Na slovo, na slovo G: Golgeter – to je Mitrović! Gazda – to je Sergej (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 04.09.21. | 19:47

Srbija bolja od Luksemburga (4:1) za prvo mesto na tabeli Grupe A kvalifikacija za Mundijal

Oslanja se Belgija na Romelua Lukakua, poljski fudbal živi na grbači Roberta Levandovskog, nadu Izraelu da će nekad nešto napraviti čuva Eran Zahavi, a Srbima se ukazao Aleksandar Mitrović da podseti na značaj klasičnog špica i realizatorskim sposobnostima vrati reprezentaciju na čelo Grupe A evropske zone kvalifikacija za Mundijal u Kataru naredne godine. U meču pred koji je nacija unapred upisala tri boda, napadač Fulama ih je u stvarnosti zaradio, matirao Luksemburg (4:1) i posle kompletiranog četvrtog kola postavio Orlove tamo gde žele da budu i za dve meseca. Na pr(a)vo mesto!

U pobedi nad ne toliko zvučnim i(li) atraktivnim, a poslednjih godina za neke selekcije nezgodnim rivalom, Mitrović je sa dva hica u prvom poluvremenu trasirao ekipi Dragana Stojkovića Piksija put ka pobedi, sebe ustoličio kao kralja kvalifikacija – sedam pogodaka na sadašnjem preseku, tri više od prvog pratioca Levandovskog – razgalio oko 10.000 navijača na stadionu „Rajko Mitić“, dao nam dodatni vetar u leđa pred gostovanje u Irskoj, demonstriravši šta centarfor u izvornom obliku mora da radi. Daje golove.

Izabrane vesti

Na različite načine. Jedan, tako što je pratio sjajnu akciju ove subotnje večeri vrlo raspoloženih Dušana Tadića i Sergeja Milinkovića Savića, da bi divan na pas asa Lacija prevario Entonija Morisa. Drugi, pošto je trznuo glavom na centaršut Filipa Kostića na koncu akcije Strahinje Pavlovića i još jednog divnog proigravanja Tadića. Bio je na pravom mestu i kada je trebalo staviti tačku pitanje pobednika. U skoku je potpuno poremetio Maksima Šanoa i praktično ga naterao da pošalje loptu u sopstvenu mrežu. Za naklon publici, ovacije sa tribina i mesto u bukvaru nekih narednih izdavača udžbenika, da kad deca na početku šklovanja budu učila azbuku njegova fotografija uz slovo G objasni pojam – golgeter.

Za državni tim 43 puta u metu. Noćna mora defanzivaca Luksemburga. Po dva gola im je dao u prethodnom kvalifikacionom ciklusu za Prvenstvo Evrope, u Beogradu i na njihovom bunjištu. Deluje da će još...

Kao što deluje da Piksijeva Srbija zna šta čini. Napadački je orijentisana, kuražna, maštovita i to nema veze sa kvalitetom protivnika. Ista je bila i kad joj je Portugal došao u goste, identično je delovala u Bakuu, evo i sad, opet je napadala istim tempom, bez obzira šta pšiše na semaforu. A to publika zna da ceni. Aplauzi na kraju meča najbolje su svedočanstvo o vrednosti ovog tima.

I napretku koji pod Stojkovićevom komandom pokazuje Sergej Milinković Savić. Bilo je u prošlosti dosta zamerki na izdanja stasitog veziste, nedefinisane uloge u timu, manjka učinka, ali u ovim kvalifikacijama dobili smo SMS kakav stiže poklonicima fudbala u Seriji A. Gazda na terenu. Pasovi u prostor, saradnja sa Tadićem (za ovu priliku maltene uparenim sa Mitrovićem), razumevanje igre, postavljanje, uloga zadnjeg veznog kad je izašao Saša Lukić, pa se povukao koji metar nazad, sve je protiv Luksemburga bilo ohrabrujuće. Neko će reći „to je Luksemburg“, međutim, tim Luka Holca je na početku ciklusa dobio Irce, pre tri dana Azere, vodio protiv Portugala, a čak i nama zapretio u drugom delu, smanjio na 1:2... Nije baš tako jednostavno savladati ga.

Uspeli smo, zahvaljujući još rezervisti Dušanu Vlahoviću, učinku krila, Darka Lazovića u ulozi desnog i Filipa Kostića na levom, u većem delu meča stabilnoj odbrani (Matija Nastastić intervencijom sprečio goste da matiraju Predraga Rajkovića iz jednog od retkih napada u prvom delu), te osiguračima na sredinu u liku Nemanje Gudelja i Saše Lukića, čiji doprinos možda nije atraktivan, ali je značajan. Nisu dozvolili Sebastijenu Tilu ništa da kreira, niti Žersonu Rodrigesu se razigra kao što je umeo u kijevskom Dinamu. Sve do završne trećine susrete kad su baš njih dvojica donela autsajderu pogodak nade, ali je Maksim Šano autogolom vratio „plus dva“ i prvu poziciju na tabeli. Tačku na meč na kraju je stavio Nikola Milenković na asistenciju Luke Jovića.

Valjalo bi da na njoj ostanemo i posle gostovanja Irskoj u utorak. Za napad ne brinemo. Defanziva bi mogla da bude za nijasnu bolja. Primila je gol na svakom meču kvalifikacija. A nepisano je pravilo da defanziva vodi na velika takmičenja.

Mada, i to je Piksijeva Srbija. Na gol više. Zato je i gledljiva.

SRBIJA - LUKSEMBURG 4:1 (2:0)

/Mitrović 22, 35, Šano 81ag, Milenković 90+7 - O. Tili 77/

Stadion Rajko Mitić

Sudija: Halil Meler (Turska)

SRBIJA (3-5-2): Rajković - Milenković, Nastasić (od 85. Veljković), Pavlović - Lazović (od 71. Radonjić), Lukić (od 71. Vlahović), Gudelj, Kostić - Tadić (od 90+1. Maksimović), Milinković-Savić - Mitrović (od 85. Jović).

LUKSEMBURG (4-2-3-1): Moris - Jans, Šano (od 89. Devil), Mahmutović (od 46. O. Til), Karlson - K. Martins, Bareiro - Sinani (od 89. Skenderović), Til (od 90+1. Sančes), Mikel Pinto - Rodriges.


tagovi

Aleksandar MitrovićSergej Milinković Savić

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara