Džordan Henderson (©Reuters)
Džordan Henderson (©Reuters)

Može li da se živi u Arabiji? Henderson pobegao u Amsterdam, Džerard se “izvinio” novim ugovorom

Vreme čitanja: 3min | čet. 18.01.24. | 17:21

Promene u Al Etifaku

Džordan Henderson je pobegao, a međ novokomponovanim fudbalskim radnicima Saudijske Arabije zavladala je panika. Oni su uvek želeli samo najbolje. Želeli su, dakle, one iz Premijer lige. A, jedan im je već pobegao.

Nekadašnji kapiten Liverpula je posle samo nekoliko meseci u Saudijskoj Arabiji shvatio da ipak nije za taj život. Henderson je prošlog leta otišao u Al Etifak u transferu teškom 14.000.000 evra s tim da je on sam trebalo da zaradi mnogo više. Oko 20.000.000 po godini. Neto. Međutim, ubrzo je shvatio da nije sve u novcu.

Izabrane vesti

Momak koji je važio za oličenje profesionalizma nije mogao da prihvatio da igra pred 7.800 ljudi na stadionu kapaciteta 35.000 mesta. Prema navodima ostrvskih medija nerviralo ga je i to što u Saudijskoj Arabiji mnoge propratne stvari, koje se u Engleskoj podrazumevaju, jednostavno ne funkcionišu. Teretane recimo, ne mogu da se porede sa onima u Premijer ligi. Nerviralo ga je još mnogo toga. Vrućine su mu smetale. Porodica nije bila oduševljena Damamom, pa je živela u značajno liberalnijem Bahreinu, kolima otprilike sat vremena udaljenoj zemlji.

Saudijce su se uplašili mogućnosti da Hendersonov beg ne utiče negativno na druge fudbalske asove pa da oni samo odmahnu rukom kada stigne poziv sa Bliskog istoka. Rekosmo već, Saudijci hoće najbolje.

Možda baš zbog toga i brza reakcija Al Etifaka. Trener Stiven Džerard navodno je prihvatio da potpiše novi, dvogodišnji ugovor! Iako mu je ekipa tek osma na tabeli. Iako je bez pobede na devet utakmica u svim takmičenja. Iako je na tih devet postigao samo tri gola.

Uprkos svemu tome, Džerard je, kako javlja Atletik, dobio ugovor do 2027. godine. Mada ne možemo da se otmemo utisku da je sve to “kontrola štete” posle Hendersonovog bega u Amsterdam. Danas je sleteo i treba samo da potpiše za Ajaks. Čak i ovakav kakav je danas, a skoro nije bio gori, ipak je Evropa.

Džerard ostaje da se bori. Pored njega Žoržinjo Vajnaldum, Demaraj Grej, Džek Hendri, Musa Dembele… Krenuli su sa šest pobeda i jednom porazom, ali sve se u međuvremenu okrenulo. Henderson je pobegao, mada će to platiti milionima, jer nije istrajao na trogodišnjem ugovoru koji je potpisao. Da je izdržao barem dve godine bio bi oslobođen poreza. Britanski Telegraf je čal pisao i da Henderson nije dobio ni centa od 350.000 dolara nedeljno koliko mu je obećano, baš zato što je čuvao taj novac da plati porez, ako već reši da ide. Jer sad kad je rešio - 20 odsto na ime poreza Saudijcima, plus još 47 Britancima

Hedersonu svakako više nije bilo ni važno, samo je hteo nazad. Ajaks mu nudi 18 meseci ugovora plus opciju na dodatnu sezonu. Ni izbliza toliko para. Nebitno, samo da ide. I nije on jedini. Džerardov pomoćnik Jan Foster je otišao još pre i to kako bi preuzeo klupu u Plimut Argajlu.

Al Etifak narednu utakmicu igra 15. februara protiv Al Halidžom. Ko zna kako će do tada ekipa izgledati.


tagovi

Džordan HendersonSaudijska ArabijaSaudijska Arabija 1Stiven DžerardZimski prelazni rok 2024Al Itifak

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara