(Reuters)
(Reuters)

Možda su sami sebi najveći klub u galaksiji, ali na ovoj planeti je to Real Madrid (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 08.02.23. | 22:12

Kraljevski klub u finalu za svetsku titulu

Egipatski Al Ahli je najtrofejniji, najpopularniji, najbogatiji i na kraju najveći klub Afrike. Šampion kontinenta su bili čak 10 puta, imaju navijačku bazu od oko 25.000.000 ljufi i godišnji budžet od oko 35.000.000 evra. Ali prvak sveta nisu bili nikad. I načekaće se do neke sledeće prilike jer su ovu propustili…

Navijači Al Ahlija vole da kažu za svoj klub da je najveći u galaksiji ali problem je što su danas naišli na najveći na svetu. U polufinalu Svetskog prvenstva za klubove koje se igra u Maroku, prvak Evrope je teže nego što se očekivalo savladao šampiona Afrike sa 4:1 i obezbedio mesto u finalu gde ga čeka saudijski Al Hilal koji je juče iznenadio brazilski Flamengo. Madriđani će se u subotu boriti za svoju osmu titulu prvaka planete.

Izabrane vesti

Iako je Rabat u kojem se igralo mnogo bliži Španiji nego Egiptu, više navijača i bučniju podršku je imao Al Ahli. Uprkos tom što je i dobar deo Marokanaca bio uz Real protiv “arapske braće”. Mogao je Real ranije i mnogo lakše da reši pitanje pobednika ali je na kraju sebe uveo u dramatičnu završnicu i strepeo.

Karlo Anćeloti nije mogao da računa na usluge nekih od najvećih zvezda poput Karima Benzeme i Tiba Kurtoe pa je šansu na golu dao mladom ukrajincu Lunjinu, a špic se je popunjen prkeomandom Valverdea u nešto ofanzivniju ulogu. Zbog povreda Militaa, Mendija i prehlade Karvahala, Kamavinga je opet morao prisilno na poziciju levog beka i nije se proslavio. U odnosu na tim koji je prethodnog vikenda razočarao protiv Maljorke, ispali su iz startnih 11 Sebaljos i povređeni Asensio, ali su se zato vratili odmorni Kros i Modrić.

Real je bolje otvorio meč ali prvu pravu priliku je imao Al Ahli. Pokazao je Lunjin u 18. minutu da zaslužuje mesto u Realu. Real je skoro pola sata čekao na prave prilike, a onda je Vinisijus promašio zicer, da bi par minut kasnije Rodrigo pogodio stativu. Lunjin je na drugoj strani još jednom spasao Real koji je krvario po levom boku gde je Kamavinga bio u problemima. Kada je izgledalo da će se poluvreme završiti bez golova, Vinisijus je iskoristio poklon Metvalija, izašao sam na golmana i bocnuo loptu preko njega za vođstvo.

Tek što je počeo drugi deo igre, Federiko Valverde je duplirao vođstvo Reala. Golman je odbranio zicer Rodrigu ali je Fede natrčao na odbijenu loiptu i otpadak spakovao u mrežu. Tada je delovalo da je Real “ubio” utakmicu, ali…

Al Ahli se nije predavao, namirisao je Kamavingu koji se muči u defanzivi i uglavnom napadao po toj strani i pravio probleme. Upravo je Kamavinga u 64. minutu skrivio penal koji je Malulu pretvorio u gol i opet otvorio utakmicu.

Nekoliko minuta kasnije je opet Kamavinga ispao, a Afša je promašio stopostotonu šansu za 2:2. Bili su to minuti u kojima je Real patio. Ubrzo je oštećen za čist penal posle prekršaja nad Vinisijusom, a potom je Lunjin posle kornera skinuo još jedan zicer Egipćanima. U 84. minutu je Vinisijus ipak iznudio penal ali je golman Al Ahlija odbranio udarac Luke Modrića sa 11 metara i drama se nastavila.

Kada je Al Ahli krenuo na sve ili ništa, Real je postigao još dva gola u nadoknadi. Prvo Rodrigo nakon majstorske asistencije Sebaljosa petom, a onda i mladi rezervista Serhio Aribas koji je posle samo desetak sekundi na terenu postigao prvenac u dresu Reala.

Al Hali je pružio dostoijan otpor, rezultat je na kraju previsok ali to je lekcija kada se igra protiv Real Madrida. Proletos su je u Ligi šampiona naučili i mnogo jači timovi od Al Ahlija.



tagovi

Vinisijus ŽuniorRodrigo GoesFederiko Valverde

Obaveštavaj me

Real Madrid

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara