Bernardo Silva (Reuters)
Bernardo Silva (Reuters)

Može da ga rani i tim iz zone ispadanja: Siti ne liči na šampiona, ali je bliži vrhu (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | ned. 10.12.23. | 17:02

Luton namučio Građane i vodio na poluvremenu sa 1:0, ali nije imao snage da zaustavi Gvardiolinu četu

Posle serije remija u derbi utakmicama sa Čelsijem, Liverpulom i Totenhemom i poraza od Aston Vile, udaljio se Mančester Siti značajno od svoje zone komfora i liderske pozicije Premijer lige. Mnogi su predvideli da bi mančesterska mašina Pepa Gvardiole mogla da prodiše protiv Lutona i na gostovanju "nagrdi" tim iz zone ispadanja, ali branilaca titule bio je daleko od ubedljivog na Kenilvort Roudu. Trenutno Siti deluje kao tim kojeg gotovo svaki premijerligaš može da rani, možda ne da mu uzme bodove, ali da mu napravi probleme - svkakao. Videćemo, da li i Crvena zvezda u Beogradu kroz tri dana u meču bez takmičarskog značaja.

Luton je na svom terenu namučio Građane, vodio na poluvremenu sa 1:0, ali nije imao dovoljno snage, a ni koncentracije da pomrsi račune Gvardiolinoj četi - 1:2. Možda trenutno ne liči na šampionski tim, na ekipu koja je proletos pokorila Evropu i domogla se triple krune, ali Mančester Siti je bliži vrhu tabele no što je bio uoči 16. kola. Uz poraz Arsenala koji je na Vila Parku izgubio prvo mesto, mančesterski klub trenutno zaostaje četiri boda za novim liderom Liverpulom. Pozitivnija slika za oči španskog stručnjaka i njegovih pulena nego pre samo dva dana kada su za prvom pozicijom kaskali šest bodova.

Izabrane vesti

Prvi put još od novembra 2019. godine Građani su dozvolili sebi da prvi prime gol na tri uzastopne utakmice. Činjenica, nisu rivali do danas bili nimalo naivni (Totenhem i Aston Vila), ali baš te takmičarske 2019/20 kada je ovako štucao, titula mu je izmakla iz ruku. Od tada je velikan sa Etihada vezao tri šampionska naslova, a do četvrtog uzastopnog će teško uz neubedljiv govor tela kakav ga krasi prethodnih nedelja.

Nadigrao je Siti Luton, ali to se i očekivalo. Ono što je retko ko mogao da pretpostavi jeste da će klub koji nikada ranije nije igrao Premijer ligu i koji iz prvih 15. prvenstvenih mečeva ima svega devet bodova, odoleti Građanima tokom prvih 45. minuta, kao i da će ih šokirati iz kontre tik pred odlazak na 15-minutnu pauzu. Utakmica u okolini Londona, verovatno bi dobila potpuno drugačiji smer da golman domaćih Kaminski nije umešnim intervencijama zaustavljao Rodrija u 19. i Fodena u 27. minutu.

Siti je, logično, dominirao u posedu, stvorenim prilikama, pokušavao da guši Šeširdžije u njihovoj trećini, ali su se domaćini otrgli i servirali mančesterskom timu šok u nadoknadi prvog dela. Razigrani Ros Barkli u režimu iz najbolji dana, otvorio je kontru, koju je posle centrašuta Androsa Tauzenda, glavom zapečatio Adebajo.

Preiskusna i prekvalitetna je Siti ekipa da bi dozvolio sebi da ga tako rano uhvati panika, pa i kada je napad bio oslabnjen neigranjem Erlinga Halanda. Otuda, bili su Gvardiolini momci uporni, nisu odstupali od ustaljene taktike i već po isteku sat vremena igre režirali su Blickrig za preokret. Prvo hirurški precizan udarac Silve, nakon toga i egzekucija Džeka Griliša... Međutim, ne i naglašena težnja da se trijumf zapečati trećim golom.

A sigurno nije bilo prijatno Građanima ni kada je, tek što su preokrenuli Ros Barkli izvozao dvojicu čuvara, pre nego što je, ipak, neprecizno šutirao. Kao ni kada je Luton u poslednjim minutima meča, centaršutevima iz igre i prekida, tražio izjednačujući gol.

PREMIJER LIGA – 16. KOLO

Subota

Kristal Palas - Liverpul 1:2 (0:0)

/Mateta 57pen - Salah 76, Eliot 90+1/

Brajton - Barnli 1:1(0:1)

/Adingra 77 - Odober 45/

Mančester Junajted - Bornmut 0:3 (0:1)

/Solanke 5, Biling 68, Senesi 73/

Šefild Junajted - Brentford 1:0 (1:0)

/Mekejt 45+1/

Vulverhempton - Notingem Forest 1:1 (1:1)

/Kunja 32 - Tofolo 14/

Aston Vila - Arsenal 1:0 (1:0)

/Mekgin 7/

Nedelja

Everton - Čelsi 2:0 (0:0)

/Dukure 54/

Fulam - Vest Hem 5:0 (3:0)

/Himenez 22, Vilijan 31, Aderabijojo 40, Vilson 60/

Luton . Mančester Siti 1:2 (1:0)

/Adebajo 45+2 - Silva 62, Griliš 65/

17.30: (2,25) Totenhem (3,60) Njukasl (3,25)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Mančester SitiLuton TaunBernardo SilvaDžek Griliš

Obaveštavaj me

Man. Siti

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara