Slalom Maradone protiv Engleza (© AFP)
Slalom Maradone protiv Engleza (© AFP)

Muzej fudbala tu sliku čuva najjačim senzorima: Prevario nas je i nikad se nije izvinio (VIDEO)

Vreme čitanja: 2min | čet. 26.11.20. | 10:11

Piter Šilton o čuvenim golovima Maradone sa Mundijala 1986.

U muzeju fudbala ta slika mora biti na centralnom mestu. Uramljena. Da joj se dive oni koji su videli uživo i oni koji nikad neće shvatiti kakav je umetnik. U vazduhu Piter Šilton i Dijego Armando Maradona. I jedan trik, varanje pred očima cele planete, dovoljan da promeni istoriju sporta, Engleske i Argentine.

Gol rukom!

Izabrane vesti

Ne u parku ispred zgrade, ne u školskom dvorištu, ne na utakmici Superlige, nego na – Mundijalu.

Dok je svet gledao, mađioničar iz Buenos Ajresa je uradio ono što niko nikad pre, a vala ni posle njega nije. Dao je gol kako se ne sme!?

Kazaće mnogi da je varao. Iako je. Jer, jedno je varati, nešto sasvim drugo varati da te ne uhvate. Zato se i podvukao pod kožu svima.

„Niko od nas nije očekivao da će se tako nešto desiti. Kako smo mogli da znamo? Skočio je istovremeno kad i ja, tražeći način da dohvati loptu, znao je da ne može glavom da je šutne, samo ju je odalamio rukom u mrežu. Prekršio je pravila. Čista prevara“, seća se Piter Šilton 34 godine posle Prvenstva sveta u Meksiku.

Maradonin pogodak na stadionu Asteka toliko je drugačiji od drugih, poseban, da ni sam El Pibe nije mogao da veruje da mu je priznat.

Dok je trčao da proslavi gol čak dvaput se osvrtao iza sebe, kao da je i sam čekao sudijski zvižduk. Znao je šta je uradio. Svi su znali, osim glavnog i pomoćnog sudije“.

Gaučosi su dobilli sa 2:1, plasirali se u polufinale, kasnije osvojili Zlatni globus, ali će se četvrtfinalni duel iz Meksiko Sitija prepričavati dok je sveta i veka i zbog drugog Maradoninog gola. Slalom od centra do peterca. Genijalnost! „Ne zanimaju me priče i pričice, prvi gol je doneo Argentini prolaz. Dao je drugi gol odmah posle našeg izjednačenja i bio je briljantan, dok smo se mi i dalje bunili zbog onog što se desilo koji minut ranije. Prvi put na utakmici pustili smo ga da se zaleti na našu odbranu sa loptom. Dao nam je gol! Sjajan gol je dao, ali mi nijednog trenutka nismo imali dilemu da ga ne bi ni postigao da nije bilo prvog“.

Nekadašnji čuvar mreže engleske reprezentacije, ipak, zamera Maradoni što, makar u javnim obraćanjima, nije iskren. Kad već nije bio na terenu tog vrelog 22. juna 1986.

Ono što mi se nije svidelo je činjenica da se nikad nije izvinio za prvi gol! Nikad, ni u jednoj prilici, nije rekao da je varao i da mu je žao. Umesto toga, uvek je posezao za pričom kako je to Božja ruka. Nije u redu što je tako govorio. Bio je veliki, ali u sebi, nažalost, nije imao sportskog duha“, dodao je Piter Šilton.


tagovi

fudbalska reprezentacija ArgentineDijego Armando MaradonaPiter ŠiltonMundijal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara