Kai Haverc posle gola Kristal Palasu (©reuters)
Kai Haverc posle gola Kristal Palasu (©reuters)

Mudrik ogrnut ukrajinskom zastavom video Havercov trzaj i Čelsijevo buđenje

Vreme čitanja: 4min | ned. 15.01.23. | 16:58

Veliki posao je pred Grejemom Poterom, prvi trijumf posle skoro tri nedelje

Daleko od toga da je kriza prošla, ali bar Čelsi više nije u slobodnom padu.

Minimalac u malom derbiju Londona sa Kristal Palasom iz lože Stamford Bridža pratio je novopečeni Plavac od 100.000.000 evra Mihajlo Mudrik. Ogrnut u zastavu Ukrajine, talentovani krilni napadač izašao je tokom poluvremena na centar igrališta kako bi pozdravio pune tribine, a zatim otišao na mesto gde je do pre samo nekoliko meseci sedeo Roman Abramovič...

Izabrane vesti

Imao je Mudrik šta i da vidi. Uzbudljivu, tesnu i do poslednjeg zvižduka Pitera Benksa neizvesnu utakmicu u kojoj je trzaj Kaija Haverca probudio Čelsi i doneo mu tri važna boda. Važna, jer je šampion Evrope iz 2021. godine tek danas ostvario prvi trijumf u 2023. godini, posle remija sa Notingem Forestom i porazima o Mančester Sitija u ligi i FA kupu, te Fulama pre samo tri dana.

Mihajlo Mudrik (©Reuters) Mihajlo Mudrik (©Reuters)

Mnogo je posla pred Grejemom Poterom. Nije Čelsi oduševio danas, niti je odigrao posebno kvalitetnu utakmicu. Štaviše, posle Havercovog gola se uglavnom branio, što je sušta suprotnost onoga čemu je ova ekipa težila u neko srećnije vreme... Na kraju se nekako domaćin odbranio, ali je potpuno jasno da mnogo toga ne štima u ovom timu. Pre svega veliko je pitanje da li je trener rodom iz Solihala kadar da uopšte iznese tranziciju (zasad) vrednu skoro pola milijarde evra, ali pošto ima otvorenu podršku američkog milijardera Toda Bolija i njegovih ljudi od poverenja, ostaje da se vidi dokle može Čelsi sa Poterom.

Prvi konkretni potezi već su vidljivi. Delom zbog potrebe da se promeni taktika, opet mnogo više i zbog toga što su čak desetorica prvotimaca van stroja... Umesto sa trojicom štopera pozadi, Poter je danas krenuo u sistemu 4-3-3, doduše sa klupskom decom Trevom Čalobom i Luisom Holom na bokovima. Umesto Kalidua Kulibalija u startnu postavu skočio je Benoa Badijašil zajedno sa nezamenjivim Tijagom Silvom. Ostaje da se vidi da li ovo znači da je Senegalac postao višak ili je ovo samo trenutna odluka.

Uz Žoržinja vezni red činili su još Konor Galager i Kerni Čukvuemeka koji dobija minute na kašičicu, ali sve više pokazuje da zaslužuje veće poverenje trenera. Isto je dobio ovog nedeljnog popodneva i za sat vremena na terenu uradio solidan posao. Uz strelca pobedničkog gola Haverca napred su bili još Hakim Zijeh i Mejson Maunt koji je kao prinudno rešenje otišao levo, pošto je Žoao Feliks pauzirao zbog crvenog kartona, a pre svega Kristijan Pulišić i dalje nije u stanju da pomogne zbog povrede kolena. Doduše, to će mesto biti rezervisano za najnovije pojačanje iz Šahtjora...

Čelsiju i dalje nedostaje ono najbitnije – golovi. Haverc je uspeo da prekine golgeterski post koji je trajao skoro 380 minuta, ali teško da Poter može da se osloni samo na povremene golove nemačkog reprezentativca. Ne, ako želi da ide prema zoni Lige šampiona i u nastavku sezone pokuša da nadoknadi sve uzalud prosute bodove... Od Pjera Emerika Obamejana nema preterano vajde. Jedna polušansa za pola časa na terenu i to je sve. Armando Broja je dugo povređen, a i nije taj kalibar da bi mogao da donosi ono što je Čelsiju potrebno u kontinuitetu. Mudrik bi to delimično mogao da promeni, ali ekipi je pod hitno potrebna “devetka“ koja može da garantuje pogotke.

Dugo su Plavci “davili“ Kristal Palas i na kraju uspeli da izbegnu da se utakmica potpuno otrgne kontroli, odnosno da gosti sa 0:0 uđu u poslednjih desetak minuta kada je potrebno mnogo više od hladne glave... Čelsi je već u prvom poluvremenu ispustio nekoliko dobrih šansi, ali ni Kristal Palas nije ostajao dužan. Kepa Arizabalaga i Visente Guaita bili su u glavnim ulogama sve dok Haverc nije nadskočio kompletnu odbranu Palasa i pronašao pukotinu kroz koju je sproveo loptu do mreže.

Do kraja je Čelsi morao bodove da čupa klještima. Palas je bio u totalnoj ofanzivi tokom sedam minuta nadoknade i malo pre toga, a Šeik Dukure je u 86. minutu zamalo utišao Bridž. Ispalio je projektil pod porečku, ali je Kepa ostao maksimalno koncentrisan i uspeo da spreči novi šok.

Uprkos trijumfu, Čelsiju je zona Lige šampiona i dalje 10 bodova daleko...

PREMIJER LIGA - 20. KOLO

Petak

Aston Vila – Lids 2:1 (1:0)

/Bejli 3, Buendija 66 - Bamford 83/

Subota

Mančester junajted – Mančester Siti 2:1 (0:0)

/Bruno Fernandeš 78, Rašford 83 – Griliš 60/

Brajton - Liverpul 3:0 (0:0)

/Marč 47, 53, Velbek 81/

Everton - Sautempton 1:2 (1:0)

/Onana 39 - Vord Praus 46, 78/

Notingem Forest - Lester 2:0 (0:0)

/Džonsosn 53, 85/

Vulverhempton - Vest Hem 1:0 (0:0)

/Podens 48/

Brentford – Bornmut 2:0 (1:0)

/Toni 39pen, Jensen 75/

Nedelja

Čelsi - Kristal Palas 1:0 (0:0)

/Haverc 64/

Njukasl - Fulam 1:0 (0:0)

/Isak 89/

17.30: (3,25) Totenhem (3,50) Arsenal (2,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Mihajlo MudrikHakim ZijehKai HavercČelsiKristal Palas

Obaveštavaj me

Čelsi

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara