©Reuters
©Reuters

Murinjo: Letos sam odbio najveću i najluđu ponudu koju je neki trener dobio, a sada sam problem

Vreme čitanja: 4min | sub. 30.09.23. | 17:05

Portugalski strateg svestan krize, ali ističe da nema nameru da se povuče pred izazovom

Pet bodova iz šest kola učinak je daleko od zadovoljavajućeg kada se ocenjuje Romin početak sezone, a negativnom utisku rimskog kluba posebno je doprineo ubedljiv poraz u prošlom kolu protiv Đenove (1:4).

Kriza pred novi izazov Vučeice nameće praktično imperativ pobede u duelu sa Frozinoneom koji se na vrlo dobar način predstavio publici u šampionatu Italije. Svestan važnosti utakmice po njegov tim je i Žoze Murinjo, koji je o okolnostima govorio uz akcenat na svoju ulogu.

Izabrane vesti

"Želimo i moramo da pobedimo. Ne smemo više da tražimo alibije. Bod iz prva tri kola učinak je koji je nametnuo pritisak mnogim ogračima. Mislio sam da smo pobedama nad Empolijem i Šerifom skinuli teret sa pleća, ali se to nije dogodilo", rekao je Murinjo.

Na ubedljivu pobedu protiv Empolija (7:0) nadovezao se trijumf u Ligi Evrope protiv Šetifa na strani (2:1), ali je pozitivan niz trajao vrlo kratko i usledili su remi sa Torinom (1:1) i već pomenuti poraz od Đenove (1:4). Poslednji susret bio je povod i za uvrede i prozivke na račun Portugalca i njegovih izabranika.

"U normalnim okolnostima, remi u gostima sa Torinom bi bio pozitivan rezultat. Očekivao sam doslednost i više protiv Đenove, ali to se nije desilo. Kako sada da se vratimo na pravi put? Pre svega, moramo da imamo hrabrosti da sutra izađemo na teren i da prihvatimo reakciju navijača Rome, bilo da nam pruže podršku ili pokažu nezadovoljstvo. Moramo da poštujemo njihov stav, kakav god bio, kao i utakmicu i rivala".

Murinjova budućnost u Rimu praktično je uvek aktuelna tema, međutim poseban povod za priču o planovima Portugalca je činjenica da mu trogodišnji ugovor ističe naredenog leta.

"Ne volim da pričam o hipotetičkim situacijama i da li bih prihvatio produžetak ugovora ako mi on nije ponuđen. Ono što mogu da kažem je da su se pre tri meseca u Budimpešti ljudi ponašali kao da je tragedija ukoliko odem iz kluba. Rekao sam igračima u Budimpešti da ostajem, dva dana kasnije smo igrali protiv Specije, vratio sam se na teren i rekao navijačima da ostajem ovde. Zatim, dva ili tri dana kasnije, sreo sam Dena Fridkina i dao mu reč da ću ostati".

Posle date reči, iskušenja nisu izostala.

"Tokom leta sam imao najveću i najluđu ponudu koju je imao neki trener u istoriji fudbala i odbio sam je jer sam dao reč svojim igračima, Fridkinu i navijačima. Tri meseca kasnije, izgleda kao da sam ja problem, ali to neću prihvatiti. Ne čitam novine i ne gledam televiziju, ali prijatelji mi kažu da se tako priča. Nisam ja problem. Stvari imaju mnogo faktora. Ne možete reći ni jedna osoba je odgovorna za pobede. Svi smo".

Navodno, ponuda na koju je Posebni negativno odgovorio stigla je iz Al Hilala i iznosila je 30.000.000 evra neto po sezoni.

„Dao sam reč i poštovaću je do 30. juna 2024. godine. Ovde sam da se borim svaki dan za igrače, vlasnike kluba i navijače. Samo jedna osoba može da mi kaže da je gotovo pre 30. juna, a to je gospodin Fridkin. Ako mi to ne kaže, ja sam tu do 30. juna".

Posle dve vrolo dobre sezone, usledio je pad koji Murinjo ne vidi kao prokletstvo treće sezone.

"Ako je čovek srećan, ne menja se, nije bitno da li je treća, peta ili deseta godina. I u prvoj je bilo problema, ali ako pričate o ljudskim odnosima onda možemo biti prijatelji i posle 50 godina. Kada više ne osećate tu ljubav, morate reći da je dosta. Ponekad ste umorni čak i ako je odnos bez problema. Postoje treneri u klubovima poput Mančester Sitija koji mogu da plate 100.000.000 evra za novog igrača, a da ne trepnu... Nije u pitanju vreme, već odnos koji ili postoji ili ga nema, a u mom slučaju je tu. Ne želim da se vraćam na pitanje o hipotetičkoj obnovi, ali volim da dolazim na posao svaki dan i ne mogu da kažem da sam imao klub u kome sam uživao više nego bilo gde drugde".

Govoreći o odgovornosti, Murinjo je izneo objektivan stav.

"Očekijem više od igrača, ali i od sebe, jer sam veoma zahtevan. Kada primite dva gola iz prekida, treniram na ovim situacijama. Od svih očekujem više. Postoji empatija prema ovim momcima, oni su moji prijatelji, a ja sam njihov prijatelj. To je vrsta veze koja je neprocenjiva. Trener je uvek sam u teškim situacijama, ali ne sa mojim igračima. Volim da se ponekad sakrijem i izolujem, ali sa svojim igračima se nikada nisam osećao usamljeno. Ipak, očekujem više gladi i odgovornosti", rekao je strateg Rome.


tagovi

RomaSerija AŽoze Murinjo

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara