Nagelsman: Možemo da osvojimo sve; Galtije: Frustrirajuće; Braco peva od sreće: Stani? Izvanredan, senzacionalan!

Vreme čitanja: 4min | čet. 09.03.23. | 02:39

Da li je Bajern sada prvi favorit za novu tripletu?

Bajern Minhen se sinoć po 21. put plasirao u četvrtfinale Lige šampiona. Takav učinak nema niko na Starom kontinentu. Za bavarskog velikana plasman među osam praktično je standard, iliti donja granica prihvatljivog kada se na kraju sezone svode računi. Otuda će se narednih dana ipak mnogo više raspravljati o novom fijasku superbogatog Pari Sen Žermena, koji očito ni sa Kristofom Galtijeom neće stići do 'ušatog' pehara.

PSŽ je peti put zaustavljen u prvoj rundi nokaut faze od poslednjih sedam učešća u LŠ, dok je pomenuti Galtije postao prvi trener Svetaca od 2005. koji u svojoj debitantskoj sezoni na klupi ambicioznog kluba sa Parka prinčeva ni u jednom takmičenju nije stigao do četvrtfinala.

Izabrane vesti

Iskusni francuski stručnjak sada je pod nikad većim pritiskom i pitanje je da li će mu osvajanje Lige 1 biti dovoljno da ostane na klupi Paružana. Govoreći za Kanal plus nakon utakmice on je ukazao na dobru igru njegovih momaka u prvih 45 minuta, ali se požalio na propuštene prilike, odnosno onu Vitinjinu koja je, po njemu, mogla usmeri meč potpuno drukčije.

Međutim...

"Posle smo primili taj zaista glupi gol. Na ovom nivou morate da budete mnogo bistrije glave. Očigledno je bilo da smo pod velikim protiskom, bili smo svesni toga. Nije trebalo da nas bude sramota da se dugom loptom oslobodimo tog visokog presinga", zamerio je Galtije.

"Kada imate zaostatak iz prve utakmice, a onda primiti gol posle sat vremena igre u drugom meču, postaje mnogo teško. Pouka? Ne znam da li postoji. Znam samo da je ovo veoma razočaravajuće i frustrirajuće. Da smo prvi dali gol, sve bi bilo drugačije".

Upitan da uporedi dve ekipe i istakne šta to Bajern ima što njegov tim nema, Galtije je izbegao odgovor, podsetivši na brojne izostanke koje je PSŽ imao u obe utakmice. On nije želeo naširoko ni o svojoj budućnosti...

"Zaista je prerano govoriti na tu temu. Jasno da sve zavisi od menadžmenta kluba, od predsednika... Postoji veliko razočarenje, mnogo smo nade polagali u ovo takmičenje. Što se mene tiče ostajem fokusiran do kraja sezone. Imam puno energije i odlučnosti".

Kilijan Embape bio je praktično jedina ozbiljna pretnja Bajernu u ovom dvomeču...

"Mnogo smo razočarani, ali to je što je. Moramo da se okrenemo drugim izazovima. Bajern ima tim izgrađen da osvoji Ligu šampiona. Što se nas tiče, ovo je bio maksimum. Nema nam druge, moramo da se vratimo svakodnevici - utakmicama u Ligi 1".

Julijan Nagelsman pokazao je veliku hrabrost kada je vršio izmene, potvrdivši da je ozbiljan trenerski kalibar, dostojan Bajernovog DNK. Mada su mnogi kraj njegovog imena i pre svega potencijala stavljali znak pitanja poslednjih meseci. Pri rezultatu 1:0, kad je trebalo da čuva rezultat, odlučio je da to radi napadajući još žešće. U igru je poslao Serža Gnabrija, Liroja Sanea, Sadija Manea i Žoaa Kansela. Dakle, nijednog klasičnog defanzivca.

Nagrađen je tako što je potvrda trijumfa stigla nakon akcije momaka koji su ušli - Kansela i Gnabrija.

"U prvom poluvremenu nismo bili dobri. Nismo dobro uradili ono o čemu smo pričali, što smo pripremali. Ostavljali smo im previše prostora. U drugom delu smo se mnogo bolje branili i odmah bili opasniji pred njihovim golom. Mislim da je na kraju ovo zaslužena dupla pobeda Bajerna".

Nagelsman nije mogao da izbegne pitanje o novoj tripleti. Nakon izbacivanja PSŽ-a nije neočekivano što mnogi Bavarce vide kao prvog favorita za osvajanje Lige šampiona.

"Kada dobro iskombinujemo maksimalnu želju i emocionalnost koju ovaj tim poseduje, sa kvalitetom koji posedujemo, možemo da osvojimo sve. Kada sve te stvari uklopimo kako treba, neverovatno smo dobri i možemo da pobedimo svakoga", zaključio je 35-godišnji stručnjak.

Sportski direktor Bajerna Hasan Salihamidžić bio je veoma srećan zbog toga što je Kanselo upisao asistenciju nakon medijskih spekulacija kako je portugalski ofanzivni bek već pokazao nezadovoljstvo statusom u klubu.

"Žoao je važan igrač za nas. I tek će biti važan. U poslednje vreme ne igra i ne trenira onako kako je zamislio. Imamo dobru komunikaciju. Izvanredan igrač, uklopiće se"...

Braco je posebno impresioniran mladim hrvatskim reprezentativcem Josipom Stanišićem.

"Izvanredan! Senzacionalan! Čitava poslednja linija je bila na svetskom nivou i stvarno sam srećan zbog toga. Posebno zbog Stanija, jer dolazi iz naše akademije. Sjajan dečko".

Jedan od junaka minhenskog sastava je Matijs de Liht. Pitanje je u kom bi pravcu otišla utakmica da nije sprečio onu loptu posle pokušaja Vitinje da pređe gol liniju.

"Veoma, veoma dobar osećaj. Kad neko od saigrača izgubi loptu moram da budem spreman, to mi je posao. Taj start bio je savršen za mene. Imao sam i sreće, šut nije bio mnogo jak, uspeo sam da stignem. Ovo je naša noć".

Golman nemačkog šampiona Jan Zomer svestan je da je mogao da bude tragičar i zato specijalna zahvalnica upravo De Lihtu.

"Poslaću mu pun kamion švajcarskih čokolada na kućnu adresu! Neverovatan je bio. Da smo tada primili gol sve bi bilo mnogo teže. Hvala ti, Matijs".


tagovi

Liga šampionaKilijan EmbapeJulijan NagelsmanKristof GaltijeJan ZomerHasan SalihamidžićJosip Stanišić

Obaveštavaj me

PSŽ
Bajern

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara