©Mozzart Sport, Aleksandar Gligorić
©Mozzart Sport, Aleksandar Gligorić

Mućaaaćooos! Sva finala koja su izgubili, sve godine koje su proplakali… Gotovo je (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | čet. 08.12.22. | 19:40

Argentinci napravili još jednu fenomenalnu žurku u Kataru

(Od izveštača Mozzart Sporta iz Katara)

Teško je pretpostavii na šta bi ovaj Mundijal u Kataru ličio bez Argentinaca, Marokanaca i Meksikanaca, ali na svetsko prvenstvo u fudbalu - definitivno ne bi. Pokušaj sa navijačima iz Indije, Pakistana, Bangladeša je prošao neslavno i naišao na podsmeh, pa ih je sada drastično manje nego na početku prvenstva kada je trebalo popunjavati tribine na četiri utakmice dnevno.

Izabrane vesti

Za prvenstvo i sam Katar je sjajno što su u igri i dalje reprezentacije Argentine i Maroka, jer njihovi navijači su spasili Mundijal. Pogotovo ovi prvi kojih je trenutno u Dohi oko 50.000, smešetenih od luskuznih hotela do kamp kućica u pustinji. Retke su situacije da se okrenete a da ne vidite nekog u nečemu plao-belom. A imaju i lep običaj da se dan pred utakmicu zagreju.

Tako je bilo uoči prethodnih mečeva, tako je bilo i danas uoči četvrtfinalnog okršaja protiv Holandije. Organizuju se preko društvenih mreža, starih i novih poznanstava i svi znaju kada i gde treba da se pojave. Večeras su za mesto žurke izabrali stari grad Suk Vakif u centru Dohe i napravili galamu kakva do sada nije viđena na omiljenom mestu navijača iz svih krajeva sveta.

©Mozzart Sport, Aleksandar Gligorić©Mozzart Sport, Aleksandar Gligorić

Prvi put od početka prvenstva, Suk Vakif je postao neprohodan. Ni desno, ni levo. Ni gore, ni dole. Stani tu gde si u masi. Duša na dušu, telo uz telo, ruke gore i pevaj. Bilo je nekoliko situacija u kojima je delovalo da bi moglo da se završi i opasno kada su svi skakali i kada su ljudi ostali priklješteni uz ograde ali su Argentinci očigledno navikli na takve situacije i znaju kako da se poput mačaka izvuku iz njih.

Dobrih sat vremena pesma nije utihnula, znoj je štipao za oči ali nikome to ne smeta. Ali ima jedan momenat kada potpuno polude...

Mućaaaćooos“, glavna je reč refrena nove nezvanične himne argentinskih navijača. Pesma je zarazna. Makar kada čujete kako je oni pevaju i kako to zvuči. Govori o zemlji Dijega i Lionela, zemlji poginulih mladića sa Malvina koji nikad neće biti zaboravljeni.

„Ne mogu ti objasniti, nećeš razumeti,

sva finala koja smo izgubili,

sve godine koje smo proplakali“.

Ali dalje pevaju da je sa tim vremenima gotovo od finala na Marakani protiv „brazuka“ kada se „tata vratio“.

„Mućaćosi“ kojima se peva su argentinski reprezentativci kojima navijači poručuju da žele „terseru“ i da žele da postanu prvaci sveta. Završava se porukom da sa nebesa sve gleda veliki Dijego, njegov otac Don Dijego i njegova majka Tota i da svi zajedno nebeskom rukom vode Lionela dole na terenu.

ARGENTINA OSVAJA SP - KVOTA 7,00

Melodija je iz pesme grupe „Moska“ („Muva“ u prevodu) a tekst je napisao običan navijač. Onda je grupa prihvatila pomenuti tekst i snimila pesmu i tako je pre nekoliko meseci nastao hit koji slavi prošlogodišnji trijumf na Marakani protiv Brazila, a istovremeno najavljuje Mundijal u Kataru. Naravno da Sbrin odmah po glavi premotava i upoređuje. I onda se setite blamova od pesama koji su snimljeni pred odlazak Srbije u Katar...

„Mućaćos“ ide bukvalno na svaki 10 do 15 minuta ali tu je još gomila drugih pesama koje Argentinci imaju u bogatom navijačkom repertoaru. Naravno i stari hit da je „Maradona veći od Pelea“ ali čini se da su ga večeras pevali manje nego ikad, valjda svesni i situacije da je slavni Brazilac u borbi za život. Ali zato imena Leo i Dijego dominiraju u drugom pesmama.

©Mozzart Sport, Aleksandar Gligorić©Mozzart Sport, Aleksandar Gligorić

Onaj mit da Mesi nikada neće biti popularan kao Maradona među Argentincima, ne stoji. Makar polovina će vam reći da ih voli podjednako obojicu. A ako baš moraju da izaberu, čini se da je nerešeno. Čudno je što možete videti starijeg čoveka više voli Lea, mlađeg da glasa za Maradonu.

I zanima ih naprimer za koga Srbi navijaju dalje. Samo se nadaju da nismo za Engleze... U njihovim glavama je već iscrtana bajka kako izbacuju Holandiju, potom velikog rivala Brazil i onda na kraju omražene Engleze. „Pecho frio“. Tako će vam Argentinac reći za Engleze. Grudi hladne... Veruju da će Leo Mesi biti taj koji će baš rotiv Engleza u finalu staviti krunu kao Dijego pre 36 godina u Meksiku.


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara