Na pomolu fudbalska revolucija: UEFA uvodi seleri kep

Vreme čitanja: 2min | sre. 26.04.23. | 17:53

Neće više moći ko koliko hoće da troši...

Prvi čovek evropske kuće fudbala (UEFA) - Aleksandar Čeferin, izjavio je kako nadležna tela u Nionu ozbiljno razmatraju uvođenje američkog modela ograničenja potrošnje klubova. U pitanju je takozvani seleri kep.

Čeferin je podvukao da se većina anketiranih slaže da je evropskom fudbalu potrebna neka vrsta kontrole finansija, jer su mnogi klubovi pronašli način kako da izigraju finansijske fer-plej regulative.

Izabrane vesti

"U bliskoj budućnosti moramo ozbiljno da se pozabavimo ograničenjem plata. Budžeti najbogatijih klubova otišli su u nebesa i to nije dobro za kompetitivni balans. Sve će izgubiti smisao ukoliko pet ili šest istih klubova uvek bude osvajalo Ligu šampiona. Ali potreban nam je kolektivni dogovor. Džaba sve ukoliko samo UEFA bude primenjivala seleri kep, a najveće lige to ne rade. Moramo da napravilo univerzalna pravila koja će važiti za sve", kazao je Slovenac.

"Iznenađujuće, za sada se svi slažu s predlogom. Veliki klubovi, mali klubovi, oni u vlasništvu države ili navijača, oni što ih vode milijarderi. Baš svi. Zato se nadam da će seleri kep početi da se primenjuje što je pre moguće".

Aleksandar Čeferin je projekat Superlige definitivno proglasio mrtvim i podsetio da su Juventus, Real i Barselona zagovarali tu ideju zbog finansijske neravnoteže između Premijer lige i svih ostalih takmičenja. Procena je da će uvođenjem novih finansijskih pravila nacionalni šampionati, makar oni najjači, postati približnijeg kvaliteta.

U prevodu, premijerligaši će verovatno i dalje najbolje zarađivati od TV prava, međutim neće imati mogućnost da plaćaju bolje od Italijana, Španaca, Nemaca ili Francuza.

Sad ostaje samo da se vidi kolika će biti ta gornja granica...


tagovi

Aleksandar ČeferinUEFA

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara