Nikola Trajković (©Starsport)
Nikola Trajković (©Starsport)

Na Čairu posle 20 dana i opet s mačem nad glavom: Nervozni smo, prekjuče sam prekinuo trening…

Vreme čitanja: 6min | pet. 06.10.23. | 11:50

Radnički tek četvrti put ove sezone domaćin u Mozzart Bet Superligi, pod imperativom pobede je u takozvanom „srpskom El Klasiku“ protiv Napretka (18.00)

(Od dopisnika iz Niša)

Istinski je paradoks, ali tako je. Radnički večeras igra tek četvrtu utakmicu ove sezone na domaćem terenu, a da je između svake dve prolazilo ravno po 20 dana. I opet će, između večerašnje i sledeće protiv Spartaka, proći toliko.

Izabrane vesti

Na onaj surovi žreb sa početka sezone nadovezala su se neočekivana tumbanja u rasporedu, pa kada se sve sabere Nišlije u devet odigranih kola imaju šest gostovanja, od čega četiri ekipama koje su Srbiju ove sezone predstavljale ili je i dalje predstavljaju na međunarodnoj sceni.

Ali, zato će u narednih 10 kola Radnički čak sedam puta igrati na svom Čairu i eto prilike da se bodovni saldo i plasman na tabeli poprave (sa sadašnje 13. pozicije i sedam bodova). Problem je u tome što, zbog svega gore navedenog, stalno visi neki mač nad glavom, pa je tako i pred današnji derbi protiv tradicionalnog rivala Napretka iz Kruševca.

Opet smo pod velikim moranjem, ništa drugo osim pobede ne bi smelo da dođe u obzir. Protivnik je približno našeg kvaliteta, takvi nam dolaze u narednom periodu i jako je bitno da krenemo da osvajamo bodove i da zauzmemo mesto na tabeli koje smo i planirali pre početka sezone“, istakao je trener Nikola Trajković, pa objasnio kako se trenutna situacija odražava na ekipu.

Ekipa je bila poljuljanog samopouzdanja iz prethodne sezone, nadovezao se taj raspored. Mi smo igrali solidan fudbal, ali nismo donosili bodove. Stoga je iz kola u kolo imperativ sve veći. Ja se trudim da radim svoj posao najbolje što mogu. Nekad u životu ide, nekad ne ide, ne može ništa na silu. Ne želim da me pritisak poremeti, jer mislim da u Srbiji svaki trener radi pod velikim pritiskom. Od igrača tražim samo maksimum, niko ne može da nam garantuje da ćemo mi utakmicu dobiti. Ja sam ovde došao, jednog dana ću svakako morati i da odem. Da li će to biti za pet nedelja, pet meseci ili pet godina, ali desiće se. Gledam da taj pritisak sa igrača sklonim na sebe.

Trajković je, potom, kao ilustraciju, naveo detalj sa prekjučerašnjeg treninga:

Nije išlo kako treba. Video sam da igrači imaju strah od greške. Iz greške su ulazili u grešku. Nije da oni neće, ali ne ide ih, ulaze u nervozu, iz te nervoze razvija se tranzicija iz koje može da se primi gol. Prekinuo sam trening, mnogi su mislili da ću biti ljut. Samo sam im jednu stvar rekao: nema potrebe da budete nervozni, kad ne ide, uprosti, ne komplikuj još više. Utakmica može da se dobije, ali može i da se desi suprotno. Ima novi dan, nova utakmica. Nije ovo baraž za opstanak, a vi ste i to preživeli. Ne krećem od toga kako je teško, hajde da budemo pozitivni. Nekada čak i igračima kažem da više ja verujem nego oni. Recimo, na poluvremenu protiv Partizana njima glava dole, a mi vodimo. Protiv Zvezde otvorena utakmica, pokazali smo zube, oni opet manje veruju nego ja. Ali, čini mi se da na tom planu ide nabolje.

Da vas neko pita da pogodite koja je trenutno najčvršća ekipa u Mozzart Bet Superligi, verovatno biste u nabrajanju tek na kraju stigli do Radničkog. A upravo su Nišlije ekipa koja je u poslednja četiri kola i primila i postigla najmanje golova u šampionatu. Rosić je kapitulirao samo dva puta, ali je Radnički postigao samo jedan pogodak, i to iz penala! A opet, sa druge strane, tradicija okršaja sa Kruševljanima pokazuje neki sasvim suprotan trend. Poslednjih sedam prvenstvenih duela na Čairu završeno je, redom, sledećim rezultatima: 1:3, 4:1, 3:3, 4:1, 1:2, 4:2, 3:2.

Defanzivno mnogo bolje delujemo nego početkom sezone, verovatno i nego u prethodnom prvenstvu, ali imamo problem našeg napadačkog fudbala. Ove nedelje vežbali smo isključivo te ofanzivne principe, samo smo na tome radili. Ne mogu da kažem da bih voleo da se utakmica završi rezultatom 3:2, uvek polazim od toga da bih najpre voleo da ne primimo gol, ali voleo bih kada bismo stvarno dali tri. Naši igrači bi dobili na samopouzdanju, a mnogi problemi u našem napadu tiču se upravo samopouzdanja“, jasan je Trajković.

On je protiv Crvene zvezde proširio roster davanjem šanse nekim igračima kojima su to bili prvi minuti ove sezone.

Pre utakmice, par igrača imalo je problem. Belaković je, recimo, bio planiran da počne, ali pred doručak sam dobio informaciju da ima temperaturu. Razgovarao sam s njim, on je rekao ‘ja bih pokušao’. Opet, nisam video nuždu da rizikujemo sa dečkom koji je bolestan i celu noć nije spavao. Pošto sam hteo da imam brzinu na levoj strani, odlučio sam da je to možda momenat da zaigra Cvetković, koji je sličan tip igrača. Đuro Zec je imao povredu, pa virus. Hteo je i on da igra, ali kad sam već bio odlučio da ne počne, na kraju se i on složio da je bolje da preksoči, tako da je šansu dobio Lazar Pavlović. Momak koji sve vreme trenira kvalitetno, pravi je profesionalac, igrao je u Partizanu, pa sam mislio da bi imao i dodatni motiv. Najzad, Lasana Endiaj, momak koji je tek došao, ne mogu da kažem da sam stigao skroz da ga upoznam, ali znam da je brz, mislio sam da bi mogao da pobegne, to mi je bila neka ideja da pokušamo. Mislim da smo i doveli u par nekih situacija Zvezdu da strepi za rezultat, ali nije bilo dovoljno, jer ipak su daleko ispred svih po kvalitetu.

Današnji protivnik Napredak ima isti bodovni učinak kao i Nišlije, samo iz jedne utakmice manje. Loše su Kruševljani počeli sezonu, uzeli samo bod iz prva četiri kola, bez postignutog gola, onda spojili dve pobede, pa opet dva poraza.

Ako izađu kako mi očekujemo, to će biti sistem na sistem, jer oni igraju sa tri centralna beka. Sad, njihov bonus i kapiten (Đeković, prim.aut.) ima četiri žuta kartona, pa ne znamo da li će ga zameniti naš bivši igrač Šilo Stevanović ili će preći na sistem sa četvoricom pozadi. U tom defanzivnom bloku 5-4-1 jako su usko, jako su kompaktni, disciplinovani. Treba da budemo mirni, sa što više igrača da ulazimo u završnicu, da situacije oko 16 metara što više završavamo udarcima i da postignemo taj prvi gol, koji bi verovatno otvorio utakmicu u našu korist“, zaključio je Nikola Trajković, dodavši da nema većih kadrovskih problema pred ovaj meč.

Takozvani „srpski El Klasiko“ igra se danas od 18 časova na Čairu, sudiće ga Marko Ivković. Biće to sedmi od poslednjih devet prvenstvenih mečeva kod kuće koji Radnički igra radnim danom, pa se ponovo očekuje nešto slabija poseta. Zato su u niškom klubu rešili da pozovu učenike osnovnih škola da besplatno prisustvuju derbiju. Potrebno je da u pratnji roditelja ili druge starije osobe najkasnije do 17.30 budu na kapiji između zapadne i južne tribine, odakle će, preko atletske staze, ući na istočnu tribinu.

MOZZART BET SUPERLIGA, 11. KOLO:

Petak

16.30: (2,10) IMT (3,30) Radnik Surdulica (3,70)

18.00: (2,20) Radnički Niš (3,35) Napredak (3,35)

Subota

16.00: (3,40) Novi Pazar (3,40) Vojvodina (2,15)

18.00: (1,95) Javor (3,45) Železničar (4,00)

18.30: (1,20) Partizan (6,75) Mladost Lučani (14,0)

Nedelja

15.00: (12,0) Radnički 1923 (5,60) Crvena zvezda (1,27)

17.30: (1,70) Čukarički (3,60) Voždovac (5,30)

17.30: (1,40) TSC (4,60) Spartak (8,00)



tagovi

Nikola TrajkovićRadnički NišMozzart Bet Superliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara