Federiko Kjeza (Reuters)
Federiko Kjeza (Reuters)

Monstrum se vratio da razmrda Juve i pošalje Vlahovića na čelo liste strelaca

Vreme čitanja: 3min | pon. 03.10.22. | 18:24

Federiko Kjeza posle devet meseci pauze ponovo trenira sa ekipom

"Federiko Kjeza je monstrum", otelo se Dušanu Vlahoviću sredinom prošle godine u razgovoru za Mozzart Sport. Tada je srpski golgeter oduševljavao u dresu Fiorentine dok su evropski velikani kovali planove kako da ga privole u svoje redove. Kjeza je tada tek okončao svoju premijernu sezonu u Juventusu. Bili su saigrači u Firenci i iako tada Vlahović još nije stasao u golgetera kakav je danas, iz prvog lica se uverio u sposobnosti hitronogog italijanskog krila.

A onda je zimus Stara dama odlučila da Vlahovića sa 81.600.000 evra učini najskupljim januarskim pojačanjem u istoriji italijanskog fudbala i spoji nekadašnje saigrače. Međutim, znali su Bjankoneri kada je Vlahović stigao da će proći meseci do trenutka kada će obojica istrčati na teren kao tandem. Kjeza je u januaru pokidao prednje ukrštene ligamente i završio sezonu.

Izabrane vesti

Suočio se Juventus na startu ove sezone sa nebrojeno problema... Na terenu i van njega. Razočaranja su se ponavljala od srede do subote. Porazi u Ligi šampiona, prosipanje bodova u Seriji A. Pitanje da li je Alegri pravi čovek za posao, da li je njegov fudbal bez jasne ideje unazadio potencijal Dušana Vlahovića. A onda u 24 sata malo lepih vesti za Bjankonere. Prvo ubedljiva pobeda protiv Bolonje, a danas detalj koji bi mogao da okrene sezonu Juventusa za 180 stepeni.

Posle maltene devet meseci, nakon 271 dana od najteže fudbalske povrede, Federiko Kjeza počeo je da trenira sa ostatkom tima u Kontinasi. I to je faktor koji bi u bliskoj budućnosti mogao da raspali igru i rezultate Juventusa. Dovedeni su letos Pol Pogba i Anhel Di Marija baš zbog nedostatka kreativnosti sa kojom se Juve suočavao tokom prošle sezone. Francuz još nije imao povratnički debi, Argentinac odigrao samo četiri prvenstvene utakmice zbog problema sa primicačem, a zatim i zbog crvenog kartona.

Kjeza će postepeno morati da se vraća u takmičarski ritam, ali svetlo na kraju tunela se ipak nazire. Jer je reč o fudbaleru koji kretnjom, brzinom, driblingom cepa protivničke odbrane... fudbaleru koji odvlači čuvare, pravi višak... a opet fudbaleru koji uvek može da počasti svoje golgetere pravim završnim pasom. Nedostaje to Dušanu Vlahoviću u Torinu... O, i te kako nedostaje.

Jeste Srbin sa pet pogodaka na deobi druge pozicije liste najboljih strelaca Serije A, međutim, tek dva je postigao iz igre. Jasan pokazatelj da je nekadašnjem fudbaleru Partizana neophodan paker Kjezinog kalibra. Ili zdrav Di Marija koji mu je i u prvom kolu namestio jedan od dva gola protiv Sasuola. Baš od tog prvog kola i sredine avgusta čekao je Vlahović na gol iz igre i sinoć glavom unovčio centaršut Vestona Mekenija. Za preostala tri gola može da zahvali isključivo - sebi. Jer takođe protiv Sasuola je iznudio, pa unovčio penal, a izveo je i dva vrhunska slobodnjaka protiv Rome i Specije. Uz više lopti, više gol šansi komotno je mogao da predvodi golgeterski karavan na Čizmi.

Odigrali su Dušan Vlahović i Federiko Kjeza u Fiorentini 35 zajedničkih utakmica i zanimljivo Italijan nije namestio Srbinu niti jedan pogodak. Ali u sezonama 2018/19 i 2019/20 je reprezentativac Srbije tak počinjao svoje putešestvije u Seriji A. Koliko je u međuvremenu napredovao, izlišno je potencirati.

"Neporecivo je da mu se u Juventusu baš i ne serviraju lopte na pravi način, ali uskoro će na raspolaganju imati još kvalitetnih fudbalera koji će moći da mu pomognu. Mislim pre svega na Kjezu koji daje mnogo brzine napadu. Tako će i Vlahović biti mirniji", predvideo je Darko Kovačević u razgovoru za italijansku Gazzetu.

Na treninge se vratio, sada se čeka istrčavanje na teren i karakterističan trk po desnom boku. Da ostavlja čuvare da mu gledaju pozadinu. Da pokaže zašto je u prvoj sezoni u Juventusu imao po osam golova i asistencija na 30 utakmica i tek nešto više od 2.200 minuta na terenu. Da pokaže zašto je prošlog leta bio jedna od ključnih figura Italije na putu do evropskog trona. I da učini da gol mašina kakav je Vlahović više nikada ne mora da čeka mesec i po dana na gol iz igre.


tagovi

Dušan VlahovićFederiko KjezaJuventus

Obaveštavaj me

Juventus

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara