Aleksandar Mitrović (©Reuters)
Aleksandar Mitrović (©Reuters)

Mitrović nije otišao u Saudijsku Arabiju da lenčari: Od avgusta na terenu na svaka četiri dana

Vreme čitanja: 4min | pon. 11.12.23. | 14:19

Centarfor reprezentacije Srbije će ponovo da predvodi napad Al Hilala ovog ponedeljka protiv Al Tavuna u četvrtfinalu Kupa kralja

„Završio je sa profesionalnom karijerom“, „sad će da se ugoji i ulenji“, „otišao je da im uzme pare“… To su uglavnom bili komentari na stranicama Mozzart Sporta po objavljivanju vesti da će najbolji strelac u istoriji fudbalske reprezentacije Srbije Aleksandar Mitrović da nastavi karijeru u Al Hilalu iz Saudijske Arabije. I zaista, tih dana je možda i sam napadač pomislio da će to da mu bude najlakše zarađena plata u karijeri, ali ispostavilo se da baš i nije tako. Na stranu sam intenzitet i kvalitet azijskog fudbala, pomalo zastrašujuće zvuči podatak, ali Aleksandar Mitrović je od avgusta do sada odigrao po jednu utakmicu u proseku na svakih 3,8 dana. Dakle, nijednom nije imao punih nedelju dana pauze!

Saudijci su ga skupo platili, ali za svaki dolar 29-godišnji napadač mora pošteno da se oznoji. Po arapskom suncu, u Indiji, Uzbekistanu, Iranu… Mitroviću će utakmica sa Al Tavunom u četvrtfinalu Kupa kralja Saudijske Arabije da bude 30. ove sezone, računajući i mečeve za Srbiju, kao i onaj jedan u dresu Fulama.

Izabrane vesti

Zvanično, Mitrović je potpisao ugovor sa Al Hilalom 20. avgusta, a debitovao je posle četiri dana protiv Al Reaeda. Odmah je odigrao 80 minuta u pobedi od 4:0, a Azijatima se predstavio golom. Prvim od ukupno 21, koliko je dosad postigao u plavom dresu.

Iako je u Al Hilal u međuvremenu došao Nejmar, kao i Zenitov Brazilac Malkom, a tu je od ranije bio i legendarni reprezentativac Saudijske Arabije Salem Al Davsari, treneru Žoržu Žezusu je bilo jasno da u raspoloženom Mitroviću leži ključ uspeha. Kada već ima na raspolaganju stamenog golgetera, koji je fizički dominantan bio i u Premijer ligi, a kamoli u Aziji, portugalski stručnjak je rešio da ga maksimalno iskoristi.


15.45: (1,28) Al Hilal (5,30) Al Tavun (9,00)


Ne samo da nekadašnji fudbaler Partizana nije propustio nijednu utakmicu u Al Hilalu, već je na velikoj većini proveo svih 90 minuta na terenu. Sa klupe je ulazio samo u tri navrata, u poslednja dva kola grupne faze Lige šampiona protiv Navbahora (2:0) i Nasadžija (2:1), kada je tim iz Rijada već obezbedio plasman u osminu finala, te protiv Al Hazema (3:0) u Kupu kralja. Na ovoj poslednjoj je odigrao 23 minuta, ali i to mu je bilo dovoljno da bude dvostruki strelac…

Putovao je Mitrović po Saudijskoj Arabiji, igrao elitno takmičenje u Iranu, Uzbekistanu i Indiji, ali dokazao je da mu je reprezentacija Srbije na prvom mestu. Nije tražio odmor od selektora Dragana Stojkovića, odigrao je svih šest mečeva za Orlove ove jeseni, a samo u prijateljskom meču sa Belgijom (0:1) je ušao sa klupe. Protiv Litvanije (3:1) je bio trostruki strelac, a protiv Crne Gore (3:1) je dao dva gola i zabeležio jednu asistenciju. Da nije, veliko je pitanje da li bi se Srbija kvalifikovala na Evropsko prvenstvo.

Po 90 minuta ove sezone je odigrao protiv Al Etifaka, Al Itihada, Al Rijada, Damaka, Al Kalidža, Al Ahlija, Al Fateha, Al Tavuna, Al Nasra i Al Taija u prvenstvu, te protiv Navbahora, Nasadžija i Mumbaj Sitija u Ligi šampiona, kao i protiv Mađarske (oba puta) i Crne Gore za reprezentaciju. Još u šest navrata je izašao iz igre posle 80. minuta.

-----------------------------

MITROVIĆEV RASPORED U SEZONI 2023/2024

Avgust: Tri prvenstvene utakmice

Septembar: Četiri prvenstvene i po jedna utakmica u Ligi šampiona i Kupu kralja, kao i dve za reprezentaciju

Oktobar: Tri prvenstvene utakmice, dve u Ligi šampiona i jedna u Kupu kralja, kao i dve za reprezentaciju

Novembar: Tri prvenstvene utakmice i dve u Ligi šampiona, te dve za reprezentaciju

Decembar (do sada): Dve prvenstvene utakmice, jedna u Ligi šampiona

-----------------------------

Neće Mitrović skoro na odmor. Ovog ponedeljka igra kup utakmicu, a potom mu do kraja prve polusezone predstoje još tri prvenstvena meča. Al Hilal već u petak dočekuje Al Vehdu, 21. decembra igra protiv Abhe, a 29. decembra gostuje Al Fejhi, timu koji trenira Mitrovićev bivši šef Aleksandar Rašović, a za koji igraju Vladimir Stojković i Milan Pavkov. Tek posle te utakmice iskusni centarfor će moći da ode na odmor, u Srbiju ili neke toplije krajeve. Azijska Liga šampiona se nastavlja 12. februara, a prvenstvo Saudijske Arabije tri dana kasnije.

Ekipa za koju igraju Mitrović i Sergej Milinković Savić na sjajnom je putu da osvoji tri trofeja ove sezone. U ligi je prva sa 44 poena, sedam više od drugoplasiranog Al Nasra, tima Kristijana Ronalda. U Ligi šampiona je Al Hilal i bez skupocenih pojačanja prošle sezone igrao finale (izgubo od Urave), a sada je prvi favorit da napravi i taj poslednji korak. Suvišno je i reći da je u četvrtfinalu Kupa kralja favorit protiv Al Tavuna, tima koji svakako ne sme da se potceni. Al Tavun je četvrti u prvenstvu sa 31 poenom.

Mitrović se već jednom radovao protiv Al Tavuna, 10. novembra u prvenstvu. Poništen mu je gol zbog faula u 38. minutu, bilo je 0:0 sve do 81, kada je srpski napadač pogodio mrežu rivala na asistenciju Malkoma. Kasnije, u 99. minutu, Kano je postavio konačnih 2:0.


KUP KRALJA SAUDIJSKE ARABIJE – ČETVRTFINALE

Ponedeljak

Abha – Al Kalidž U TOKU

15.45: (1,28) Al Hilal (5,30) Al Tavun (9,00)

19.00: (4,00) Al Šabab (3,60) Al Nasr (1,80)

19. decembar

15.45: Al Fajsali – Al Itihad Džeda

***Kvote su podložne promenama



tagovi

Saudijska Arabija 1Aleksandar MitrovićAl HilalAl TavonKup kralja

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara