©FK Crvena zvezda
©FK Crvena zvezda

Moć transformacije koja uništava Zvezdine protivnike

Vreme čitanja: 3min | sub. 30.07.22. | 16:20

Zbog čega protivnici u Mozzart Bet Superligi ne mogu da pronađu način da zaustave ekipu Dejana Stankovića

Nije Crvena zvezda još uvek na maksimumu svoje snage. Imala je ekipa Dejana Stankovića i slabe trenutke od početka Mozzart Bet Superlige, poput starta utakmice protiv Radničkog iz Niša i sredine drugog poluvremena iz okršaja u Lučanima, ali maksimalan učinak nakon prva četiri kola, gol-razlika 17:1, i već osetna bodovna prednost u odnosu na Partizan, jasno pokazuju da u ovom trenutku aktuelni šampion nema dovoljno snažnu konkurenciju u borbi za prvo mesto.

Crvena zvezda je sve svoje mečeve dobila na osnovu čiste razlike u kvalitetu, koja se ne ogleda samo kroz prizmu odnosa snage startnih postava, već pre svega na dužinu klupe koju Stanković ima na raspolaganju. Upravo zbog tih stvari temperamentni strateg je insistirao na što širem igračkom kadru, angažovanju igrača različitog profila i ozbiljne brzine. Crvena zvezda je jednostavno u stanju da u svakom trenutku promeni ritam, napravi transformaciju igre i tima, dodatno stisne papučicu gasa i onda samelje uglavnom nemoćnog protivnika.

Izabrane vesti

Radnički iz Surdulice je sve do drugog gola crveno-belih u 64. minutu, uprkos inferiornosti na terenu, uspevao dobrom organziacijom i postavkom u defanzivi da povremeno usporava Zvezdinu igru i koliko-toliko zadrži aktivan rezultat. Ipak, Stanković je onda spoznao da mu je potrebna dodatna energija na terenu da bi definitivno slomio protivnika, napravio je prave izmene u pravom trenutku i na kraju stigao do najubedljivijeg slavlja u dosadašnjem toku sezone.

Umesto raspoloženog Aleksandra Pešića, kome fali još takmičarsog ritma, na teren je ušao raspucani Milan Pavkov, čije je prisustvo u kaznenom prostoru dodatno opteretilo protivničke defanzivce i otvorilo mogućnost ostalim veznim igračima da reaguju iz drugog plana Ubrzo nakon toga usledio je majstorski pogodak izuzetnog Kingsa Kangve.

Onda su usledili potezi kojima je Stanković definitivno slomio otpor protivnika. Osman Bukari, čiji je prvi korak neuhvatljiv za sve dosadašnje čuvare u Mozzart Bet Superligi, zamenio je mladog Stefana Mitrovića, dok su u poslednjih 15 minuta na terenu zaigrali i Nikola Stanković, Seku Sanogo i Ibrahim Mistafa. Pre toga su mrežu Surduličana pogađali Katai i Pavkov, a nakon toga i Kanga i Bukari.

©FK Crvena zvezda©FK Crvena zvezda

Stanković je doneo svežinu na desnom defanzivnom boku, Sanogo hladnokrvnost u manevru, a Mustafa dodatno ubrzanje u napadu za koje ni mnogo ozbiljnije odbrane od Radnikove ne bi imali rešenje, što se na najbolji način videlo u 82. minutu, iznuđenim jedanaestercom, koji je u pogodak pretvorio Kanga.

Transformacije u Zvezdinoj igri i brojna osveženja na ternu potpuno su razbila svaku koncepciju igre u defanzivi kada su u pitanju igrači Radnika. Suruduličani su morali malo da krenu napred, a to je situacija u kojoj se igrači poput Mustafe i Bukarija najbolje snalaze. Igrač koji je prošle sezone brojao pretrčane kilometre u francuskom prvenstvu, demonstrirao je svoje mogućnosti u 84. minutu, kada je posle odličnog duplog pasa sa Pavkovim prtosto protutnjao kroz četvoricu igrača Radnika, lagano prešao i Stefana Ranđelovića, a onda postavio konačan rezultat utakmice.

Mogućnosti koje u ofanzivi demonstrira krilo iz Gane na najbolji način opisuje koliko su zapravo teške i nezahvalne te slatke muke Dejana Stankovića prilikom izbora igrača za startnu postavu. Ipak, sa druge strane su i toliko značajne jer temperamentni stručnjak u svakom trenutku tokom meča može sa klupe da uvede igrača koji će mu praktično garantovati ostvarenje željenog rezultata i učinka na terenu.

Crvena zvezda se i dalje oslanja na lidere kao što su Katai, Ivanić i Kanga, ali je presudno to što po pitanju kreacije i realizacije napada više ne zavisi isključivo od njih, već su se pojavili neki drugi igrači koji su u stanju da preuzmu stvari u svoje ruke i istaknu se kao vođe ekipe na terenu. Sve to zapravo ogledalo kvaliteta ove ekipe koji je ozbiljno uvećan u odnosu na prošlu sezonu.

Jasno je da će se prave mogućnosti transformacije ovog tima videti tek u mečevima koji će uslediti na evrosceni, ali se čini da Crvena zvezda u ovom trenutku poseduje adekvatan potencijal i objektivne mogućnosti da i tu ostvari one prioritetne ciljeve. Slika će biti mnogo jasnija već nakon prvog meča sa Pjunikom (sreda, 20.45), iako je jermenski šampion ne bi smeo da bude tim koji će Zvezdin put do plej-ofa Lige šampiona učiniti neostvarivim.


tagovi

Dejan StankovićOsman BukariIbrahim Mustafa

Obaveštavaj me

FK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara