Dejan Joveljić (©AFP)
Dejan Joveljić (©AFP)

Najbolja stvar koja je mogla da se dogodi Joveljiću je odlazak Čičarita iz Galaksija

Vreme čitanja: 5min | sub. 30.03.24. | 21:39

MLS: Tim iz Los Anđelesa na krilima srpskog napadača noćas (04.30) u Karsonu čeka ove sezone očajni Sijetl. Bivši napadač Crvene zvezde želi i u šestom vezanom meču da zatrese mrežu. Bredli Rajt Filips pohvalio povremenog reprezentativca naše zemlje

“Najbolja stvar koja je mogla da se desi Dejanu Joveljića je odlazak Havijera Ernandeza Čičarita iz Los Anđeles Galaksija u Čivas Gvadalaharu”, počinje autorski tekst nekadašnji engleski napadač Bredli Rajt Filips za sajt MLS lige.

Sin proslavljenog asa Arsenala Jana Rajta, koji je skoro deceniju igrao “preko bare” za Njujork Red Bulse, Los Anđeles FK i Kolumbus, oduševljen je igrama srpskog napadača na startu sezone, pet postignutih golova na isto toliko mečeva.

Izabrane vesti

Posle razočaravajuće prošle sezone, gde je nekadašnji napadač Crvene zvezde bio uglavnom rezerva Meksikancu, bivšem asu Mančester Junajteda, sada je udarna igla tima koji je proslavio engleski superstar Dejvid Bekam, a dres tima iz Kalifornije nosili su i Stiven Džerard i Zlatan Ibrahimović.

To nije nepoštovanje prema Čičaritu. On je legenda svoje zemlje i igrao je za neke od najvećih svetskih klubova, ali Galaksi je doneo ispravnu poslovnu odluku prošlog novembra, kada je počeo novu eru kluba. To je otvorilo vrata za Joveljića, 24-godišnjeg srpskog napadača koji je uvek pokazivao da može da postigne gol i da bude opasan oko šesnaesterca. On je jedan od onih napadača koji umeju da tresu mreže. Možda neće učiniti mnogo više od toga, ali zna kako da završi akciju. On jednostavno do ove sezone nikada nije dobio tu priliku u sistemu Grega Vanija”, napisao je Englez.

04.30: (1,95) Los Anđeles Galaksi (3,50) Sijetl (3,90)

Rajt Filips kaže da je konačno povremeni reprezentativac Srbije iskoristio šansu.

Kada ispred sebe imate igrača velikog imena kao što je Čičarito, u 99 odsto vremena, čak i ako igrate dobro i postignete gol, ne počinjete sledeću utakmicu, osim ako trener ne promeni stvari taktički. Los Anđeles Galaksi je to ponekad pokušavao, išao je sa dva napadača umesto sa jednim najisturenijim i dva s krila, ali nije uspevalo. Više su voleli sistem 4-3-3. Gotovo da može biti demorališuće kada imate tu ulogu, da čekate. E, sad je vreme za Joveljića. I zgrabio je šansu”.

Srpski napadač je na listi strelaca deli prvo mesto sa Luisom Morganom iz Njujork Red Bulsa, pa je Joveljić u igri za Zlatnu kopačku MLS-a. Noćas može da sruši dugogodišnji rekord Brajana Mekbrajda po broju uzastopnih pogodaka na startu najbolje lige Jenkija.

Englez je analizirao igru srpskog napadača.

Šta Joveljića čini jedinstvenim? Stalno se vraćam na njegove pokrete. Neprestano trči, uvek je na ivici ofsajda. Izgleda jednostavno njegova igra, ali biti na pravim mestima nije lako. Razapet sam između toga da li to možete da naučite ili je to priroda koja je izgrađena kroz iskustvo. Kao igrač, uvek sam se kockao. Uvek sam mislio 'Imaću ovu priliku'. Čak i sada, kada radim sa nekim mladim igračima, pokušavam da im naglasim taj deo igre jer mislim da je to važnije od dobrog dodira. Možete da imate 20 dobrih dodira i zadržati loptu, ali bez krajnjeg proizvoda. Ali znam da je Joveljić s tim rođen. Odkad sam ga video u ovoj ligi, uvek je u šansi. Uvek je pravio pametne poteze. On je jedan od onih igrača sa prirodnim osećajem za njuškanje šansi oko šesnaesterca”.

00.30: (1,93) Inter Majami (3,50) Njujork Siti (4,00)

Pomenuo je polubrat poznatijeg Šona Rajt Filipsa i saigrače srpskog napadača koji mu otvaraju šanse da se dokaže.

Velika je čast s kim Joveljić sada igra. Na desnoj strani imate opasnog igrača u Džozefu Pentsilu. Na levoj je Gabrijel Pek koji je poznat po asistencijama i kreativnosti. Tu je i Riki Puć koji je jedan od najboljih ‘desetki' u ligi. Akvizicije koje je Galaksi napravio ove zime u Pentsilu i Peku dovele su ga na viši nivo i mislim da ćete na kraju većine njihovih utakmica izgovarati Joveljićovo ime. Odlična je pozicija za broj 9, posebno za nekog poput njega koji nije toliko zainteresovan za komplikovaniju igru. On je napadač za finalni deo, za gol. Mora da je to san”.

Nekadašnji igrač gradskog rivala Los Anđeles Galaskija prognozira da bi bivši Zvezdin napadač kasnije fudbaler Ajntrahta, mogao da stigne do 20 golova u sezoni.

Mislim da ako Pek, Puđ i Pentsil ostanu u formi, Joveljić će ove godine postići 15-20 golova. Vidim ga kao pretnju za Kuča Ernandeza i Jorgosa Jakomakisa u borbi za Zlatnu loptu”.

03.30: (1,75) Solt Lejk (3,60) Sent Luis (4,90)

Prošle sezone, Galaksi je bio očajan, nije stigao do plej-ofa, bio je pretposlednji u Zapadnoj konferenciji.

Kao Englez, prvi tim za koji sam čuo iz MLS-a bio je Galaksi, tako da je osvežavajuće gledati utakmice tokom vikenda i videti da su ponovo tim na koji treba da se računa. Oni su ekipa koju morate da shvatite ozbiljno. Poslednjih nekoliko godina bili su tim kojem smo se skoro smejali. To više nije tako. Nema Galaksi zvezde kao nekada, Galaktikose, ali ovi mlađi igrači su gladni i žele da naprave ime. Oni su na dobrom putu, sada idu na bilo koji stadion i misle da mogu da pobede”, zaključio je Rajt Filips analizu Joveljića i Galaksija.

01.30: (1,83) Hjuston (3,50) San Hoze (4,50)

Tim iz Kalifornije je jedan od tri tima na Zapadu koji nije osetio gorčinu poraza, a noćas (04.30) U Karsonu stiže ove sezone očajni Sijetl, koji je sakupio samo dva boda. Saundersi u Los Anđelesu dolazi bez povređenih Bejkera Vajtinga, Žoaa Paula, Rodrigesa i De la Vege. Galaksiju fali samo Džejlen Nil.

Joveljićev tim imaće motiv da stigne do prve pobede u sezoni pred svojm navijačima. U prethodna dva meča u Karsonu protiv Intera iz Majamija i Sent Luisa bili su remiji – 1:1 i 3.3. Kada igraju ovi timovi dolazi veliki broj golova. Na osam vezanih je bio tip GG, a na pet uzastopnih kombinacija GG3+. Krajem prošle godine, Sijetl je na svom terenu pobedio Galaksi sa 2:1

MLS

Subota

Filadelfija – Minesota u toku

Kolorado Los Anđeles FK u toku

Nedelja

00.30: (2,35) Šarlot (3,35) Sinsinati (3,05)

00.30: (1,80) Di Si Junajted (3,60) Montral (4,60)

00.30: (1,93) Inter Majami (3,50) Njujork Siti (4,00)

00.30: (2,35) Orlando (3,30) Njujiork Red Buls (3,10)

00.30: (2,80) Toronto (3,15) Kanzas Siti (2,65)

01.30: (2,65) Ostin (3,25) Dalas (2,75)

01.30: (1,83) Hjuston (3,50) San Hoze (4,50)

01.30: (3,30) Nešvil (3,40) Kolumbus (2,20)

03.30: (1,75) Solt Lejk (3,60) Sent Luis (4,90)

04.30: (1,95) Los Anđeles Galaksi (3,50) Sijetl (3,90)

04.30: (1,95) Vankuver (3,50) Portland (3,90)

21.30: (1,70) Atlanta (3,70) Čikago (5,10)

***kvote su podložne promenama




tagovi

LA GalaksiLos Anđeles GalaksiMLS ligaMLSDejan JoveljićSijetl Saunders

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara