode i Van Basten i Gulit, njegove liderske karakteristike. Odnosno nedostatak istih. Kasnija pobeda nad Gibralatarom nije promenila utisak, jer kako tvrdi Van Basten – vođe se prepoznaju tako što umeju da dignu ekipu kad je teško.

Izabrane vesti

Virdžil pak ne komunicira sa saigračima dovoljno.

Nije jasan. Dobar kapiten razmišlja na glas, pojašnjava svima šta se dešava. On stvara haos. To dovodi do nesporazuma. Kao kapiten moraš to da sprečiš”, počeo je Van Basten u izjavi za Zigo Sport i nastavio.

U svlačionici je dobar, taktički i tehnički – nije. Potreban ti je drugi gospodin na terenu. Ovo nema veze sa njegovom povredom, ovo je samo do liderskih sposobnosti. On pravi galamu, ali ništa ne kaže. To je istina. To ili imaš u sebi ili ne. To je ta želja da pobediš po svaku cenu”.

Rud Gulit, još jedan legendarni fudbaler, apsolutno je saglasan. Štaviše, možda i oštriji.

Trenutno hoda unatraške. U Engleskoj su ga već kritikovali. Bio je u timu sveta, sada misli da je bolji od ostalih… Vidimo neke stvari, pomislim: ‘Ti si kapiten, moraš ovo da rešiš’. Ali on jedva da komentariše ono što se dešava pred njim. Ne znam šta radi, ali ne izgleda mi da govori. Igra bez rizika. Hajde sad, toliko si veliki i toliko si dobar. Ovo je pozitivna kritika. Zar nisi najbolji? Pokaži to”.

Van Dajkov hendikep je što u Holandiji nije teško odgovoriti kritičarima, jer tamo ima ko da kaže. Van Basten i Gulit su bili u timu koji je 1988. godine osvojio Evropsko prvenstvo i njihova se reč čuje. Pa opet, Van Dajk nije mogao da se suzdrži i javno se zapita: koliko su ovakve kritike korisne?

Ništa mi one neće doneti. Danas svako ima pravo na mišljenje. Možda sam i ja podigao letvicu previsoko mada ne znam kako je to moguće? Nikada nisam bio savršen. Konstantan je bolja reč. Oni bi bolje od svih trebalo da znaju da fudbaleri imaju svoje vrhove i duboke doline. Sasvim je normalno da ne možeš uvek da igraš isto. Imaš faze kada se tražiš. Ljudi to ne bi trebalo da zaborave. Normalno je da se greši. To je fudbal”.

Van Basten i inače jeste poznat kao čovek koji se ne ustručava da kritikuje, ali Van Dajk zaista u poslednjim mesecima ne liči na igrača koji je oduševio svet kada je 2018. prešao u Liverpul i zaslužio da ga smatraju jednim od najboljih štopera planete. Osvojio je ubrzo i Ligu šampiona i Premijer ligu, ali ove sezone umesto hvalospeva – kritike. Tako je bilo i u Engleskoj posle Liverpulove eliminacije od Reala (2:5), pa zatim i zbog kiksa u minimalnom porazu od Bornmuta...

Postoje faze u karijeri kada ti stvari ne idu po planu. Ali ako pogledaš druge velike štopere, kao što su bili Vidić, Kompani, Kempbel, Teri, Jap Stam… Oni nisu imali toliko velike periode krize, da osam ili devet utakmica ‘uzmu slobodno’. Forma tima igra ulogu i nekad si dobar koliko je i tim oko tebe, a njegov tim ne igra onako kako mu odgovara”, ocenio je Rio Ferdinand da bi se na njegove reči nadovezao i Majk Oven podsetivši da štoperima nikada ne odgovara kada moraju da igraju “jedan na jedan”.

Kada Liverpul igra defanzivac i nema toliko posla, jer oni loptu osvajaju napred. Problem je što te ponekad ostave izloženim, a to je komplikovana situacija ako ekipa ne funkcioniše kako treba. Teško je jer mora da igra ‘jedan na jedan’. Kada igra dobro ni ne primetiš ga, tada samo čisti sve lopte”.

Izazovna vremena za Virdžila van Dajka.


tagovi

Virdžil van DajkRud GulitMarko Van BastenRio FerdinandMajkl Oven

Obaveštavaj me

Liverpul

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara