(AFP)
(AFP)

Možda je Salah princ Egipta, ali je Mane kralj Afrike: Senegal šampion prvi put u istoriji (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | ned. 06.02.22. | 22:57

Čelični živci alfe i omege Senegala - promašio penal u sedmom minutu, pa izveo poslednji, za pobedu u penal seriji

Prvi put u istoriji Senegal je šampion Afrike! Imao je Egipat piramide ispred svog gola u vidu golmana Gabaskog, igrao je na novu, treću penal seriju u nokaut fazi Afričkog kupa nacija. Kada je do nje došao, verovatnoća je bila na njegovoj strani, ali se finale završilo sa suznim očima Mohameda Salaha koji nije stigao da izvede peti penal za Egipat, odnosno sa erupcijom euforije Sadija Manea koji je realizovao odlučujući jedanaesterac - 4:2 (0:0)

A Epilog je lako mogao biti drugačiji, jer je posle samo sedam minuta igre Gabaski sprečio Manea da donese prednost Senegalu, upravo sa bele tačke. Samim tim, krilni napadač se suočavao sa ogromnim pritiskom kada je trebalo da baci čitavu naciju u trans, ali je pokazao da ima čelične živce... Promenio je stranu u odnosu na penal sa početka utakmice, golman ga je ponovo pročitao, ali je udarac bio hirurški precizan.

Izabrane vesti

Ako ćemo na osnovu sveopšteg utiska, premda je Egipat imao znatno teže protivnike do finala, Sengal je zaslužio trofej. Možda bi previše da ga je Egipat prigrlio i osmi put, bez pobede u osnovnih 90 minuta u nokaut fazi i sa samo četiri postignuta gola, ne računajući naravno penal serije.

Pritisak nije bio samo na Maneu, već na čitavoj selekciji Lavova koja je imala u glavi poraz u finalu od Alžira iz prošlog izdanja Kupa nacija. I pobedili su, probili su led i oslobodili se lanaca selekcije koja večito ima jedan od moćnijih timova, a nikako ne uspeva da podigne pehar.

Mane je postao prvi fudbaler još od 2012. godine i Didijea Drogbe koji je u promašio i pogodio sa bele tačke u istom finalu Kupa nacija. Samo što je Drogbina Obala Slonovače pre deset godina poražena od Zambije, a Mane dobio oreol pobenika i državne legedne.

Posle nepuna četiri minuta igre, školski primer penala za Senegal. Sisa je u kaznenom prostoru oborio Abedelmonem, a lopta je po logici stvari otišla u ruke Manea, iako je na prethodna dva Kupa nacija promašivao penale. I tu je Mohamed Salah iskoristio činjenicu da igra protiv klupskog kolege kojeg poznaje u dušu. Najbolji igrač Egipta je šaputao svom golmanu gde bi Mane mogao da mu šutira, a da bi se Mane umešao, pokazavši Gabaskom da će mu šutirati i njegov levi ugao. Međutim, čuvar mreže Faraona se nije dao prevariti, bacio se u suprotnu, desnu stranu i sjajno zaustavio krilo Liverpula.

Kako je ostao u poziciji da ne mora da juri rezultat, Egipat je nastavio sa defanzivnim pristupom koji mu je bio svojstven od starta kontinentalne smotre (samo četiri gola na sedam utakmica), u napadu se oslanjajući isključivo na ono što izmisli Salah. Princ Egipta je prvi put ugrozio Eduara Mendija u 28. minutu, da bi mu golman Čelsija 15 minuta kasnije odbranio još jedan lukav udarac. Senegal je za to vreme bio znatno raznovrsniji i pretio je iz više oružja. Najkonkretniji su bili Sar i Dijediju, ali je Gabaski sve neutralisao.

Zadržao je golman Egipta vrhunsku koncentraciju i u drugom poluvremenu u čijim je uvodnim minutima zaustavljao Mendija i Kujatea. Potom je rezervista Marvan Hamdi u 75. minutu, dobio preciznu loptu od Trezegea na čelo, ali umesto da je zakuca u mrežu, poslao ju je bar tri metra do gola Mendija.

Oba čuvara mreže imala su posla i u produžecima. Gabaski je u 92. i 100. minutu sprečio dva čista gola Bambe Dijenga - o njegovoj večerašnjoj predstavi najbolje govori i nagrada za igrača utakmice koju bi bez razmišljanja menjao za trofej. I ponovo je Mohaed Abu Gabal (Gabaski) uspeo da skine jedanaesterac - zaustavio je Bunu Sara u trećoj seriji i tako nadomestio promašaj Abdelmonema iz druge. Bio mu je to peti jedanaesterac koji je odbranio na ovogdoišnjem kupu nacija, a setimo se da je među stative od starta takmičenja stao isključivo zbog povrede prvog čuvara mreže Mohameda el Šenavija.

Bio je viđen kao heroj faraona, nakon što je Hamdi izjednačio na 2:2 posle treće serije, ali je u četvrtoj na pogodak Dijenga, Lašin odgovorio promašajem. Tada je Mane krenuo ka lopti, a ostatak znate...

Egipat će imati priliku da se osveti Senegalcima već u martu kada se dve najbolje afričke reprezentacije budu sastale u baražu za plasman na Svetsko prvenstvo! Ali za sada Mohamed Salah jeste princ Egipta, ali je Sadio Mane kralj Afrike!


tagovi

reprezentacija SenegalaSenegalEgipatreprezentacija EgiptaMohamed SalahSadio Mane

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara