Marselo Bijelsa (©AFP)
Marselo Bijelsa (©AFP)

Montevideo je Bijelsin Urugvaj video - i uživao (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | čet. 15.06.23. | 04:05

Sjajno izdanje Junajtedovog Fakunda Pelistrija na debiju novog selektora u prijateljskom meču sa Nikaragvom - 4:1

Nije Nikaragva rival po meri Urugvajcima u kakvom god sastavu da igraju, pa i bez nekoliko važnih igrača poput Ronalda Arauha, Fedea Valverdea, Darvina Nunjeza i Manuela Ugartea, ali poslužili su fudbaleri te centralnoameričke države za debi Marsela Bijelse na klupi Urusa. Konstantna dominacija, veliki broj šansi i lepi golovi za pobedu 4:1 bude optimizam u uspešnu saradnju argentinskog trenera i dvostrukih svetskih prvaka, mada sigurno je da će perfekcionista kakav je Bijelsa imati šta da zameri svojim igračima zbog primljenog gola u nadoknadi.

Zaspali su reprezentativci domaće selekcije kod centaršuta iz prekida, što su gosti iskoristili da jedan od retkih izleta pred protivnički gol pretvore u počasni pogodak. Piše se Luisu Koronelu kao njegov prvenac u nacionalnom timu.

Izabrane vesti

Pitanje pobednika bilo je rešeno već u prvom poluvremenu, tokom kog je Urugvaj stekao dva gola prednosti, a imao i priliku da pogodi iz penala. Neprecizan sa bele tačke u 28. minutu bio je Matijas Arezo, ali je 20-godišnji napadač Granade na pozajmici u Penjarolu pogodio 20 minuta ranije, na lepo spuštenu loptu Fakunda Pelistrija.

Krilo Mančester Junajteda bilo je zaslužno i za drugi pogodak svoje selekcije. Sjajno je istrčao kontranapad, kojem je i sam doprineo, a onda nesebično proigrao Rodriga Zalazara, koji se u finišu meča snažnim udarcem sa distance po drugi put upisao u strelce. U međuvremenu je pogodio i Brajan Rodrigez, ali pohvale u toj situaciji prvenstveno idu vezisti Midtjilanda Emilijanu Martinezu za prodor kroz protivničku odbranu.

Odličnom partijom u ovom meču Fakundo Pelistri je sigurno privukao pažnju Erika ten Haga, pa ostaje da vidimo hoće li mu Holanđanin u narednoj sezoni ukazati veće poverenje nego što je prethodnih 10 nastupa, od kojih je većinu ostvario ulascima s klupe. Novu priliku za dokazivanje pred početak priprema engleskog kluba 21-godišnji napadač imaće 21. juna protiv Kube.

Inače, uvertira utakmici u Montevideu bio je defile urugvajskih reprezentativaca do 20 godina, koji su pre nekoliko dana pobedom nad Italijom u finalu (1:0) postali svetski prvaci za svoj uzrast. Čak sedmorica igrača iz tog tima našli su se na prvom Bijelsinom spisku i neki od njih mogli bi da zaigraju protiv Kube.

Stručnjak iz Rozarija svojevremeno je imao sličnu situaciju kada je predvodio Čile. Tada je uoči njegovog dolaska na klupu A selekcije te zemlje ekipa igrača do 20 godina postala treća na svetu, a iz tog tima Bijelsa je "bacio u vatru" Artura Vidala, Aleksisa Sančeza, Garija Medela i Maurisija Islu.

Videćemo hoće li na novom zadatku uspeti da nađe naslednike Luisa Suareza, Dijega Forlana, Dijega Godina... Urugvaj je na Mundijalu u Kataru podbacio, pošto u konkurenciji Portugalije, Južne Koreje i Gane nije uspeo da prođe grupnu fazu. Od Bijelse se očekuje prvo zapažen rezultat na Kopa Amerika 2024, a potom i na Svetskom prvenstvu u SAD, Kanadi i Meksiku 2026.


PRIJATELJSKA UTAKMICA

Urugvaj - Nikaragva 4:1 (2:0)

/Arezo 8, Zalazar 37, 82, Rodrigez 56 - Koronel 90+2/


tagovi

Marselo Bijelsareprezentacija UrugvajaJužna AmerikaPrijateljske utakmice

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara