Oleksandr Zinčenko (©Reuters)
Oleksandr Zinčenko (©Reuters)

More suza i motiva, Škoti uče ukrajinsku himnu

Vreme čitanja: 3min | sre. 01.06.22. | 13:11

Večeras u Glazgovu na programu polufinalni duel baraža za odlazak na Svetsko prvenstvo

Okolnosti koje prate poslednje polufinale evropskog baraža za odlazak na Svetsko prvenstvo u Kataru između Škotske i Ukrajine dobro su vam poznate, i to oba rivala stavlja u specifičan položaj.

Naravno, to se posebno odnosi na goste koji ma koliko da su se trudili da se fokusiraju na fudbal tokom priprema u Sloveniji, u mislima su bili sa svojim sunarodnicima u ratu zahvaćenoj domovini. Zato je glavno pitanje njihova mentalna snaga. Dobro, pitanje je i koliko su fizički na željenom nivou, dok taktiku i uigranost već imaju u nogama. Međutim, sve bi mogli da nadoknade enormnom motivacijom da se po svaku cenu domognu završnog duela sa Velsom i koliko-toliko obraduju naciju.

Izabrane vesti

Govorio je baš o tome Oleksandr Zinčenko, i briznuo u plač uoči ključnog okršaja plej-ofa sa Škotskom, obećavši da će pobedom podariti ukrajinskom narodu "neverovatne emocije".


"Svaki Ukrajinac želi jedno, da zaustavi ovaj rat. Razgovarao sam sa ljudima iz različitih zemalja, širom sveta i razgovarao sam sa nekim ukrajinskim klincima koji jednostavno ne razumeju šta se dešava u Ukrajini. Oni samo žele da se rat zaustavi. Kada je fudbal u pitanju, tim, imamo svoj san. Želimo da idemo na Svetsko prvenstvo, želimo da pružimo neverovatne emocije Ukrajincima jer oni to u ovom trenutku zaista zaslužuju", rekao je u emotivnom tonu vezista Mančester Sitija.

20.45: (2,45) Škotska (3,05) Ukrajina (3,45)

Zinčenko (25) je umeo da pokazuje emocije na terenu i van njega od početka rata i, sedeći u Hempden parku sa svojim trenerom Oleksandrom Petrakovom, "slomio" se odgovarajući na pitanja ukrajinskih novinara. Pohvalio je dobrodošlicu od strane škotskog tima i osoblja, kao i planove za distribuciju pesama lokalnim navijačima kako bi se pridružili u pevanju ukrajinske himne.

Momak koji je sa Sitijem nedavno osvojio titulu u Premijer ligi imao je i jednu nesportsku poruku.


"Želeo bih da da kažem da mnoge zemlje to možda ne razumeju. Danas je to Ukrajina, ali sutra možete da budete vi. Zato moramo biti jedinstveni i potpuno pobediti agresiju. Siguran sam da će nas cela Ukrajina gledati. Osetićemo podršku", poručio je Zinčenko.

-------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

--------------------

Škoti su takođe naoštreni da se posle preduge 24 godine nađu na smotri najboljih svetskih selekcija. Kvalifikacije su odradili iznad svih očekivanja, jedino je Danska pokazala više, a iskustvo sa prethodnog Eura jedino može da im koristi u nastojanju da greške svedu na minimum.

Striktno fudbalski gledano, Ukrajina ima kvalitetnije pojedince. Međutim, okosnicu tima čine momci iz domaćih klubova koji mesecima unazad nisu videli loptu, niti su imali želju za njom, a povrh svega vođa ekipe Andrij Jarmolenko imao je epizodnu ulogu u Vest Hemu.

Što se Škotske tiče, nema tu znalaca svetske klase, ali su fanatično borbeni i uporni i to im donosi rezultate, a imaće i gromoglasnu podršku pedeset i kusur hiljada fanatičnih, ali izuzetno korektnih navijača i to je olakšavajuća okolnost za Ukrajince.

Škotska dugo nedostaje velikom turniru u njegovoj završnoj fazi. Poslednji put je bila na finalnom turniru 1998. godine, pa je jasno da joj je mnogo stalo. Uz to, u finale je prošao Vels, sa kojim su Škoti relativno uspešni. Pobednik finala potom ide na Mundijal u grupu u kojoj će ga čekati Engleska, Iran i SAD.


---------------

Svaki dan igrač s najvećom pogođenom kvotom ide u Katar! Konkurencija je ogromna, ali u Mozzart avionu ima još dovoljno mesta.

---------------

Škotsku predvodi trener Stiv Klark, a njegovi puleni pokazali su odličnu formu u nekoliko navrata. Škoti su dobili poslednjih šest duela, uključujući i okršaj sa Danskom, sa kojeg nisu primili nijedan gol.

Ukrajinci se nisu pojavili na završnom turniru od 2006. godine, poslednji put kada su ih Italijani pobedili. Kao zemlja, izabranici trenera Oleksandera Petrakova će se po treći put susresti sa Škotskom, a do sada oba tima imaju izbalansiran bilans od po jednu pobedu na svakoj strani.


POLUFINALE BARAŽA ZA ODLAZAK NA SVETSKO PRVENSTVO


Sreda


20.45: (2,45) Škotska (3,05) Ukrajina (3,45)

*** kvote su podložne promenama



tagovi

kvalifikacije za svetsko prvenstvobaraž za spFudbalska reprezentacija Škotskereprezentacija škotskereprezentacija Ukrajine

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara