Gordić (©Starsport)
Gordić (©Starsport)

MLADOST: Škola u Lučanima izbacuje bisere, veteran Bojović zadužen za golove

Vreme čitanja: 4min | sub. 09.07.22. | 08:26

Golobradi Gordić i Jojić će biti centralne figure u plavo-belom timu

Igrala je Mladost u Evropi, bila u finalu Kupa, prošlo je kroz nju dosta dobrih igrača, ali nikada se o Lučancima nije pričalo kao ovog proleća i leta.

Desilo se nešto što se mislilo da je nemoguće: Mančester siti je kupio igrača direktno iz dresa Mladosti! Vezista Đorđe Gordić (17) je postao član Građana, potpisao je ugovor sa šampionom Engleske, mada će i narednu sezonu provesti u Superligi kao pozajmljeni igrač.

Izabrane vesti

Sada Mladost i Gordića svi gledaju drugim očima. A, ostali talentovani momci iz Dragačeva su dobili novi motiv, videli su da, ipak i njih neko ozbiljan gleda i da i te kako vredi da zapnu svim silama da se pokažu na velikoj sceni. Zašto kriti, ovim transferom dobili su Lučanci i sredstva koja će im omogućiti da i dalje, kako kažu u klubu, sve plate budu „u minut“, zbog čega fudbaleri mogu mirnih glava da se okrenu obavezama na terenu i ne brinu.

A, u predstojećoj sezoni Mladost će biti mlađa nego ikad u poslednjih nekoliko godina. Dosta iskusnih igrača je napustilo Lučane: Janko Tumbasević je prešao u Spartak, Miloš Cvetković i Saša Jovanović u TSC, Zoran Danoski u Novi Pazar, Ivan Kostić je otišao na Kipar... Sve igrači sa pregršt utakmica u nogama, fudbaleri koji su činilo okosnicu sastava.

Na njihova mesta uglavnom su uskočili momci iz omladinskog pogona, ne zato što Mladost ne može da dovede nove iskusne igrače, već zato što, pogotovo posle Gordićevog transfera, želi da pogura talentovane momke iz svog pogona.

Imamo zaista izuzetno talentovane mlade igrače, koji su skrenuli pažnju na sebe u prethodnom periodu i zaslužili su da dobiju priliku na superligaškoj sceni. Mladost se svesno okrenula momcima iz svog pogona, jer imamo i omladinske i kadetske reprezentativce, što je dokaz kvaliteta, pa red je onda da im damo priliku“, kaže Dragiša Žunić, trener Mladosti.

O Đorđu Gordiću se maltene već sve zna. Mada, možda i ne dovoljno s obzirom na to da je već, sa 17 godina, pod ugovorom sa šampionom Engleske. Znali su i u Lučanima kakvog su dijamanta izbrusili pa su glatko odbili ponude domaćih velikana kada su se raspitivali za Gordića. A, njegov put je pravi putokaz za ostale talente koji pristižu iz škole Mladosti.

Gordić prošle sezone u prvih deset kola nije bio ni u 20 igrača! Ali, prvu priliku kada je dobio, tako je zgrabio da više nije izlazio iz startne postave“, kaže trener Žunić.

Tu je i Nikola Jojić, omladinski reprezentativac, najbolji strelac omladinske lige Srbije za prošlu sezonu. Kao polušpic igraće u tandemu sa Milanom Bojovićem, legendom Superlige, koji je od njega – duplo stariji.

Ali se na terenu razumeju savršeno, odlično su „kliknuli“ od prvog treninga“, podvlači Žunić.

U Lučanima kažu i da je Uroš Sremčević talenat kakav se retko viđa, uzdaće se u narednoj godini i u golmana Samčovića, štopere Maksimovića i Vesnića...

Naravno, dok se od „dece“ očekuje da zablistaju, od iskusnijih se očekuje da „vuku“. U špicu Mladosti će i dalje biti Milan Bojović, najbolji strelac u istoriji Superlige, potom kapiten Ivan Milošević, golman Miloš Ostojić, vezista Vladimir Radivojević, bek Nikola Leković, a i stranac Režis Baha se sada već oseća kao starosedelac u Lučanima.

Sigurni su u Lučanima da imaju dovoljno jak sastav da izbegnu grčevitu borbu za goli superligaški život.

„Dovešćemo još dvojicu ili trojicu igrača: bočnog napadača, štopera i veznog. Sa tim bismo završili prelazni rok. Otišlo nam je dosta iskusnih fudbalera koji su nosili igru prethodne sezone, ali siguran sam da imamo dovoljno kvalitetan tim da ostvarimo ciljeve“, poručuje Žunić.

A, ciljevi su – skromni. Ne gađaju se u Lučanima krupnim rečima.

Osnovni cilj je da opstanak u ligi. Naravno, voleli bismo da uđemo u plej-of, ali ako ne uspemo, onda makar da budemo stabilan superligaš, da mirno odigramo prvenstvo, bez tenzija oko opstanka“.

Pripremne utakmice su pokazale lagani rast forme plavo-belih. Počelo se remijem sa podgoričkom Budućnošću (1:1), nastavilo se porazima od Sutjeske iz Nikšića (3:0) i Dečića iz Tuzi (3:0), a onda kada su se sa evropskih prvenstava vratili mladi reprezentativci Đorđe Gordić i Nikola Jojić i kada je stigao iskusni Žarko Udovičić, odmah su se popravili rezultati: upisane su pobede nad Voždovcem (2:1) i Mladost GAT-om (3:1).

Optimista sam. Verujem da kako prvenstvo bude odmicalo, kako i tim bude kompletniji i uigraniji, da će i naša izdanja biti sve bolje. I na pripremama je počelo slabo, pa je išlo sve bolje, da bismo na kraju izgledali kao vrlo ozbiljna, kvalitetna ekipa“, ocenio je Žunić.

Za Mladost je bitno da novu sezonu ne počne kao prethodnu. Tada je klub iz Lučana imao najgori start u istoriji kluba i jedan od najgorih u istoriji cele Superlige, sa šest poraza u šest kola. Ali, prvenstvo je maraton, a ne sprint na 100 metara, te je na kraju Žunićevom timu nedostajalo vrlo malo da se plasira u plej-of.

O novom izlasku u Evropu u Lučanima ne razmišljaju na startu nove sezone. Kažu, neka se drugi „zalete“ od prvog kola, a oni će polako, korak po korak, pa dokle stignu.

MLADOST - PRELAZNI ROK 2022/23

DOŠLI: David Dunđerski (Proleter), Miloš Ostojić (Radnik), Ilija Babić (Loznica), Žarko Udovičić (slobodan igrač).

OTIŠLI: Janko Tumbasević (Spartak), Miloš Cvetković, Saša Jovanović (TSC), Ivan Kostić (Paralimnu), Zoran Danoski (Novi Pazar), Ante Hrkač (Tuzla siti), Sava Petrov (Radnički Niš), Zarija Lambulić (Mladost GAT), Bogdan Milošević (Zvijezda 09).

MOZZART BET SUPERLIGA - PRVO KOLO

Petak

Voždovac - Novi Pazar 1:0 (1:0)

/Hajdin 43/

Subota

20.00: (2,25) Mladost Lučani (3,30) Spartak (3,25)

20.00: (2,20) Čukarički (3,30) TSC (3,40)

20.00: (10,0) Javor (5,10) Partizan (1,32)

Nedelja

20.00: (1,20) Crvena zvezda (6,75) Radnički Niš (14,0)

20.00: (2,00) Radnik (3,40) Mladost NS (3,90)

20.00: (1,90) Vojvodina (3,40) Napredak (4,30)

Ponedeljak

20.00: (2,40) Kolubara (3,25) Radnički Kragujevac (3,05)


tagovi

Đorđe GordićDragiša ŽunićMozzart Bet SuperligaMladost LučaniMilan Bojović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara